R.I.P. – John Hurt (1940 – 2017)

Sir John Hurt halálával nagy veszteség érte nem csak a filmvilágot, de a science fiction szerelmeseit is. A színész számos SF filmben játszott hosszú, csaknem hat évtizedes karrierje során.

Leghíresebb filmjei közé tartozik az Alien és az 1984, de az SF világán kívül is nagy volumenű alakításokat nyújtott többek közt az Elefántemberben, a Rob Royban, a Suszter, Szabó, Baka, Kém című kémfilmben, a Harry Potter sorozatban, és a Hellboyban. Felsorolni is sok lenne, hiszen rövidfilmjeivel és szinkronmunkáival együtt összesen kétszáznégy produkcióhoz fűződik a neve.

Haláláig színész volt – utoljára a Darkest Hour című II. világháborús filmben láthatjuk majd, amelyben Neville Chamberlain-t alakítja.


John Hurt vitathatatlanul a színészóriások közé tartozott. Az 1984 alábbi jelenete bizonyítja azt, hogy brillírozott az olyan súlyú jelenetekben, amelyek a legtöbb színésznek komoly kihívást jelentenek:


A filmtörténelem egyik legemlékezetesebb halál/születés-jelenete is az ő nevéhez kötődik. Az Alien legendás jelenetét állítólag úgy vették fel, hogy a színészek közül senki sem tudta, pontosan mi fog történni – csak John Hurt és a stáb jelenlévő tagjai tudták, hogyan fog megszületni az idegen. Mindezt azért, hogy az arcokon látható döbbent rémület hiteles és őszinte legyen:


Az Űrgolyhókban újrajátszotta Kane halálát, némileg más hangulatban:


A V mint Vérbosszúban mintha helyet cserélt volna az 1984 Nagy Testvérével, és itt már tőle rettegett Britannia elnyomott népe:


A Doctor Who (Ki vagy doki?) című kultsorozatban is játszott, mint a címszereplő egyik változata, a War Doctor:


Nyugodjék békében, Sir John Hurt!