Egy számítógép megoldotta a Nagypapa-paradoxont!

Ősrégi a kérdés: “Ha visszamegyek az időben és véletlenül megölöm a saját nagyapámat, hogyan utazhattam vissza egyáltalán az időben?”

backtothefutureAzaz ősrégi kérdés az időutazásról szóló történetek szerelmeseinek. Szerencsére egy számítógép meg tudta oldani. Mármint a választ a hírhedt Nagypapa-paradoxonra.
Doron Friedman informatikus írt egy programot arra a célra, hogy feloldja a kérdést, mi történik, ha egy ember visszamegy az időben és megöli a saját apját. A Cosmos Magazin ezt írt a folyamatról:

Mikor Friedman lefuttatta ezt az eseménysorozatot a programjában, az észrevette a paradoxont azáltal, hogy ellentmondást jelentett – nevezetesen, ha a fiú visszamegy az időben és megöli az apját, akkor hogyan születhetett meg?

Azután, amikor Friedman az ellentmondás feloldására adott utasítást a programnak, az algoritmus több ezer lehetséges forgatókönyvet futtatott le, hogy megtalálja azokat, melyek logikusak maradnak – más szóval, ahol a gyilkos fiú tettei nem törlik el a létezését.

Miután a program végzett, Friedman két változatot írt le a találatok között. Az első ismerős lehet a Futurama című sorozat nézőinek – felvázolták a sorozat Emmy díjat nyert epizódjában a “Roswell That Ends Well” című részben. Ez a lehetőség azt taglalja, hogy a gyilkos fiú a saját nagyapjává válik; miután visszamegy az időben és megöli a nagyapját, nemz egy gyermeket, aki a saját apja lesz. (Természetesen ebben a változatban az a “kis kellemetlenség” is szerepet játszik, hogy a saját nagyanyjával kell lefeküdnie).

 

post-20041-marty-mcfly-no-gif-imgur-ccwj

 

A második variáció azonban kifejezetten leleményes. Ebben a gyilkos fiú apjának is van egy saját időgépe (a példában George és Marty McFly helyettesíti a gondolatkísérlet szereplőit):

mcfly1954-ben Marty apja, George előreutazik az időben 1955-be, amikor is teherbe ejti Marty anyját, Lorraine-t, azután visszautazik 1954-be, ahol a saját jövőbeli fia, Marty megérkezik és megöli őt.

George gyors kiruccanása miatt a jövőbe már meg tudott foganni a fia, így a paradoxon eltűnik.

Persze, érthető, hogy ez egy kicsit nevetséges, hiszen miért akarna bárki előremenni egy évet az időben, hogy lefeküdjön a párjával? De nyilván egy hozzáértő író ki tudna találni egy elfogadható indokot és megakadályozhatja, hogy a Nagypapa-paradoxon problémákat okozzon az időutazós történetében.

Csak ne felejtse el megemlíteni a programot a köszönetnyilvánításban, mert ki tudja mit fognak legközelebb kiokoskodni…

 

 


Forrás: Tor.com