RETRO – 30 éves az Aliens

James Cameron 1986-os Alien-folytatása (mely magyar fordításban A bolygó neve Halál címet kapta) ezen cikk író kedvenc science fiction filmje. Hogy is tudnék objektíven nyilatkozni róla?

A filmet épp ma harminc éve mutatták be és még mindig megállja a helyét, az effektek, az akciójelenetek, az ikonikus karakterek mind-mind annyira a helyükön vannak, hogy sokadik megtekintésre is ugyanazt a borzongató hatást váltják ki, mint elsőre. A harminc év dacára még most is számtalan filmet ihlet meg, elég, ha az alig egy hónapos Függetlenség Napja 2. idegen királynőjére gondolunk. Ridley Scott Alienje gyorsan kulthorror státuszba emelkedett, de a folytatás volt az, amely egy egész élő-lélegző univerzumot tárt a nézők elé.

8286a0a07d53a22df1233517e79ba0be01f53b877875d357c69c2977e68f600e
Még a “mém-kultúrát” sem hagyta érintetlenül a film.

A szombaton kezdődő San Diego Comic-Conon a jeles dátum alkalmából Aliens-találkozót tartanak, melyen jelen lesz James Cameron, Sigorney Weaver, Bill Paxton, Lance Henriksen, Paul Reiser, Michael Biehn és az immár felnőtt Carrien Henn (Newt). A szerencsés jelenlévők kérdéseket tehetnek fel a szereplőgárdának – borítékolható, hogy a kérdések egy bizonyos része a régóta belebegtetett Alien 5-re fognak vonatkozni (ami igazából az új Alien 3 lenne).

Sigorney Weaver továbbra is kellemes nosztalgiával tekint vissza a forgatásra, ahogy arról az Entertainment Weekley-nek nyilatkozott: “Életem egyik nagy pillanata volt, komolyan mondom, amikor elértünk ahhoz a bizonyos részhez, az egész nézőközönség együtt ordította Ripley-vel.”

Erre a jelenetre gondolt:

A 20th Century Fox újra kiadja a filemt Blu-rayen és Digital HD-ben szeptember 13-án, ami új interjúkat tartalmaz Cameronnal például a látványtervekről és arról, hogy mi inspirálta a film elkészítésekor. Az új kiadás tartalmazza az eredeti moziverziót, a speciális, bővített változatot, valamint művészeti látványterveket a Dark Horse Comics Aliens sorozatából.

Aliens-box-02

A Dark Horse Comics sorozata volt az eredeti Aliens-folytatás, amíg az Alien 3 agyon nem csapta az egész sztorit, ami ettől kezdve csak alternatív-univerzum lehetett (hasonlóan a Star Wars Extended Univershez, miután a Disney felvásárolta a Lucas Filmet).

Mark Verheiden eredeti története igazán méltó folytatása lehetett volna James Cameron akcióeposzának, és amikor az Alien 3-at beharangozták, nagyon úgy tűnt, hogy a képregényből megismert sztori kerül a vászonra:

Sajnos tudjuk, mi lett végül az Alien 3.

A képregények azonban léteznek, és amíg várnunk kell Neill Blomkamp folytatására, átélhetjük az igazi Aliens hangulatot, ha újraolvassuk a magyarul is megjelent képregényeket. A sztori szerint egy roncsvadász hajó legénysége áldozatul esik egy Xenomorph-nak, így visszahívják a nyugalmazott Hicks tizedest a tapasztalatai miatt (ebben a változatban a Sulaco túlélői épen és egészségesen hazaértek a Földre). Hamarosan Hicks és az immár felnőtt Newt útra kelnek a Xenomorph-ok bolyvilágára, hogy végleg elpusztítsák a veszedelmes fajt.

A 30. évforduló alkalmából a Dark Horse Comics sem hagyja ki a ziccert és gyűjteményes formában újra kiadja a képregényeket. Az érdeklődők itt olvashatnak el egy hét oldalas kedvcsinálót.

 

Írta Juhász Roland

Vélemény, hozzászólás?