Újrahasznosított rakétát lő fel ma a SpaceX!

Ma első alkalommal lő fel újrahasznosított rakétát a SpaceX, Elon Musk úttörő vállalata. A start magyar idő szerint 23:27 perckor esedékes Cape Canaveral-ből, Floridából. A rakéta korábban élelmet és ellátmányt szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ezúttal pedig a luxemburgi SES vállalat kommunikációs műholdját juttatja Föld-körüli pályára.

A Falcon-9 rakéta egyedülállóan képes visszaereszkedni a légkörbe és leszállni, ahogy azt már korábban is bizonyította (igaz, történtek balesetek és volt kudarccal végződött leszállás és felszállás is, de ez mégiscsak egy vadonatúj technológia). Eddig nyolc sikeres landolást tudhat magáénak a Falcon-9 a SpaceX drón hajón, illetve szárazföldön.

 

 

Már most is több millió dollárnyi eszközt és rakéta-alkatrészt hasznosítottak fel újra a program kezdete óta, így a fellövések 61 millió dolláros költségét akár 30 százalékkal tudják csökkenteni.

Ugyan a befektetők, sőt, maga a SpaceX is aggódik, mégiscsak ez lesz az űrutazás új irányvonala, hiszen már a konkurencia, a Blue Origin (Jeff Bezos, az Amazon.com alapítójának cége) is sikeres landolást tudhat magáénak saját fejlesztésű rakétájával.

Martin Halliwell, a SES technológiai vezetője nem hozta nyilvánosságra a mai start költségeit, de kihangsúlyozta annak történelmi jelentőségét, és dicsérte a SpaceX rakétáját is. “Azt hiszem, elég jelentős történelmi esemény küszöbén állunk. A miénk lesz az első küldetés, amely egy korábban már felrepült rakétát fog használni. Ez nyilvánvalóan hihetetlenül izgalmas pillanat.”

 

 

A SES-10 műhold geostacionárius pályára fog állni, 35000 kilométer magasságban kering majd bolygónk körül, mielőtt a megfelelő pozícióba áll. Televíziós adást, internetet és mobil-kommunikációt fog biztosítani Dél-Amerikában.

A startot itt követhetitek majd nyomon élőben: http://www.spacex.com/webcast

 


R. J. Hendon

Forrás: phys.org