INTERJÚ – Bloodlust: A magyar vámpír-cyberpunk képregény

Ezúttal a Bloodlust magyar képregénysorozat készítőit szeretnénk bemutatni nektek. A képregény egy érdekes keveréke a cyberpunk stílusnak és a vámpírtörténeteknek, de részletesebben megismerhetitek a készítőkkel, Fábián Péterrel és Kozmajer Viktorral készült interjúnkban:

 

1. Kérlek, mondjatok nekünk néhány szót a Bloodlust képregényekről! Kiknek a történetét követhetjük nyomon, milyen világba kalauzoljátok el az olvasót?

A Bloodlust 2060-ban, egy alternatív cyberpunk jövőben játszódó magyar szerzői képregénysorozat. Leginkább harc orientált, de nem hiányoznak belőle a cselszövések és történeti csavarok sem. A képregény jövőképében fontos szerepet kapnak a halandó emberek mellett a vámpírok és azok több ezer éves mitológiája is.

A Föld egy világméretű, ember által okozott katasztrófa után éppen újjáépülőben van. Crywen, ahol történetünk is játszódik, az egyik leggyorsabban fejlődő neopolisz, ami New York romjaira épült rá.

A történetben sok fontos szereplő akad, és az események több szálon futnak. Ezek a szálak néha összefutnak, néha különválnak. A két legfontosabb karakterünk Rachel, aki egy rendőrből lett igazságosztó és Nathan, egy több ezer éves, ősi egyiptomi vámpír. Kettejük (véletlen) találkozása egy olyan eseménysorozatot indít el, ami a cselekmény gerincét adja.


2. Miért éppen cyberpunk? Ez a stílus áll legközelebb hozzátok?

Egy sötétebb tónusú világképet szerettünk volna bemutatni, életre kelteni képregényünk oldalain, egy nem túl távoli jövőben. Így gyakorlatilag adta magát a stílus, a cyberpunk művek egyébként is közel álltak hozzánk. Illetve, Fábián Peti szeret kábeleket rajzolni, minden mennyiségben. 🙂


3. Milyen alkotások adtak ihletet a Bloodlusthoz, illetve mi hatott rátok legjobban? A képek arról tanúskodnak, hogy a Bloodlust egy érdekes vegyítése az egyiptomi kultúrának, a viktoriánus stílusnak és a neonfényes-mocskos jövőnek…

Kiskorunk óta szeretjük a képregényeket, a régi nagy kedvencünk például Todd McFarlane Spawn című sorozata. Az amerikai képregényrajzolók közül nagy hatással volt képregényünkre még Michael Turner, David Finch, Kenneth Rocafort és Marc Silvestri is. A felsorolt nevekből is látszik, hogy a Bloodlust stílusa leginkább az Image Comics képregényeihez húz.

Az amerikai típusú képregények mellett a mangák, illetve animék hatása is érezhető a Bloodlust képregényeken. Itt leginkább a Tsutomu Nihei által készített Blame!, Biomega és Abara mangákat fontos megemlítenünk, mint ihletforrást.

Könyvek tekintetében cyberpunk részről William Gibsontól, a vámpírok részéről pedig Anne Rice műveiből kaptuk a legtöbb inspirációt. Mindkettőjük munkássága nagy hatással van a képregényeinkre, úgy gondoltuk, jó ötlet lenne összehozni az általuk teremtett, két különböző világképet. Hozzá kell tenni, hogy mindketten odavagyunk (többek közt) az ókori egyiptomi kultúráért is, melynek rendkívül gazdag mitológiája szintén kiváló alapot szolgáltat a Bloodlust történetéhez, karaktereihez.

Filmek terén pedig nagy kedvenceink a ’80-as, ’90-es évek alkotásai, a teljesség igénye nélkül például a cyberpunk stílusú mozifilmek (Johnny Mnemonic), a darkos sci-fi horrorok (Alien filmek, A dolog) és a szintén sötét jövőképet bemutató alkotások (pl. Terminator filmek). Ide még végtelen sok címet felsorolhatnánk, mivel nagy filmrajongók vagyunk, sok inspirációt merítünk kedvenc mozifilmjeinkből is.


4. Milyen gyakran jelenik meg a képregény és mikor várható a következő szám?

A képregényt kizárólag szabadidőnkben készítjük, főállású munka mellett, így a megjelenés gyakorisága rendszertelen – mi a tőlünk telhető legtöbb időt fordítjuk az alkotásra. Jelenleg a Bloodlust 4. számán dolgozunk, melynek címe Seraph. Az új szám a történetfolyam első nagyobb fejezetének lezárása lesz, az eddig megszokott 28 helyett 32 oldalon. A Seraph-ot jelen állás szerint 2017 tavaszán fogjuk megjelentetni.


5. Elég sok hazai képregényes rendezvényen megjelentek. Tervezitek, hogy külföldre viszitek a Bloodlustot? Készül hozzá angol fordítás?

Általában minden budapesti képregényes rendezvényen (képregénybörzéken, képregényfesztiválokon) jelen vagyunk saját standdal.
Terveink között természetesen szerepel a külföldi megjelenés is, de ezzel csak a fejezetzáró 4. szám kiadása után kezdünk el aktívabban foglalkozni. Angol fordítás épp ezért jelenleg még nincs a képregényekhez.


6. Hogyan látjátok a Bloodlust jövőjét? Van előre tervezett vége a történetnek, vagy folytatjátok, amíg csak van bennetek alkotókedv?

A Bloodlust történetének fő csapásiránya előre ki lett találva, a lezárását adó végkifejlettel együtt. Nem akarunk egy végtelenített sztorit alkotni. A képregényfolyam teljes történetét fejezetekre bontottuk, egy-egy ilyen fejezet négy számból áll. Ahogy említettük, az első nagy fejezet lezárását a „Bloodlust 4. – Seraph” című képregényünk adja majd.


7. Kinek ajánlanátok a Bloodlustot?

Természetesen minden sci-fi kedvelőnek, a ’80-as és ’90-es évekbeli kultikus sci-fi/akció/horror filmek rajongóinak, a ’80-as évekbeli cyberpunk stílus kedvelőinek és persze minden képregényrajongónak, aki kicsit is kedveli valamelyik Image Comics-os sorozatot.


8. Hol találkozhatnak veletek legközelebb az olvasók?

Legközelebb 2017. március 19-én, a 34. KépregényBörzén állítunk majd standot a Bloodlust képregényekkel. Várunk minden kedves érdeklődőt, képregényrajongót, régi és új Bloodlust olvasót a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban megrendezésre kerülő börzén. 


 

 


A Bloodlust készítőinek elérhetőségei:

Honlap: http://www.bloodlust.hu
Facebook: https://www.facebook.com/bloodlustcomics
Instagram: https://instagram.com/bloodlustcomics/
YouTube: https://www.facebook.com/bloodlustcomics

R. J. Hendon