Film készül Asimov legendás regényéből

Isaac Asimov Alapítvány és Robot univerzumának egyik tartópillére 1953-ban megjelent science fiction detektív regénye, az Acélbarlangok (Caves of Steel). Hazánkban Gyilkosság az űrvárosban címmel jelent meg 1967-ben Vámosi Pál fordításában., majd Acélbarlangok címmel 1993-ban.

caves-of-steelA történet csaknem kétezer évvel a jövőben játszódik, ahol a földlakók hatalmas, földalatti városokban élnek, úgynevezett acélbarlangokban és betegesen rettegnek a külvilágtól. A Föld emellett egy alárendelt világ, mely meghunyászkodik a közeli naprendszereket gyarmatosító és benépesítő emberek, az űrlakók fejlett technológiája előtt. Az Acélbarlangok főszereplője egy rendőrnyomozó, Elijah Baley, akit megbíznak egy szövevényes gyilkossági ügy felderítésével, mely könnyedén politikai vihart kavarhat a Föld és az űrlakó világok között, mivel a Földön meggyilkoltak egy prominens űrlakót. Elijah az űrlakók utasítására társnak kap maga mellé egy ember kinézetű robotot, Daneelt, akivel együtt próbálják felgöngyölíteni az ügy szálait.

Az Acélbarlangok megfilmesítési jogait a Fox Stúdió birtokolja, és úgy tűnik, végre megfilmesítik a legendás regényt. Akiva Goldsman írja a forgatókönyvet, bár 2011 óta több változata is elkészült már más forgatókönyvírók tollából, melyek ezek szerint nem ütötték meg a mércét.

Goldsman eddigi forgatókönyvírói munkái között szerepel az Oscar-díjat nyert Egy Csodálatos Elme. Ő írta a forgatókönyvét a Da Vinci Kódnak, az Angyalok és Démonoknak, Az 5. Hullámnak, és már Isaac Asimov munkásságához is volt köze az Én, a Robot forgatókönyvének megírásával.

Reménykedjünk benne, hogy ezúttal nagyobb tiszteletben tartja az alapmű mondanivalóját és cselekményét, mint az Én, a Robot esetében.

 


Forrás: Variety

Vélemény, hozzászólás?