A majmok már 700 éve beléptek a kőkorszakba

Az emberiséget többé már nem tekinthetjük az egyetlen olyan fajnak, mely elérte a kőkorszaki szintű fejlettséget.

Egy ideje már ismert tény, hogy több más főemlős használ kőeszközöket, például a csimpánzok, kapucinus majmok és a makákók. Nemrég egy tanulmány rámutatott, elég régészeti bizonyíték gyűlt össze, hogy bebizonyítsuk, a thaiföldi makákók legalább fél évszázada képesek megmunkálni primitív kőeszközöket.

Most úgy tűnik a kapucinus majmok megelőzték őket. Brazíliában találtak hétszáz éves kőeszközöket, melyeket kétség kívül kapucinus kezek készítettek. Ez azt jelenti, épp hogy kezdetét vette az itáliai reneszánsz, a kapucinus majmok Dél-Amerikában kis vésőket és kalapácsokat készítettek különféle kövekből – azonban valószínű, hogy már jóval korábban beléptek a kőkorszakba.

dawn-of-the-planet-of-the-apes-shotgun
Csak idő kérdése? Kép: Majmok Bolygója – Forradalom

Ahogy a Current Biologyban közzétett tanulmány rámutatott, a főemlős archeológia területe mostanában születő tudományág. Michael Haslam, az ágazat szakértője és az Oxford Egyetem Főemlős Archeológia programjának vezetője úttörő a saját területén. Korábban ő talált bizonyítékot a thaiföldi makákók kőeszköz használatáról, de ez az új felfedezés sokkal jelentősebb.

– Mostanáig az egyetlen régészeti feljegyzés modern kor előtti, nem emberi eszközhasználatról három csimpánz táborból származik Afrikából, Cote d’Ivoire környékéről, ahol a talált eszközök 4300 és 1300 év közöttiek voltak – nyilatkozta Haslam. – Most új bizonyítékaink vannak, melyek arra utalnak, hogy majmok és más főemlősök Afrikán kívül is használtak eszközöket több száz, akár több ezer évvel ezelőtt.

A kapucinusok kétségtelenül okos majmok. A kutatók már régóta megfigyelték, ahogy köveket használtak kis kézi kalapácsokként és üllőkként, hogy kemény, héjas gyümölcsöket törjenek fel velük, mint kesudiót és különféle magvakat. A fiatalok az öregek eszközhasználatát figyelik meg, így tanulják a módszert.

Kiválóan ismerik a kőzeteket, melyeket felhasználnak – az üllők négyszer nehezebbek voltak, mint a kalapácsok és a kalapácsok átlagosan négyszer nehezebbek, mint a többi kő. Az üllőket lapos, rétegelt kőzetekből készítették, míg a kalapácsokat hosszúkás, hegyes kvarcitból formálták meg.

Ha egy kapucinus majom megtölti a hasát ízletes magvakkal, hátrahagyja a kőeszközeit, amelyeket aztán betemet a homok. Ha a kapucinusok távoznak, a kutatók körbe sétálják a helyet és régebbi eszközöket keresnek. A néhai kapucinusok megmunkálásának jeleit felhasználva a kutatók képesek voltak azonosítani 69 eszközt, melyeket közel egy méter mélyről ástak ki, majd radiokarbonos kormeghatározással megállapították a korukat. A legrégebbiek 600-700   évesek voltak, ami azt jelenti, hogy kapucinus majmok legalább száz generációja használ már kőeszközöket. Úgy gondolják, csak idő kérdése, hogy régebbi eszközökre bukkanjanak.

Van ennek a felfedezésnek egy még figyelemre méltóbb aspektusa. Az európai invázió nem történt meg az 1500-as évekig, tehát a kapucinus majmok kőkorszakának kezdete ezt még kétszáz évvel megelőzte. Brazília őslakossága így találkozhatott ezen a területen olyan kapucinus majmokkal, melyek kesudiókat törtek fel.
– Elképzelhető – jegyezte meg Haslam –, hogy a kontinensre érkező első emberek a majmokat megfigyelve ismerték meg ezt az addig ismeretlen termést.
Tehát, ahelyett, hogy a majmok utánozták volna az embereket, ez esetben megtörténhetett fordítva is.


Eredeti cikk: Monkeys In Brazil Entered The Stone Age 700 Years Ago
– Robin Andrews, IFLScience.com, 12.07.2016

Fordította: Juhász Roland

 

Vélemény, hozzászólás?