KRITIKA – Páncélba zárt szellem

Az azonos című anime élőszereplős feldolgozása hosszadalmas előkészületek és némi botrány után jutott el a mozibemutatóig. Sok támadás érte a készítőket amiatt, hogy az eredetileg ázsiai Motoko őrnagy szerepét Scarlett Johanssonra osztották – azonban a film láttán, sajnos azt kell mondjam, hogy Scarlett Johansson az egyetlen igazán értékelhető eleme ennek az alkotásnak.

 

Scarlett Johansson plays Major in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures.

 

Először is szögezzük le rögtön az elején: NEM a Ghost in the Shell legendássá vált történetét fogja látni az, aki beül a moziba. A történetet teljesen megváltoztatták, az Őrnagy (akit nem is Motokónak hívnak, hanem Scarlett Johansson származásának megfelelően nyugati csengésű nevet kap) és társai nem a Bábjátékos nevű hacker után nyomoznak, hanem egy Kouze nevű titokzatos fickó után.

De hát – gondolhatja az, aki látta a temérdek előzetest és a filmből kiragadott jeleneteket – úgy tűnt, mintha képkockáról képkockára másolták volna az animét! Nos, egy jó alaposan előkészített hazugság áldozatai vagyunk. Az történt ugyanis, hogy fogták a Páncélba zárt szellem animéjét, kiragadtak belőle olyan jeleneteket, amelyek megtetszettek a producereknek (a láthatatlanul ház tetőről ugrást, a csatornában verekedést, a 9-es részleg tagjait, a futurisztikus környezetet, stb.), aztán írtak ezekhez egy új történetet. Nem lenne egy rossz szavam sem, ha ez a történet jó lenne. Még azt sem várnám el, hogy olyan jó, vagy urambocsá’ jobb legyen az eredetinél – csakhogy ez a sztori vacak. Vértelen, erőtlen, unalmas és semmitmondó.

 

Scarlett Johansson plays The Major in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures.

 

Ezért mondtam már az elején azt, hogy nem érdemes a főszereplő bőrszíne miatt jajongani, mert a gyönyörű Scarlett Johansson kábé az egyetlen jó, amit el lehet mondani a Páncélba Zárt Szellem filmes változatáról. Az alakítása jó, nem eget rengető, de át tudtam érezni azt, hogy ő nem érez semmit, de mégis keresi az elfelejtett múltját, próbál érezni valamit – ezt egyébként jól sikerült átadni egy olyan jelenetben, amelyet a film készítői nem az animéből vettek át: az Őrnagy elmegy egy prostituálthoz, megkérdezi tőle, hogy ember-e, azután az arcát tapogatja és arra kíváncsi, milyen érzés ez.

 

Pilou Asbaek plays Batou, Chin Han plays Togusa, Yukata Izumihara plays Saito, Tawanda Manyimo plays Borma, Danusia Samal plays Ladriya and Lazarus Ratuere plays Ishikawa in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures in theaters March 31, 2017.

 

Félreértés ne essék, van több jól sikerült jelenet, akció, karakter és párbeszéd a filmben – csakhogy ezek mind azok a jelenetek, amelyeket egy-az-egyben koppintottak. Mindet látta már az, aki megnézte az animét, gyakran képkockára pontosan ugyanazt kapja, ezért pedig nem jár piros pont a filmnek. Mert mi is történhetett volna:
1. Teljesen lemásolják az egész animét, jelnetről-jelentre, pontosan koppintva a sztorit is.
2. Néhány dolgot átemelnek, de írnak egy sztorit, ami jó.
3. Néhány dolgot átemelnek és írnak egy pocsék sztorit.
Az 1. felállásnál nyilván nem nagyon értékelhetnénk a rendezést és a forgatókönyv írót, legfeljebb a színészek munkáját és a speciális effektusokat méltathatnánk. A 2. szituáció lett volna a legjobb, hozzáadott érték szempontjából, de sajnos a 3. történt, ahogy oly sok esetben, ha adaptációról beszélünk.

