2016 legjobb scifi filmjei

Véget ért ez az esztendő is. Szép számmal láthattunk, olvashattunk a tudományos-fantasztikum témakörébe tartozó alkotásokat, igen vegyes minőségben. Ha számot akarunk vetni, akkor szembe kell néznünk a ténnyel: kiemelkedően jó alkotás nagyon kevés született ebben az évben, legalábbis ami a mozivásznat illeti.

A toplista összeállításánál bajban is voltam, mert egész addig, amíg be nem futott a Zsivány Egyes év végén, nem szívesen adtam volna oda az első helyet egyik idei SF alkotásnak sem. Így viszont a Star Wars magabiztosan szerezte meg a lista csúcsát.

A lista természetesen teljesen szubjektív, és szívesen látjuk véleményeteket a facebook oldalunkon. Mondjátok el, idén melyik SF film volt számotokra a kedvenc és miért!


1. hely: Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

A Star Wars sorozat első mellékszálon futó filmje, amely a Halálcsillag terveinek ellopását dolgozza fel elkápráztatta a nézőket és a kritikusokat. Jyn Erso karaktere, az ereje teljében lévő Birodalom lenyűgöző képsorokban megmutatkozó hatalma, valamint Vader filmvégi jelenete kielégítette a rajongók vágyait.
A Zsivány Egyesről írt kritikánkat itt olvashatod.


2. hely: Doctor Strange

A Marvel legújabb üdvöskéje is bizonyított, mely ugyan ízig-vérig látványfilm, de abban olyasmit tud felmutatni, ami bőven elviszi a hátán a sablonos főgonosszal sújtott filmet. Benedict Cumberbatch alakítása is a legjobb szuperhősök közé emeli Doctor Strange-et, akárcsak a teljesen új világ, az őrült dimenziók és az Eredet-alázó harci jelenetek.
A Doctor Strange-ről írt kritikánkat itt olvashatod.


3. hely: 10 Cloverfield Lane

Ez a film zsákbamacska, ugyanis háromnegyed részt nem science-fiction, hanem egy pszicho-thriller szabálykönyvét követi. Azonban mégiscsak a J. J. Abrams-féle Cloverfield sorozat második részét jelenti és a befejező képsorok, a klausztrofób történetnek keretet adó idegen támadás igenis SF-filmmé változtatják ezt a pár szereplős, egyhelyszínes kis drámát, melyben John Goodman kiemelkedő alakítását láthatjuk.
A Cloverfield harmadik részét jövőre láthatjuk a mozikban, Isteni Részecske munkacímen fut jelenleg, de feltehetően nem ez lesz a végleges cím.


4. hely: X-Men: Apokalipszis

Az X-Men – Elsőkkel újraindított mutáns-sorozat harmadik darabja a nyolcvanas évekbe repít minket, ahol a fiatal Jean Grey, Küklopsz és Ciklon karakterével ismerkedhetünk meg, a régi szereplők pedig a világ első mutánsával veszik fel a harcot. A film kapott hideget-meleget, képregényrajongók hónapokig csatáztak egymással különböző fórumokon, hogy az idei X-Men – Amerika Kapitány – Batman v Superman hármasból melyik a legjobb. Szinte képtelenség olyan véleményt nyilvánítani ebben a témában, amivel mindenki egyet értene. Az én választásom az X-ekre esik. Az oka ennek főleg a nyolcvanas évek hangulata, mely érdekes atmoszférát teremt a filmnek, olyat, amivel a másik kettő nem rendelkezik, továbbá En Sabah Nur elképesztő erejének jelenetei, Michael Fassbender húsba vágó alakítása, a film zenei témája és egy remek Jean Grey megteszi azt, ami elég a negyedik helyhez.


5. hely: Érkezés

Ez a film több szempontból is kihúzta nálam a gyufát. Az Érkezésről írt kritikánkat itt olvashatjátok el, melyben részletesen kielemeztük, mi is a baj az év “okos scifijével”. Az ötödik helyet kizárólag az idei harmatgyenge mezőny miatt kaparinthatta meg. Ha egy évvel korábban érkezik, esélye sem lett volna a Marsi, Az Ébredő Erő, a Mad Max, A Jurassic World és az Ultron Kora mellett.


Futottak még:

Amerika Kapitány 3. – Polgárháború

Batman v Superman: Az Igazság hajnala

Deadpool

Star Trek – Mindenen túl


Az év csalódásai:

A Függetlenség Napja: Feltámadás

Az Ötödik Hullám

A beavatott-sorozat: A hűséges


R. J. Hendon