HAMAROSAN – Alien: Covenant

Minden, amit tudni lehet az Alien-univerzum legújabb darabjáról…

2012-ben a Prometheus sokaknál kiverte a biztosítékot. Oldalakat lehetne megtölteni vele mi nem működött a filmben, mi volt kiváló ötlet és min lehetett volna javítani (szerény véleményem szerint a kivágott jelentekkel együtt egy sokkal jobb film kerülhetett volna a mozivászonra).
Úgy tűnik Ridley Scott megpróbálja kiköszörülni a csorbát, mert minden követ megmozgatott, hogy késleltesse Neill Blomkamp és Sigorney Weaver közös projektjét, az Alien 5-öt (ami nem 5, hanem 3, mert az eredeti Alien 3-at és 4-et semmibe venné, mint folytatás, a két iszonytató AvP filmet pedig rituálisan feláldozná egy H.R.Giger készítette oltáron). Hiszen az elfogadhatatlan, hogy ha az Alien 5 (vagyis 3) nagyot durran a mozipénztáraknál mindenki Neill Blomkampot tartja majd a hányattatott Alien-sorozat megmentőjének, míg Ridley bácsi George Lucas-i mélységekbe süllyedne az előzményfilmjével (ami szerinte nem is előzményfilm, de azért egy kicsit mégis).

Most viszont tényleg előzményfilmet forgat az 1979-es Alienhez, ezért is szerepel immár a címben az ‘Alien’. A Covenant (jelentése: szövetség) egy telepes űrhajó neve, ami olyan kolóniákra szállítja a leendő lakosokat, mint amilyet például a James Cameron féle Aliens-ben változtattak vágóhíddá a Xenomorph-ok.

covenant
Az első közzétett fotó

A hírek szerint a Covenant utasai felfedeznek egy első látásra érintetlen paradicsomnak tűnő idegen világot, melynek egyetlen lakója a Prometheusból ismerős android, David (Michael Fassbender alakításában, aki a film kevés értékelhető eleme közül az egyik volt – komolyan mondom, Fassbender még akkor is Oscar díjas alakítást nyújtana, ha a film csak arról szólna, hogy másfél óráig ül a vécén és hasmenés kínozza).
A paradicsomnak látszó idegen világról kiderül, hogy borzalmas titkokat rejt és hamarosan elszabadul a pokol. Erről tanúskodnak a kiszivárgott forgatási képek is, melyeken egy földönkívüli mészárlás helyszínét láthatjuk.

346749D400000578-0-image-a-63_1463721781262
Mészárlás a forgatáson

Ridley Scott eredetileg nem ezt a címet szánta a filmnek. Közvetlenül a Prometheus megjelenésekor még egy Paradise (azaz Paradicsom) című folytatásról beszélt, de amikor beérkeztek a negatív kritikák, szépen elhallgatott. Tavaly szeptemberben, amikor már biztosnak látszott, hogy elkészül az új film, az Alien: Paradise Lost (azaz Elveszett Paradicsom) címre esett a választás, ami sokakban megkongatta a vészharangot, hogy már megint egy vallási kikacsintásokkal telezsúfolt filmet kapunk egy jó kis paranoid, klausztrofób űrhorror helyett. Aztán néhány hónappal később kijött egy hivatalos logo az új címmel és a történet ismertetőjével.

Viszonylag új hír, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben a Prometheus főszereplője, egyben másik túlélője, Noomi Rapace (alias Dr. Elizabeth Shaw) is felbukkan a filmben egy rövid jelenet erejéig. Az már korábban biztos volt, hogy a főszereplő ezúttal nem ő, hanem egy másik hölgy lesz, a Steve Jobs filmből ismerős Katherine Waterston, akit idén novemberben a Legendás lények és megfigyelésük című Harry Potter-filmben is láthatunk. Egyes pletykák szerint Ripley édesanyját fogja alakítani (mármint az Alienben, nem a Harry Potterben).

Katherine-Waterston-Alien-Covenant-Ripley
Katherine Waterston a filmben

Az ehhez hasonló pletykák egyébként végigkísérték a film előkészületeit. Ridley Scott gyakran tett egymásnak homlokegyenest ellentmondó kijelentéseket a címváltoztatásokon kívül is. Például az első forgatókönyv 2013-ban elkészült, amit 2014-ben egy másik íróval teljesen átdolgoztak, majd ezután kijelentették, hogy a filmben egyáltalán nem szerepelnek majd a jól ismert szörnyetegek. Gondolom, ezt követően valaki leszólt nekik a 20th Century Fox nagykutyái közül, hogy legyenek már észnél, mert 2015-ben már azt nyilatkozták, hogy a lény minden klasszikus megjelenési formáját látni fogjuk a filmben, a tojástól kezdve a kifejlett szörnyig. Ezt támasztja alá egy friss videó is, melyben láthatjuk a készülőfélben lévő bábukat.

Reménykedhetünk-e a még a Prometheus után? A magam részéről örülök annak, hogy a Prometheus első forgatókönyvét szétcincáló Damon Lindelofnak semmi köze az új történethez (az a fickó szerintem összekeveri a misztikumot az érthetetlen katyvasszal), bár az új forgatókönyv író sem kecsegtet sok jóval. Inkább el se árulom, mihez volt köze korábban…
Bizakodásra adhat okot, hogy Ridley Scott még mindig egy piszok jó rendező, főleg, ha science fiction-t forgat. A Marsi adaptációjával bebizonyította, hogy nem felejtett el izgalmas, szórakoztató filmet rendezni, és mégiscsak ő az Alien-univerzum egyik apukája. Talán, ha most nem konditeremből szalajtott, vashiányos, ősi idegenekről szól a sztori, hanem a filmtörténelem egyik legikonikusabb szörnyetegéről, akkor van esély rá, hogy jól fogunk szórakozni a moziban.


Az Alien: Covenant 2017 augusztus 4-én kerül az amerikai mozikba, előreláthatóan még három címváltoztatást követően.

Alien: Covenant – 2017

Rendező:
Ridley Scott

Producer:
Ridley Scott
David Giler
Walter Hill
Mark Huffam
Michael Schaefer

Forgatókönyv:
Michael Green
John Logan
Jack Paglen

Szereplők:
Michael Fassbender
Noomi Rapace
Katherine Waterston
Danny McBride
Demián Bichir
Jussie Smollett
Amy Seimetz
Carmen Ejogo
Callie Hernandez
Billy Crudup
Alexander England
Benjamin Rigby

Zene:
Harry Gregson-Williams

 

 

2 thoughts on “HAMAROSAN – Alien: Covenant

Vélemény, hozzászólás?