Mi a baj Elon Musk Mars-kolonizálásával?

Az elmúlt napokban igencsak felforgatta a tudományos állóvizet Elon Musk kijelentése, miszerint egymillió embert akar a Marsra vinni. Az is világosán kitűnt Musk mexikói beszédéből, hogy nem csupán Marsra-szállást akar, mint ahogyan az a NASA programjában szerepel (és amelyhez az Amerikai Kongresszus megszavazta a szükséges 19,5 milliárd dollárt, hogy 2025-re ember lépjen a vörös bolygóra), hanem egyenesen kolonizáció és terraformálás szerepel hosszútávú tervei között.

Musk már régebben is beszélt a Mars terraformálásáról, légkörének lakhatóvá tételéről, amikor felvetette, hogy atombombákat kellene robbantgatni a sarki jégsapkák felett, hogy felolvasszák a fagyott talajt és üvegházhatást idézzenek elő.

Természetesen egy ilyen terv iszonyú pénzekbe kerül és az sem segít túlságosan a szkeptikusok meggyőzésében, hogy Musk elképesztően rövid, mindössze tízéves határidőt szabott magának. De tegyük fel, hogy sikerül neki, hiszen ez az ember már többször is bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszél. Eljuttat a Marsra több ezer, akár több százezer embert, kiépít egy kolóniát, akik az első évszázadokban a marsi környezettől elzárva, biztonságban élnek, folyamatos függésben a Földtől… Megkezdődik a terraformálás és a légkör szép lassan kezd egyre alkalmasabbá válni a földi életre.

Csakhogy ezzel van egy kis probléma: ez a légkör nem lesz túl hosszú életű.

 

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/File:MarsTransitionV.jpg
A Mars terraformálása. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/File:MarsTransitionV.jpg

 

Ennek oka az, hogy a Mars nem rendelkezik olyan magnetoszférával, mint a Föld, ezért aztán a napszél folyamatosan pusztítja annak jelenleg is gyér atmoszféráját, sok millió év múlva pedig teljesen el fogja tüntetni. Ugyanez lenne a sorsa az általunk mesterségesen létrehozott levegőnek is.

Azonban az ember makacs egy teremtmény, nem olyan fából faragtak minket, hogy egy ilyen kis probléma utunkat állja – legalábbis nem az olyanokét, mint Elon Musk.

Egy 2008-as tanulmány szerint, melyet Osamu Motojima és Nagato Yanagi japán tudósok készítettek a National Institute for Fusion Science-nek, a mesterséges geomágneses mező létrehozása megvalósítható a jelenlegi technológiával is. A tanulmányt eredetileg arra az esetre készítették, ha a Föld mágneses ereje gyengülne, mely hosszútávon a földi életet veszélyeztethetné, azonban alkalmazható egy magnetoszféra nélküli bolygó terraformálására is.

Az eljárás szerint szupravezetőket helyeznének el többszörösen hőszigetelt fémcsövekben, melyek egy bolygót körülölelő hálózatot alkotnának. A tudósok azt is kiszámolták, hogy a Föld esetében nagyjából tizenkettő, negyvenezer kilométernyi szupravezető kábelre lenne szükség, melyek a mai, földi mágneses mező erősségének 10%-át lennének képesek biztosítani. Ez már elegendő lenne ahhoz, hogy megvédje a Földet a sugárzástól – egy Mars méretű égitest esetében pedig még hatékonyabb lenne.

Szóval a jövő marslakóinak ezt is számításba kell venniük, márpedig egy ilyen hálózat kiépítése nem gyerekjáték egy infrastruktúra nélküli bolygón, ahol nincsenek meg a szükséges üzemek sem. A bolygó nyersanyagtartalma megfelelő ugyan a kábelek legyártásához, azonban komoly technológiát kell a Marsra szállítani ahhoz, hogy egy ilyen munkát elkezdhessenek. Márpedig amíg nincs mágneses mező, addig az éghajlat átalakítása is értelmetlen.

 


 

Ha valaki még nem látta volna, ebben a videóban mutatja be Elon Musk az elképzeléseit:

 

 

 

 


Forrás:

“Feasibility of Artificial Geomagnetic Field Generation by a Superconducting Ring Network”