RETRO – 40 éve mutatták be a Csillagok Háborúját

Épp ma negyven éve, 1977 május 25-én mutatták be a mozik George Lucas eposzának első részét. A mára legendássá vált sorozat akkor még egyáltalán nem úgy tűnt, hogy megreformálja a filmkészítést és minden létező bevételi rekordot megdönt – épp ellenkezőleg, számos mozi be sem akarta mutatni a filmet.

A neves évforduló alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet az első filmmel kapcsolatban, amelyet talán még nem hallottatok:


George Lucas annyira biztos volt a film bukásában, hogy a premier helyett vakációra ment Hawaiira barátjával, Steven Spielberggel. Ezen a vakáción született meg Az elveszett frigyláda fosztogatói ötlete.

Aztán a film rekordokat döntött, ez volt az első alkotás, amely átlépte a 300 millió dolláros bevételt.

 

 

James Earl Jones és David Prowse, akik Darth Vader hangját és testét alakították, sosem találkoztak.

Annál a jelenetnél, ahol Luke és Leia átlendül az akna fölött, nem alkalmaztak dublőröket. Carrie Fisher és Mark Hamill maguk játszották el a jelenetet, és egyetlen felvételből sikerült.

Peter Mayhew és David Prowse választhatott, hogy melyik óriási karaktert akarják eljátszani, Chewbaccát vagy Darth Vadert. Mayhew jófiút akart játszani, Prowse pedig gonoszat, így kapták meg a szerepüket.

Kenny Bakerről (R2-D2) gyakran megfeledkeztek a stábtagok, amikor ebédszünetre mentek, és bent felejtették a színészt a droid jelmezben.

 

 

A filmstúdió fejeseinek nem tetszett, hogy Chewbacca nem visel ruhát, és újra akarták terveztetni a figura alakját.

Peter Cushing (Tarkin kormányzó) lábát szorították a jelmezéhez tartozó csizmák, ezért csak azokban a jelenetekben viselte őket, amikor a lábát is filmezték. Minden egyéb jelenetében bolyhos papucsot hordott.

A Jawák nyelve a Zulu nyelv elektronikusan felgyorsított változata. Greedo nyelve pedig kecsua (dél-amerikai indián nyelv), amelyet visszafelé játszottak le.

 

 

Chewbacca alakját George Lucas kutyája, Indiana ihlette.

Lucas eredetileg klasszikus zenét szeretett volna felhasználni a filmhez, hasonlóan a 2001: Űrodüsszeiához, de aztán Steven Spielberg bemutatta John Williamsnek, és a többi már történelem.

Az eredeti címben nem szerepelt sem az, hogy Episode IV., sem az, hogy Új Remény, csak annyi, hogy Star Wars. Íme az eredeti változat:1979-ben újra bemutatták a filmet szélesebb közönségnek (köztük hazánkban is), amikor már lassan készen állt a folytatás. Ekkor került csak a Csillagok Háborúja cím után az Episode IV. felirat.

Amúgy a film eredeti címe ez lett volna: Starkiller kalandjai, 1. Epizód: A Csillagok Háborúja.

Aztán a Starkillerből Skyawalker lett, mert Lucas félt, hogy sokan Chalres Mansonra asszociálnának.

Eredetileg Sylvester Stallone is jelentkezett Han Solo szerepére.

És végezetül íme az eredeti első előzetes, valamint az első poszter: