KRITIKA – A Galaxis Őrzői 2., avagy az S-Fejek visszatértek

Megnéztük a Marvel legújabb agymenését, a nagy sikerű Galaxis Őrzői folytatását. Űrlord, Gamorra, Drax, Mordály és Groot szedett-vedett csapata ismét megmenti a világot, mi pedig két óra 15 percen keresztül röhöghetjük könnyesre magunkat.

 

 

Sokan a Marvel első nagy buktáját jósolták a 2014-es első rész bemutatója előtt, azóta azonban bebizonyosodott, hogy James Gunn rendező kezében biztos helyen van a képregényfilm, nem véletlen, hogy megkapta a megbízást a harmadik rész elkészítésére is. Reméljük, hogy a jövőben egy Bosszúállók filmet is forgathat majd a rendező, mert egy biztos: a Galaxis Őrzői egy egyedi gyöngyszem a képregény-filmek tengerében.

Ennek pedig elsősorban egy oka van: a humor. A Marvel-filmektől sohasem volt idegen a könnyed stílus, a poénözön, a megnyerő karakterek, de ez az a sorozat, amiben ez igazán kiteljesedett. Sőt, a legújabb részben úgy tűnik tényleg, de tényleg mindent alárendeltek a humornak – és egyáltalán nem tették rosszul! Egyes jeleneteknél úgy érezzük magunkat, mintha egy Bolondos Dallamok epizódot néznénk (például amikor hőseink néhány perc alatt átutazzák a világegyetemet).

 

 

A történet alapvetően egyszerű, mint mindig: az Őrzők nagy kalamajkába keverednek saját hülyeségük miatt, és miközben menekülnek, összefutnak egy titokzatos illetővel, aki azt állítja magáról, ő Quinn, azaz Űrlord apja. Azt már az előző részben kihangsúlyozták, hogy Quinn apja nem ember, de most azt is megtudjuk, hogy nem is egy hétköznapi idegen. Űrlord lassan összeismerkedik az apjával, akiről persze szép lassan kiderül, hogy nem egészen olyan, amilyennek elsőre látszott.

A film nagyszerűen használja ki a végtelen, színes univerzum nyújtotta lehetőségeket, és teszi ezt úgy, hogy igazából magasról tojik a többi Marvel filmre, nincs percenkénti kikacsintás Amerika Kapitányra vagy Vasemberre, sőt, még a szintén a kozmikus történeti szálhoz kapcsolódó asgardiakkal sem foglalkozik (azt pedig csak zárójelben jegyezném meg, hogy az isteneknek tartott asgardiak technológiája messze elmarad attól, amit a Galaxis Őrzőiben használnak). Fantáziájában leginkább a szintén remekbe szabott Doctor Strange-hez hasonlít, egy-két jelenetben láthatunk olyan őrült világokat, mint amilyeneket ott bemutattak. Ha ez egy új irányvonal lesz a Marvelnél, akkor nagyon jó felé mennek!

 

 

A zene most is hangsúlyos eleme a filmnek, még jobban, mint az első részben, például Quinn és apja kedélyesen elcsevegnek a földi zenékről, amelyet mindketten szeretnek. Bár a dallamok azért annyira nem fülbemászóak, mint az első filmben, de a jelenetekhez jól passzolnak.

A karakterek mind nagyon szerethetőek, a színészek tisztességes munkát végeznek (kiemelném a Draxot játszó Dave Bautistát, akinél őszintébben szerintem senki sem tud nevetni a vásznon!), még a kevésbé humoros és némileg laposabb Gamorra-szál is elég érdekes volt, ahogy Nebulával egymást cseszegetik az egész film alatt. De aki a leginkább kiemelkedő, az kicsi Groot!

 

 

A fa-lény az előző film végén önfeláldozásával megmentette a csapatot és csak egy apró gally maradt utána. Szerencsére ez a faj képes magát regenerálni, így lassan cseperedik (bár előző életének történéseire nem emlékszik, ahogy azt James Gunn elárulta egy interjúban), és itt már egy 2-3 éves kisgyerekhez hasonló szellemi színvonalon mozog az aprócska Groot. És milyen csodásan!

Kezdve a nyitó jelenettől, ahol végig táncol mit sem törődve az élet-halál harcot vívó felnőttekkel, egészen a végkifejletben játszott szerepéig (ezt a bombás jelenetet már láthattuk az előzetesekben) elvarázsolja a nézőket. És ami még ennél is jobb az az, ahogyan családja, az Őrzők viselkednek vele: Drax, Gamorra, Űrlord és Mordály minden mozzanatában látszik, mennyire szeretik és óvják ezt a kicsi lényt, aki egykor megmentette az életüket. Sok-sok filmben elhangzik az a közhelyes mondat, hogy “mi egy család vagyunk” (egyébként itt is, Drax szájából), és általában erőltetett és nevetséges (khm-khmm, Suicide Squad…), de itt mégis hihető, éppen Groot miatt. Groot kovácsolja őket családdá, hiszen mindannyian úgy viselkednek, mintha a gyámjai lennének.

 

 

És akkor a végére még egy dolog, ami általában a Marvel legnagyobb gyengéje: a főgonosz. Nem akarok elspoilerezni semmit, de itt végre kapunk valami eredetit! A film főellensége nem motivációjában eredeti (abban egyszerű, mint a faék), hanem karakterében. Vették a fáradtságot, és jellemet építettek a főgonosznak, stílust, sajátos humort és múltat adtak neki, a többiekhez való viszonyát pedig kidolgozták – na nem Oscar-díjat érdemlő, de azért határozott előrelépés a Marvel filmekben!

Nem szaporítom tovább a szót, nézzétek meg a Galaxis Őrzői 2-t, mert megéri, ugyanis szerintem ez az eddigi legjobb film a Marvel Filmes Univerzumban!

Értékelés: 10/10A Galaxis Őrzői 2.
(Guardians of the Galaxy Vol. 2, 2017)

Rendező:
James Gunn

Producer:
Kevin Feige

Forgatókönyv:
James Gunn

Szereplők:
Chris Pratt
Zoe Saldana
Dave Bautista
Vin Diesel
Bradley Cooper
Michael Rooker
Karen Gillan
Pom Klementieff
Elizabeth Debicki
Chris Sullivan
Sean Gunn
Sylvester Stallone
Kurt Russell

Zene:
Tyler Bates

IMDb link