Hiba a Mátrixban – Új eredmények a déjà vu-ről

A déjà vu (francia, jelentése: már láttam), más szóval paramnézia az egyik legérdekesebb agyi jelenség, mely sok írót és filmkészítőt megihletett már, köztük a Mátrix alkotóit. A film egyik ikonikus jelenetében Neo egy fekete macskát lát elmenni a folyosón, azután még egyszer ugyanazt látja. A Mátrix világában a déjà vu egy hiba a virtuális valóságban, amikor annak alkotói, a gépek rendszerszinten megváltoztatnak valamit.

Most úgy tűnik, hogy a Mátrixnak egy valamiben igaza volt: a déjà vu tényleg egy hibát jelez!

 

 

A júliusban Budapesten megrendezett memóriakutatási konferencián, a rangos ICOM-on Akira O’Connor, a St Andrews Egyetem kutatója kifejtette, hogy a déjà vu az agy saját memóriájának ellenőrzése során jelentkezik.

A New Scientist-ben olvasható cikk szerint O’Connor csapata megpróbálta mesterségesen létrehozni a déjà vu élményt. A kutatásban részt vevő alanyok számára egy tesztet adtak át, egymáshoz kapcsolódó szavakkal, amelyből kihagyták azt az egy szót, amely összekapcsolja őket. Az egyik példában szerepelt az ágy, párna, álom és éjszaka szavak, de hiányzott az alvás szó, mely kapcsolatot teremt köztük.

A kutatók ez után megkérdezték az alanyokat, hogy olvastak-e ‘a’ betűvel kezdődő szót a felsorolásban, amire egyhangúan nemmel feleltek. Azonban mikor később újra megkérdezték őket, hogy milyen szavak szerepeltek a listán, a legtöbben emlékezni véltek az alvás szóra is, holott tudták, hogy nem olvasták ezt, így déjà vu érzést éltek át.

Ezt MRI készülékkel figyelték meg. A déjà vu alatt nem az agy emlékezettel kapcsolatos régiói voltak a legaktívabbak, mint például a hippokampusz, sokkal inkább a frontális lebeny, mely a döntéshozatalban játszik szerepet.

O’Connor szerint a frontális lebeny valószínűleg ellenőrzi a memóriát, mikor az agy előhív egy emléket. Hibákat keres benne és aktivizálódik, mikor valamilyen oda nem illő dolgot tapasztal, például ellentmondást aközött, hogy mit tudunk és mire emlékezünk. A déjà vu ezen konfliktus feloldásának eredményeképpen jön létre.

További kutatások szükségesek, hogy bizonyítékokkal támasszák alá ezt az elmélet, amely arra világít rá, hogy az agy végez bizonyos minőség ellenőrzést saját tevékenységében, hogy kiszűrje az esetleges hibákat.

 

 

Forrás: New Scientist

Vélemény, hozzászólás?