RETRO – Feltámad a vadnyugat

Októberben kezdi vetíteni az HBO saját gyártású sorozatát, a Michael Crichton (Jurassic Park) történetéből készült Westworld-öt, mely egyben egy 1973-as science fiction film remake-je. Ennek apropóján újra néztem a gyerekkoromban látott klasszikust, mely mai szemmel nézve kicsit lassú folyású, néhol megmosolyogtató, ám elgondolkodtató történetet tár elénk. Azonban tehette volna ezt sokkal emlékezetesebben is…

westworld-delos-womens-clothingAz ízig-vérig retro mozi elején két jó barát közös nyaralásra indul a Delos nevű kalandparkban. John és Peter (James Brolin és Richard Benjamin) a három lehetséges kor közül – vadnyugat, ókori Róma és középkor – a sheriffek és cowboyok puskaporszagú világát választják.

Delos különlegessége, hogy a nyaralókon kívül minden egyéb korhű alak, a személyzet és még az állatok is androidok, azaz humanoid robotok, melyeket arra programoztak be, hogy a vendégek minden igényét kielégítsék. Ha egy házasságában megsavanyodott, pocakos bankár úgy kívánja, együtt tölthet egy forró éjszakát egy középkori várkastély gyönyörű hercegnőjével, aki „egész életében” utána áhítozott. Az erőszakra vágyók pedig jóformán akárkit agyonlőhetnek az utcán (természetesen csak ha az illető nem ember).

Az eleinte zavarban lévő Peter is hamar belejön a vadnyugati kalandokba és egy rövid szóváltást követően egy párbaj során lelövi a kocsmában iszogató Yul Brynner alakította névtelen fegyverest.

WESTWORLD-gunslinger
Yul Brynner a filmben

Azután egy éjszakai pillangó karjaiban tölti az éjszakát, miközben odakint halomra lövik egymást az androidok egy megrendezett bankrablás keretében. Mikor a bankrablás után a telep dolgozói begyűjtik a tönkrement robotokat, betekintést nyerhetünk Delos kulisszatitkaiba, és kiderül, hogy az androidok egyre gyakrabban meghibásodnak, mintha járvány tört volna ki közöttük. Az egyik tudós nevetve jegyzi meg, hogy nem hisz a gépek járványos megbetegedésében, míg mi, nézők azon nevetünk mennyire naiv elképzelés volt ez a számítógépvírusok és hackerek korszaka előtt.

Fire08-Westworld
A Michael Bay akciófilmeket megszégyenítő végső leszámolás

A baljós jelek szaporodnak és előre látható módon megtörténik az első haláleset is, mikor a középkori világban egy android ledöfi az egyik vendéget. Ez után elszabadul a pokol, Yul Brynner helyreállított androidja is lövöldözni kezd a vendégekre, Peter pedig az életéért menekül, miközben körülötte az androidok halomra gyilkolják az embereket… Most komolyan, Michael Crichtonnak mi a fene baja van a nyaraló turistákkal? Biztos valami gyerekkori trauma állhat a háttérben.

A film csúcspontja Peter és a névtelen, Yul Brynner alakította android párharca az immár néptelenné vált Delos díszletei között, ahol hosszadalmas kergetőzés után hősünk egy fáklyával felgyújtja az androidot, akinek addigra a pisztolyában kimerül az elem (!), így már csak szigorú nézésével és peckes járásával ijesztgetheti a nyaralókat.

A logikátlanságokat nem róhatjuk fel a filmnek, hiszen az ember ellen fellázadó robotokról szóló történet olyan korban készült, mikor az informatika még gyerekcipőben járt. Apropó informatika: a film úttörő volt abban, hogy itt alkalmaztak először számítógépes grafikát annál a néhány jelenetnél, mikor Yul Brynner androidjának szemszögéből látjuk a világot.

westworld-580
A hetvenes évek androidjai számára ez volt a Full HD

Westworld_ver2

A filmben azonban sajnos sok az üresjárat, ami néha unalomba csap át. Ha őszinték akarunk lenni, a Westworldben csupán egy rövidfilmre elegendő anyag van, a rendező rengeteg, a mondanivalóhoz vagy a jellemekhez semmi pluszt hozzá nem adó jelenettel nyújtotta másfél órásra a filmet. Ilyen például az a jelenet, mikor John egy börtöncellából szökteti meg Petert – nincs igazi izgalom, nincs feszültség, hiszen tudjuk, hogy szereplőnket nem érheti bántódás. Az egyetlen célja e jelentnek az, hogy bemutassák, hogyan szórakoznak a vendégek.

De azt kell mondanom, ez így soványka. A vendégek nem elég fékevesztettek, nem hagyják el elég látványosan a társadalmi korlátokat ahhoz, hogy megdöbbenjünk. Márpedig, ha egy Balaton Sound elég hozzá, hogy levetkőzzük a gátlásainkat, képzeljük csak el, milyen orgiákat csapnánk és milyen mészárszéket rendeznének egy olyan „játszótéren”, ahol bármit és bárkivel megtehetünk büntetlenül!
Az alacsony ingerszintet talán Michael Crichton is érezhette, mert készített egy újravágott verziót a filmhez, több és brutálisabb jelenettel, melyben az androidok végeznek a vendégekkel, és sok unalmasabb rész is a vágószoba padlóján végezte.

 

A filmhez készült egy folytatás is Eljövendő világ (Futureworld) címmel, Peter Fonda főszereplésével. A filmben visszatér a Yul Brynner alakította ikonikus karakter is.

Alighanem az HBO sorozat készítői észrevették a Feltámad a vadnyugat kihagyott ziccerét és gyanítom, októbertől olyan vérgőzös és testnedvekben tocsogó fertőt kapunk, amely mellett a Trónok Harca szemérmes kislányoknak való esti mese lesz.

Az HBO Westworld sorozatának előzeteséről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

 

Feltámad a vadnyugat – 1973
(Westworld)

Rendezte:
Michael Crichton

Producer:
Paul Lazarus III

Forgatókönyv:
Michael Crichton

Szereplők:
Yul Brynner
Richard Benjamin
James Brolin
Norman Bartold
Alan Oppenheimer
Victora Shaw
Dick Van Patten

Zene:
Fred Karlin

IMDB értékelés: 7,1/10

2 thoughts on “RETRO – Feltámad a vadnyugat

Vélemény, hozzászólás?