Szóval, minden jó, kiváló, amit átemeltek az animékből, és szinte minden pocsék, amit ők találtak ki. Konklúzió: a film maga pocsék.

De ha már ennyit pocskondiázom, részleteznem kéne, hogy miért is az. Erre csak SPOILER-ekkel tudok kitérni.

A film nem fogalmaz meg olyan mély, magvas gondolatokat, mint az eredeti animé, mert épp azokat a részeket söpörték félre. A történet egyszerű: egy halott lány agyát kiműtik és gép testbe teszik, hogy egy rendőri egység őrnagyjaként veszélyes akciókban tudja szolgálni a hazát és a vállalatot. Hamarosan egy hacker nyomába erednek, aki bosszút akar állni a Hanka Robotikai Vállalat dolgozóin valamilyen sérelméért. Ez a karakter Kouze, akit a legendás Bábjátékosról mintáztak, de sajnos igen gyengén. Amikor az Őrnagy már szemtől szemben áll Kouzéval, világossá válik,h ogy csak egy dühöngő félnótás, aki épp olyan, mint a lány, csak egy régebbi verzió. Ez a felismerés juttatja el oda az Őrnagyot, hogy saját valódi múltját keresse, amelyet kitöröltek. A történet végére rájövünk, hogy az Őrnagy még életében egy japán lány volt, akit Motoko Kusanaginak hívtak (tehát az Őrnagy valamilyen formában mégiscsak Motoko), Kouze pedig a barátja, akivel néhány fiatallal együtt kormányellenes megmozdulásokon vettek részt, ezért egy idő után szétverte őket a rendőrség. Ennyi a történet, dióhéjban.

 

Michael Carmen Pitt plays Kuze in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures.

 

Ami az olyan kérdéseket illeti, hogy hol kezdődik az ember és hol a gép, mi az élő, mi az élettelen, érinti ugyan a film, de nem merül el benne. Ha még jobban le akarnánk egyszerűsíteni ezt a sztorit, akkor annyival leírhatnánk, hogy egy lánynak elvették az életét és kihasználták, de amikor rájön, bosszút áll. Az anime filozófiai kérdései itt csak fűszerezik ezt az elcsépelt sztorit, nem pedig a magvát adják, hiszen az eredetiben a Bábjátékos nem egy prototípus volt az őrnagy előtt, hanem egy öntudatra ébredt program, aki meg akarta tapasztlani az életet, a halált, többé és mássá akart válni azzal, hogy összeolvad Motokóval. Kouze viszont csak ki akar nyírni pár embert, akire haragszik.

A film zárójelenete pedig felháborítóan rossz. A hős áll egy torony tetején, ahogy a történet elején, céltudatosan a messzeségbe mered, miközben halljuk a belső monológját arról, hogy már tudja ki ő és mi a célja az életben; hősies zene, főhősünk feláll és leugrik a mélybe, hogy a dolgára menjen. Hány száz szuperhősős filmben láttunk már ilyen befejezést? Most elsőre a Pókember ugrik be, csak nem tudom, melyik feldolgozása a százból…

És képesek voltak ezt így lezárni.

A film után újranéztem az animét. Sokkal jobb élményt nyújt, minden szinten, így pedig ez a film fölösleges volt. Látva az elkészült alkotást, világos, hogy egyszerű szórakoztató filmnek szánták, amely kicsit meglovagolja egy legenda nevét, és számomra az is egyértelműnek tűnik, hogy Scarlett Johansson szerepeltetésében egyáltalán nem volt semmiféle rasszizmus, csak még több pénzt akartak kaszállni Hollywood egyik legnagyobb húzónevével.

Értékelés: 10/6Páncélba zárt szellem
(Ghost in the Shell – 2017)

Rendező:
Rupert Sanders

Producer:
Avi Arad
Steven Paul

Forgatókönyvíró:
Jonathan Herman
Jamie Moss

Szereplők:
Scarlett Johansson
Pilou Asbæk
Michael Pitt
Kitano Takesi
Juliette Binoche
Momoi Kaori
Chin Han

Zene: 
Clint Mansell
Lorne Balfe

IMDb link


R. J. Hendon