AJÁNLÓ – Légió, avagy tessék bevenni a Xanaxot!

A FOX Hungary jóvoltából megnézhettük a február 9-én induló Légió című sorozat első két részét. Az alábbiakban spoiler-mentes ajánlónkat olvashatjátok.

A Légióról már korábban is írtunk az oldalon – ez lesz az első tévésorozat, amely a Marvel X-Men történeteihez kapcsolódik. Bizonyára sokan tisztában vagytok a Marvel filmes jogainak bonyolultságával, de felvázolnám a helyzetet azoknak, akik ködös terepen mozognak.

Röviden és tömören: a Marvel képregényben egységes univerzuma filmes jogok terén jobban szét van darabolva, mint Voldemort lelke, de két legnagyobb szelete a Disney-féle Bosszúállók-sorozat és a 20th Century Fox tulajdonában lévő X-Men + Fantasztikus Négyes.

Valahogy, így:

 

A Disney receptjét sokan megirigyelték, hiszen rendkívül sikeresnek számít mind pénzügyileg, mind kritikailag. A mozipénztáraknál rendre kasszát robbantó filmek mellett immár számos tévésorozat is megjelent, melyek hol erős szálakkal (SHIELD ügynökei), hol csak pár szavas utalásokkal (Daredevil) kapcsolódnak a filmekhez.

A Rókának ez az első kísérlete arra, hogy a tévéképernyők felé bővítse képregényfilmes univerzumát. A Légió egyszerre óvatos és rendkívül merész próbálkozás, ám mindenképp figyelemre méltó.

Óvatos olyan értelemben, hogy a lehető leglazább szálakkal kapcsolódik csak a filmek világához (az első két rész megtekintése után elárulhatom, hogy egyelőre csupán egy szóval: “mutáns”). Ennek köszönhetően az is nyugodtan megnézheti, aki eddig még egyetlen X-Men filmet sem látott, vagy épp látta, de nem tetszett neki. A távolságtartó Légió más stílusú és hangulatú alkotásokhoz sokkal közelebb áll, mint az X-Men filmekhez.

LEGION — “Chapter 1” (Airs Wednesday, February 8, 10:00 pm/ep) — Pictured: (l-r) Dan Stevens as David Haller, Rachel Keller as Syd Barrett, Aubrey Plaza as Lenny “Cornflakes” Busker. CR: Chris Large/FX

Ebből fakad merészsége is. A Légió egyáltalán nem könnyű délutáni matiné, nem a SHIELD ügynökei-féle könnyed lityi-lötyi szórakozás, amiért háttérzajnak bekapcsoljuk a tévét. A pilot epizód minden egyes apró másodperce fontos, új információval szolgál, szinte zúdítja a nézőre a képek és hangok kavalkádját, hogy a végére épp olyan félőrültnek érezze magát, mint a főszereplő. Az epizódokat nem elég egyszer megnézni, és biztos, hogy az évad vége után ajánlott lesz újrakezdeni, hogy esélyünk legyen felfogni az egészet.

A Légió legfigyelemreméltóbb tulajdonsága a pompás főszereplő-gárdája. Dan Stevens alakítása fantasztikus a paranoid skizofrén David Haller szerepében. Olyan meggyőzően alakítja a tudathasadásban szenvedő embert, hogy teljesen kiszámíthatatlan, mit fog tenni a következő pillanatban. Alakításához természetesen a remek fényképezés, vágás és a kaotikus forgatókönyv is hozzájárul, de Dan Stevens tölti meg élettel a karaktert.
A női főszerepben Rachel Kellert láthatjuk, aki szintén hitelesen hozza Sydet, az édesen zavart, fóbiás pácienst.

A sorozat érezhetően a karakterekre épít, azon belül is Davidre és Sydre, ezért nagyon sok a közeli kép, a kamera gyakran belemászik a színész arcába, hogy a legapróbb rezdülést is lássuk.

LEGION — “Chapter 1” (Airs Wednesday, February 8, 10:00 pm/ep) — Pictured: Dan Stevens as David Haller. CR: Chris Large/FX

Maga a történet egyelőre zavaros, és akkor még enyhén fejeztem ki magam. De jelen esetben ezt nem negatívumként kell értelmezni, a zavarosság berántja a nézőt, érezteti velünk David őrületét, segít az ő szemével látni a világot, és a legtöbbször azt a kérdést fogjuk feltenni, amit David is: “Ez a valóság vagy csak képzelet?”

Hogy hol és mikor vagyunk? Ez sem derült ki egyelőre. A modern stílusú belső terek és ruházkodás kontrasztot képeznek a Commodore 64-re hajazó billentyűzetekkel.

Aki ismeri az X-Men filmeket, az tudja, mennyire kaotikus az idő, szinte nem is lehet épkézláb időrendi sorrendet felállítani a régi-új részek között, a kettő (hamarosan három) Wolverine-film és a Deadpool között. A Légió sem kivétel ez alól.

LEGION — Pictured: (l-r) Rachel Keller as Syd Barrett, Dan Stevens as David Haller. CR: Chris Large/FX

Habár a képregényekben David Haller az egyik legfontosabb X-Men szereplő gyermeke, a sorozat egyelőre nem tett semmilyen utalást erre – kérdéses, hogy a jövőben elindulnak-e ebbe az irányba. A Variety interjút készített a Fargo című sorozattal ismertté vált Noah Hawley-val, a Légió producerével:

“Azt hiszem, nagyon fontos, hogy megalapozzunk egy teljesen önálló világot, teljesen önálló karakterekkel. Kapcsolódik és tud is kapcsolódni [a filmekhez – a szerk.], de nem hagyatkozok erre. Bizonyítanom kell. Be kell bizonyítanom, hogy a sorozat elég jó ahhoz, hogy integrálja azokat az elemeket a filmek világából, ha valaha is lehetséges lesz.”

Továbbá a sorozat arra sem érez kényszert, hogy történeteket adaptáljon a képregények hasábjairól, és inkább megpróbál a saját lábán állni:

“A Fargóval egy olyan történetet akartam elmesélni, amely azt az érzést kelti a nézőben, mintha egy Coen-filmet nézne. Itt pedig egy olyan történetet fogok elmondani, amely hasonló érzés lesz, mint az a világ, amit szeretsz, azok a képregények, amikért rajongsz, de nem azért, mert a már megismert sztorin alapszik, így nem fogod tudni, mi történik legközelebb.”

Az már biztos.

A Légió hatvan perces nyitórészét február 9-én láthatjátok Magyarországon először a FOX csatorna műsorán. Írjátok fel a naptáratokba és kössétek fel a gatyátokat! Tébolyult menet lesz…


R. J. Hendon

Köszönjük szépen a lehetőséget a FOX Hungary munkatársainak!