INFÓGRAFIKA – 1984 vs Szép új Világ

Ha valakitől azt kérjük, nevezze meg az első disztópikus regényt, ami eszébe jut, alighanem George Orwell 1984 című hátborzongató műve fog eszébe jutni. Az 1984 érdemei vitathatatlanok, de nem szabad megfeledkeznünk egy másik híres science-fiction disztópiáról, Aldoux Huxley Szép Új Világjáról.

Neil Postman amerikai író, esztéta 1985-ben írt művével vált világhírűvé. Az Amusing Ourselves to Death (magyarul Szórakozzuk magunkat halálba) komoly kritikája a televíziózásnak: elbagatellizálja a problémákat, helyette üres szórakozást nyújt. Műve lényegében arra is rávezetheti az olvasót, hogy Huxley Szép Új Világa valósult meg az 1984 rémálmával szemben.

Az alábbi infógrafika Neil Postman művét veszi alapul, miközben áttekinthetően összehasonlítja a két zseniális regényt:

orwell-huxley

Véleményem szerint mind a két disztópia valósággá vált. A világ más-más pontjain, különböző kultúrákban, illetve egy kultúrán belül is a különböző társadalmi rétegekben másképp valósul meg az emberek irányítása. Mai, modern Szép új világunk élvezetekre és az információáradatra épülő társadalom-irányítása elképzelhetetlen a fejlődő világ országaiban, ahol az emberek többségének még a tiszta víz sem áll rendelkezésére, nem hogy az internet.

Az 1984 és a Szép új világ is homogén világot fest le, megmutatja annak groteszk voltát, de mind a kettő téved abban, hogy a valóság sohasem homogén.

 

Forrás: abetterkuwait.wordpress.com

2 thoughts on “INFÓGRAFIKA – 1984 vs Szép új Világ

Vélemény, hozzászólás?