Science fiction a videoklipekben

A science fiction és a zene házasságából igazi műalkotások születtek az évtizedek során. Számtalan zenészt, együttest ihletett meg az elképzelt jövő, az alternatív világok és a különös lények.
Az alábbiakban a különböző zenei korszakok legjobb sci-fi témájú videoklipjeiből válogatunk (kihagyva azokat, melyek egy-egy sci-fi film betétdaláról készültek és azért tartalmaznak ilyen jeleneteket), természetesen a teljesség igénye és bármiféle sorrend ráerőltetése nélkül.

A kommentek közé várunk tőletek további sci-fi videó klipeket, melyek közel állnak a szívetekhez.

 

 

Daft Punk – One More Time
Ha science fiction, akkor a Daft Punk kihagyhatatlan. A videóban szereplő jelenetek – melyekben egy kék bőrű idegenekből álló banda zenél egy távoli bolygón – később egy japán anime filmbe is bekerültek (Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem).


Björk – All Is Full Of Love
Ez a Chris Cunningham által rendezett klip világhírű, több kiállításon és múzeumban is vetítették már, többek közt állandóan megtekinthető a new yorki Modern Művészetek Múzeumában.


Katy Perry és Kanye West – E.T.
Ebben a klipben, melyet sokan Katy Perry legjobbjaként tartanak számon, egy idegen (Perry) sodródik az űrben és lassan emberré alakul, miközben közeledik a kihalt Föld felé.


Janelle Monáe – Many Moons
A klipben Monáe egy jövőbeli robot-aukción keresztül szólal fel a modern kori rabszolgatartás ellen.


Linkin Park – Pts.Of.Athrty
A Linkin Park első albumát, a Hybrid Theoryt 2002-ben teljes egészében remixelte, ekkor született meg a Pts.Of.Athrty című szám és híressé vált klipje, melyben egy videojáték-szerű világban robotok vívnak ádáz küzdelmet egymással, miközben a zenekar tagjainak levágott fejei énekelnek.


MGMT – Alien Days
Andrew VanWyngarden, az MGMT énekese és dalszövegírója elmondása alapján a szám arról szól, amikor úgy érzed magad, mintha egy idegen parazita lenne az agyadban és az irányítaná a mozdulataidat.


The Darkness – I Believe In A Thing Called Love
Ebben a klipben az angol rock együttes egy űrhajón adja elő a számot, miközben idegenekkel és szörnyekkel küzdenek.


Michael Jackson és Janet Jackson – Scream
Michaelnek elege lesz a felhajtásból és meglép egy űrhajón. A klip abban az időben készült, amikor már véglegesen megromlott az énekes kapcsolata a sajtóval. (A Moonwalker csak azért nincs a listán, mert az egy rövidfilm Michael főszereplésével, nem pedig videoklip)


David Bowie – Space Oddity
Az idén eltávozott Bowie egyik leghíresebb száma, a Space Oddity klipjében Bowie súlytalanul sodródik az űrben.


Queen – Radio Ga Ga
A Radio Ga Ga klipje megidézi Fritz Lang 1927-es kultikus science fiction filmét, a Metropolist – az együttes egy repülő autóban suhan a város felett, természetesen fekete fehérben.

 

One thought on “Science fiction a videoklipekben

Comments are closed.