TOP 7 Science fiction regény 2015-ből

0765332620.01._SCLZZZZZZZ_SL500_

 

1. Robert Charles Wilson: The Affinities
A remek Pörgés című regény írójának legújabb könyve huszonegy frakcióra osztja az emberiséget. Mindegyik frakció valamilyen személyiség-típuson, illetve szociális viselkedéstípuson alapszik. Mindenki a számára legmegfelelőbb frakcióba kerül, de ez kissé bonyolultabb, mint a roxfortos Beosztási Ceremónia. A regény huszonegy frakciója nem sokáig marad meg békében egymás mellett – rövidesen háború réme fenyegeti az emberiséget.

 

 

 

 

 

23168784

 

2. Carolyn Ives Gilman: Dark Orbit
Az emberi civilizáció immár több világra tevődik Gilman új regényében, mely ügyesen elkerüli a szokásos kliséket. Amikor új lakható bolygót fedeznek fel, egy tudóscsapat elindul, hogy felderítse a világot. Megérkezésükkor egy kristálybolygóra bukkannak, melyet sötét anyag borít… Az addig lakatlannak hitt bolygóról kiderül, hogy értelmes, vak lények lakják, melyek képességei túlmutatnak a tudomány határain. A kutatócsapatnak hamarosan az életéért kell küzdenie.

 

 

 

 

 

22816087

 

3. Neal Stephenson: Seveneves
Egy katasztrófális esemény lakhatatlanná változtatja a Földet. A túlélők az idővel versenyeznek, hogy elkerüljék a kihalást, és nemzetek összefognak, hogy új otthont találjanak az emberiségnek a csillagok között…
Ötezer évvel később a telepesek leszármazottai, akik immár hét külön fajjá váltak, visszatérnek a felismerhetetlen Földre.

 

 

 

 

 

23533039

 

4. Ann Leckie: Ancillary Mercy
A Mellékes igazsággal elindított trilógia záró darabja. Igazi űropera a javából, mely egy galaktikus birodalom összeomlásáról szól, de eközben van ideje bemutatni a kis karaktereket is. A sorozat komplex témákat boncolgat, úgy mint nemi hovatartozás, szexualitás, kulturális identitás. A befejező rész főleg egy távoli űrállomáson játszódik, mely helyzetéből fakadóan stratégiai fontosságú a polgárháborúban.

 

 

 

 

 

23197269

 

5. Kim Stanley Robinson: Aurora
Az Aurora egy generációs csillaghajó története. A hajó immár közeledik céljához évszázados útja végén, az érdekfeszítő, emberi szereplők pedig próbálnak elhárítani egy végzetes veszedelmet. A sztori narrátora igazán egyedi nézőpontba helyezi a történetet: maga az űrhajó mesterséges intelligenciája próbálja megérteni az emberi faj viselkedését, amely több száz évnyi utazás alatt sem sikerült neki

 

 

 

 

 

22733729

 

6. Becky Chambers: The Long Way to a Small Angry Planet
Ez az először magánkiadásban megjelent regény a Wayfarer mélyűri bányászhajó legénységének egy évét öleli fel. A hajó személyzetének feladata, hogy féreglyukakat nyissanak a téridőben, mint a régi idők vasútépítő munkásai, akik lassan haladtak előre az ismeretlenben, hogy lefektessék egy sokkal gyorsabb, kényelmesebb közlekedés, egy szóval a jövő alapjait. Az út során megismerjük a részletesen bemutatott, érdekfeszítő karaktereket. Ez a regény bevallottan nem a bonyolult, fordulatos cselekményre, hanem szereplőire épít, s teszi mindezt kiváló, hangulatos stílusban.

 

 

 

 

22181034

 

7. Robert Repino: Mort(e)
Ebben a furcsa történetben a “névtelen háború” után járunk, melynek célja az emberi faj kiirtása volt. A háború kirobbantója a Kolónia, intelligens hangyák birodalma, mely évezredekig csendben készült az emberek elleni harcra. A háború végén egy végső lépésként a hangyák átváltoztatják a felszíni állatokat két lábú, fejlett gyilkosokká. Egy egykori házi macska, Mort(e) háborús hősként a legveszélyesebb küldetéseket vállalta és teljesítette. De igazi célja ezzel az volt, hogy megtalálja régi, átváltozásuk előtti kutya barátját, Shebát. Mikor az emberi ellenállás maradékától megtudja, hogy Sheba életben van, elindul egy veszedelmes utazáson, mely egészen a Kolónia szívéig vezet, ahol szembesül a Föld állatainak valódi végzetével.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?