SZEFANTOR – Egy fantasztikus hét Szeged közelében

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Fantasztikus Tábort a Szeged melletti Újfehértónál, a Kettőshatári alkotóházban 2017 augusztusában. A sci-fi irodalom és filmek kedvelőinek találkozóját először 1988-ban szervezte meg a szegedi Galaktika sci-fi klub, és bár azóta a rendezés átszállt a Kész-Tető Ifjúsági Egyesületre, de egyebekben semmi nem változott: sem a helyszín, sem pedig a hangulat. Ezzel együtt a tábor a legrégebbi, ugyanazon a helyen megrendezett országos magyar SF-rendezvény.

A hagyományosan csak Szefantorként emlegetett alkalom tíz napig nyújt lehetőséget a fantasztikus tematika kedvelőinek a beszélgetésre, szórakozásra, filmnézésekre és a szabadtéri sportokra. Az alkotóház épületében és az udvaron egyaránt folynak programok: előadások különböző tudományterületekről, író-olvasó találkozók, vetélkedők. Készül „tábori újság”, és évenként más-más lehetőség nyílik a jelenlévőknek kipróbálni kézügyességüket: festés, gyertyaöntés, agyagozás… csak pár az elmúlt évek legsikeresebb programjai közül.

A röplabdapályán vég nélkül folynak a meccsek, ami után az úszómedencébe lehet menekülni a nap sugarai elől. Ideális a hely azonban az olvasáshoz, és a nyugodt feltöltődéshez is. Mindig kapható ember egy-egy jó társasjátékhoz, esetleg kocka- vagy kártyajátékhoz. Ha az esti tábortűz elhamvad, a fényszennyezés nélküli égbolton tiszta éjszakákon tökéletesen kirajzolódik a Tejút íve.

A táborozók között vannak „régi motorosok”, akik ma már a családjukat és elhozzák, ám mindig vannak új érdeklődők is. A rendezők mindenkit szeretettel látnak, a tudományos-fantasztikum kedvelői mellett ezernyi más téma is felmerül a beszélgetéseken. Az alkotóház épületében három szobában van lehetőség alvásra, de a ház körül számos sátorhely is található: az elmúlt években elültetett fák ma már árnyékot vetnek a sátrakra a legmelegebb napokon is.

Nem véletlen ez a kitartás, ez a harminc év. Sokan szervezik ez alapján a tíz nap alapján a szabadságukat vagy éppen az egész nyarukat. Csatlakozz hozzájuk, akár egy-két napra, akár a tábor teljes idejére!


Jelentkezés: Pusztay István

Mail: pusztay.istvanKUKAC gmail.com

06 / 30 / 303-1268