Üdvözlünk az Antropocén korban!

Egy ideje már beszéltek arról, hogy az emberi beavatkozás miatt a holocén (jelentése: jelenkor) után új földtörténeti kort kellene bevezetni.

Az Antropocén Munkacsoport (Antropocene Working Group, vagyis AWG) tagja harmincöt tudós és akadémikus a világ minden tájáról. A munkacsoport tagjai közül harmincan szavaztak az új kor bevezetése mellett, hárman ellene és kettő tartózkodott.

Az új földtörténeti kor bevezetésének oka egyszerű és világos: az elmúlt tizenegyezer évet követően, mely a holocént foglalta magába, jelentős éghajlati és geomorfológiai (termőterületek, emberi települések) változások történtek az emberi tevékenységből kifolyólag. Az elmúlt évtizedek során felgyorsult változások már nem a holocén kor természetes folyamatainak következménye, hanem radikálisan új változás, egy új tényező – az emberi, technológiai civilizáció – miatt. Innen ered az antropocén elnevezés is (antropo- mint emberi, tehát az Ember Kora).

 

img125_a

 

További okok a már ismert klímaváltozás, a légkör növekvő széndioxid tartalma, a hirtelen megnövekedett fajkihalások száma (amely valószínűleg a földtörténet hatodik nagy kihalási eseménye) és a geológiai rétegekben megjelenő különféle műanyagok. Egyes műanyagok lebomlási idejét ismerve most már bizonyos, hogy, ha az emberi civilizáció egyszer el is tűnik a Földről, egy utánunk következő értelmes faj bizonyítékokat fog találni a létezésünkre, akkor is, ha felszíni építményeink mind egy szálig eltűnnek.

A munkacsoport tagjainak abban is sikerült megállapodniuk, hogy pontosan mikortól számítsuk az antropocént: erre az 1950-es esztendőt jelölték ki, melyet azzal magyaráztak, hogy az 50-es évektől gyorsultak fel az atombomba-tesztek, amelyek miatt jelentős nukleáris hulladék maradt hátra.

Most már csak ki kell jelölni egy geológiai mintát, mely hivatalos jelölése a kor kezdetének, ezt követően a Nemzetközi Rétegtani Bizottság bejegyzi az antropocént. Ez után már lehet javítani a földrajz tankönyveket.

 


 

Forrás:

IFLScience.com

Pangea.blog.hu