Mit tudunk eddig a Star Wars VIII. részéről?

Megérkezett a Star Wars VIII. epizódjának első előzetese. A bemutatóra az április 13-16 között megtartott orlandói Star Wars Celebration-ön került sor, ahol a rajongók találkozhattak régi és új szereplőkkel, valamint a film készítőivel.

Az idén negyven éves eposz töretlenül varázsolja el a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt, erre pedig bizonyíték a nézettségi rekordokat döntögető előzetes. Amióta a Disney 2012-ben megvásárolta a Star Wars filmek jogait (is), bemutatták Az Ébredő Erőt és a Zsivány Egyest, a Star Wars reneszánszát éli, és, ha hihetünk a pletykáknak, ez így fog maradni még nagyon-nagyon hosszú ideig. A Disney egészen 2030-ig bezárólag tervez SW-filmeket, minden évben egyet, amely őrületes, de összesen további tizennégy filmet jelent. És biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb az élőszereplős tévésorozatok is megjelennek majd.

Azonban nézzük meg, mit is tudunk a közeljövőről, egész pontosan a december 15-én érkező VIII. epizódról:


A nyolcadik rész címe AZ UTOLSÓ JEDI – tehát nem AZ UTOLSÓ JEDIK!

Ez okozott némi bonyodalmat a fordítóknak, ugyanis az eredeti angol cím – The Last Jedi – nem árulja el, hogy többesszámban vagy egyesszámban kell a Jedit értelmezni, mert angolban nincs olyan többesszámú alakja a jediknek, hogy “jedis”.

A német fordítók azonban látszólag eldöntötték ezt a vitát, amikor a nyolcadik rész címe ez lett: KRIEG DER STERNE – DIE LETZTE JEDI. Az egyes számú alak Der letzte Jedi lett volna. Ezt vettük át mi magyarok is, így lett a film címe Az utolsó Jedik.

Azonban a minap Rian Johnson rendező kifejtette egy interjúban, hogy a film címe egyedül Luke Skywalkerre utal, ő a legeslegutolsó Jedi mester, így a film címe is némi módosításra szorul nálunk, a németeknél és még néhány más nyelven.


Megtudunk pár dolgot Rey származásáról.

A főszereplő kiléte volt az egyik legnagyobb megválaszolatlanul hagyott kérdés Az Ébredő Erőben, hiszen azon az egyetlen visszaemlékezős-látomásos részen kívül nem tudtunk meg róla semmit. Valaki otthagyta a Jakkun egy helyi roncs-kereskedő felügyeletében, aki nem végzett túl jó munkát, hiszen később igen szűken mérte az élelem-fejadagokat Rey számára.

Rey szüleiről több teória is született már, és mindegyiket megpróbálták alátámasztani néhány “bizonyítékkal”, amelyeket egyesek beleláttak a hetedik részbe. Ezek közül a két legalapvetőbb teória az, hogy Rey apja vagy Luke vagy Han Solo, így ő maga is egy Skywalker. Egy másik elmélet szerint valamiképp Obi-Wan leszármazottja, amelyre a teória kiagyalói szerint a ruházatuk hasonlósága (nem vicc!) a bizonyíték. Van, aki szerint ő Palpatine rokona, de az egyik legmeredekebb elmélet alapján magának a Kiválasztottnak, azaz Anakinnak a reinkarnációja.

De ezek mind csak elméletek, pletykák, ami viszont biztos – hiszen a rendező és Daisy Ridley is kijelentette -, hogy a nyolcadik epizód érinteni fogja ezt a témát. Érinteni, tehát nem feltétlenül kapunk sziklaszilárd, egyenes válaszokat.


Luke nem egészen olyan, amilyennek Rey elképzelte.

