Öt érdekes SF regény 2016-ban

Az alábbiakban öt, 2016-ban angol nyelven megjelent sci-fi regényről olvashattok ismertetőt. Reméljük, hamarosan magyar nyelven is elérhetőek lesznek.

 


japan5. United States of Japan – Peter Tieryas

Ebben az alternatív történelmi regényben Japán megnyerte a II. világháborút és Amerikában a japán császár uralkodik. Két férfi – egy nyomozó és egy videójáték-cenzor – szövetkezik, hogy kiderítsék, ki készítette azt az illegális számítógépes játékot, mely egy olyan világban játszódik, ahol az amerikaiak nyerték meg a háborút. A történetben az elnyomó rendszer borzalmai mellett óriás harci robotok, szumó-birkózók és az embert átformáló biotechnológia elevenedik meg, amely a Financial Times kritikusa szerint egy “szerelmes levél a japán popkultúrához.”

 

 

 

 

 


lightning4. Too Like the Lightning – Ada Palmer

Mycroft Canner egy elítélt, akinek büntetésből járnia kell a 25. századi világot, hogy hasznossá tegye magát. Carlyle Foster egy spirituális tanácsadó egy olyan világban, mely törvényen kívül helyezte a vallásgyakorlást. Ők ketten belebotlanak egy fiúba, Bridgerbe, aki valóra tud váltani bármit, amit elképzel – még az élettelen tárgyakba is életet tud lehelni…

 

 

 

 

 

 


central-station3. Central Station – Lavie Tidhar

Egy világméretű diaszpóra küszöbén negyedmilliónyi ember rostokol egy űrállomáson. A különböző kultúrák nem csak a való életben, de virtuális valóságokban is egymásnak feszülnek.
Amikor Boris Chong hazatér a Marsról Tel Avivba, sok minden megváltozott. Volt barátnője egy különösen ismerős gyermeket nevel, aki ujjának egyetlen érintésével hozzá tud férni az elmében tárolt adatokhoz; unokatestvére odáig van egy sérült cyborg-harcosért; apja halálos betegségben szenved, mely az emberi agyat támadja meg; egy üldözött adat-vámpír pedig hazáig követte Borist. Mindezeket összekötik a Másik, a hatalmas idegen létformák, akik visszavonhatatlanul megváltoztatják világunkat.

 

 

 

 

 


ninefox2. Ninefox Gambit – Yoon Ha Lee

Ez a regény egy trilógia első kötete, amely egy Kel Cheris nevű katona történetét dolgozza fel, aki az eretnekek ellen folyó űrháborúban elvesztette becsületét, de most egy új lehetőséget kap. Vissza kell foglalnia egy erődítményt az eretnekektől, ehhez pedig egy élőhalott katonát, Jedao-t kapja maga mellé társnak. Jedao még sohasem vesztett el ütköztet, azonban meglehetősen kiszámíthatatlan egyéniség, aki egy alkalommal két hadsereget pusztított el – az egyik a sajátja volt. Cherisnek el kell döntenie, meddig bízhat meg Jedao-ban, mert lehet, hogy ő lesz élőhalott társa következő áldozata.

 

 

 

 

 


infomocracy1. Infomocracy – Malka Ann Older

Egyesek szerint az idei év legjobb SF könyve. Older regénye egy olyan jövőbe kalauzol minket, ahol egy Information nevű kereső-óriás (egy futurisztikus Google) uralkodik az egész világ felett. Nincsenek adók, az alkalmazottak a vállalataik nevét veszik fel vezetéknév gyanánt, a rendőrség és a nemzetbiztonság is cégek kezében van, a kormány pedig csak olyan bűnügyek után tud nyomozást indítani, amiért fizet.
A regény elsődleges érdeme a lenyűgöző világépítés, a karakterek ábrázolása másodrangú, a cselekmény pedig egyszerű, mégis beszippantja az olvasót.