Végre elkészült a világ legnagyobb űrteleszkópja

Hosszú idő és több milliárd dollár befektetése után végre-valahára elkészült a NASA James Webb Űrteleszkópja, mely a kiöregedett (ám elképesztően sikeres) Hubble-programot fogja felváltani.

Az űrteleszkóp főtükre a legnagyobb, amely valaha épült: tizennyolc darab hatszögletű tükörből áll, hat és fél méter átmérőjű, és a Hubble teljesítményének százszorosát remélik tőle.

A tükröt egy teniszpálya méretű pajzs fogja védelmezni a Nap káros sugarai ellen – a héten ez a védőpajzs is elkészült. További teszteléseket követően összeszerelik a tükröt és a pajzsot.

“Az elkészült Webb a legnagyobb és legösszetettebb űrobszervatórium lesz, amit a Földön valaha építettek” – nyilatkozta Charlie Bolden a NASA-tól. “Azon milliók képzeletének és álmainak megtestesülése, akik az égre néznek és csodálkoznak.”

 

jwst_people
Korai, életnagyságú modell a NASA Goddard űrközpontjában

Amikor 2018 októberében felküldik az űrbe, a Hold pályája mögött egy stabil gravitációs ponton fogják elhelyezni, melyet 2-es Lagrange pontnak neveznek.
Működése némileg eltér a Hubble Űrteleszkópjáétól, mert nem a fény látható tartományában, hanem az infravörös tartományban kémleli majd az univerzumot. Segítségével minden eddiginél jobb képet kaphatunk a miinket körülvevő világról, távoli galaxisokat, csillagokat, sőt, exobolygókat pillanthatunk majd meg vele, amelyek jelenlétét eddig csak bonyolult számításokkal és fényesség-csökkenések mérésével sikerült kimutatni.

A James Webb teleszkóp megépítését 2011-ben jelentették be alig egymilliárd dolláros büdzsével. A folyamatos csúszások miatt azonban ez az összeg hamarosan majdnem kilenc milliárdra rúgott. Érthető hát a teleszkóp felküldése körüli nyugtalanság: mikor a Hubble 1990-ben pályára állt, nem működött megfelelően, ezért 1993-ban az Endevour űrrepülőgép legénysége végzett el rajta egy nagyjavítást. Azonban, mivel a Webb űrtávcső a Hold pályájánál is messzebb lesz, ezért utólagos nagyjavításokra nincs lehetőség – vagyis a szerkezetnek hibátlanul kell működnie emberi beavatkozás nélkül.

2018 október izgalmas hónap lesz minden, a világegyetem iránt érdeklődő ember számára. Ha pedig a fellövés és a pályára állítás is sikeres lesz, és a Webb megkezdi működését, az új korszakot nyit meg a csillagászat történelmében.

 

gallery-webb-telescope_0
Fantáziarajz

 


R. J. Hendon

Forrás: IFLScience