Így van ez a száműzetésbe vonult Jedi mesterekkel: Luke is egy nagy harcost keresett a Dagobah-n, aztán talált egy szenilis, vén manót. Daisy Ridley nyilatkozta, hogy a hőseink néha nem egészen olyanok a valóságban, mint ahogyan azt elképzeltük – ennek fényében pedig igen baljós Luke azon kijelentése az előzetes végén, miszerint “ideje, hogy a Jediknek vége legyen.” Mondjuk, én nem látom olyan radikálisan a helyzetet, mint egyesek, akik máris azt hangoztatják, hogy Luke átállt a sötét oldalra. A kibővített Star Wars univerzum történetei ugyanis egy harmadik “oldalt” is említenek, a szürke Jediket, akik nem tartoznak se a fényhez, se a sötétséghez. Filozófiájuk szerint nem lehet rend káosz nélkül, jóság gonoszság nélkül, és az Erő meglelhető a szenvedélyekben ugyanúgy, mint a belső békében. Minden az Egyensúlyról szól: ez a szó pedig el is hangzik az előzetesben, továbbá ne felejtsük, hogy a Kiválasztott (aki vagy Vader volt, vagy Luke) a legenda szerint elhozza az Egyensúlyt az Erőbe. Nem hiszem, hogy Luke a sötétséget választotta volna, szerintem csak ráébredt, hogy az Egyensúly nem érhető el egyedül a fény által.

Mondjuk ennek némileg ellentmond két dolog. Egyrészt Mark Hamilltől megkérdezték egy interjúban, hogy Luke elfordulhat-e a Sötét Oldal felé, mire a színész azt nyilatkozta, hogy “elképzelhető, bári megtörténhet”.

Továbbá ott van a film hivatalos posztere, amelyen Luke és Kylo Ren arca vörösbe burkolózik, egyedül Rey-t övezi kék szín. Ha van bármi jelentősége a színek tudatos használatának, akkor nem kerülheti el a figyelmünket a tény, hogy a Sötét Oldal képviselőinek vörös fénykardja van, a fény képviselői pedig kéket vagy zöldet használnak.

 


Rey elkezdi a Jedi-tréninget.

Csalódást okoz mester ide vagy oda, a kiképzést meg kell kezdeni. Ez is bizonyítja azt, hogy Luke továbbra is foglalkozik az Erő iránt érzékeny fiatalok tanításával, legfeljebb a Jedi tanokat nem tartja maximálisan követendőnek. Van egy jelenet az előzetesben, ahol egy nagyon különös, gyökér-szerű fal előtt könyvek állnak egy polcon, amelyet kicsi fénysugár világít meg. Vájt fülűek szerint ennél a jelenetnél hallani lehet pár kivehetetlen szót Yoda, azaz Frank Oz hangján.


Kylo Ren továbbra is piszok dühös.

Az előzetesben láthatjuk az összezúzott sisakját, majd később magát Kylo-t is, ahogy keresztpengés fénykardját szegezi valakire. A jobb szeme fölötti vágás a Rey-jel való párbajra emlékeztetheti, valahányszor a tükörbe néz.


Carrie Fisher utoljára szerepel a Star Warsban.

Ezt talán felesleges megemlíteni, hiszen mindannyiunk hercegnője tavaly decemberben elhunyt, azonban sokáig pedzegették, hogy mégiscsak megjelenik majd a IX. epizódban is, vagy számítógépes grafikával (mint ahogy a Zsivány Egyesben is), vagy eddig fel nem használt felvételekkel. Azonban a legfrissebb infók szerint ezt teljesen elvetették, és Leia a VIII. részben lesz látható utoljára.

A Star Wars Celebration-ön méltóképp búcsúztak el Carrie Fishertől az alábbi videóval:

 


Az előzetesben látható bolygó neve Crait.

Ezt is a rendező nyilatkozta, ez egy nagyon kies, távoli bolygó, telis-tele bányákkal. Egy kulcsfontosságú esemény színhelye lesz a filmben, ebből láthattuk a jeleneteket, ahol ezek a homokfutó-szerű hajók támadásba lendülnek a horizonton feltűnő ellenséggel (feltehetően lépegetőkkel) szemben. A bolygó neve utalás lehet a Star Wars-történetekben néha felbukkanó Krayt sárkányokra is.