A Google mesterséges intelligenciája megalkotott egy másik MI-t

A Google az utóbbi években elég nagy lépéseket tett az egyre jobb és jobb mesterséges intelligenciák megalkotása felé. DeepMind nevű neurális hálózatuk képes álmodni, és megérti az árulás fogalmát, továbbá minden eddigi emberi bajnokot legyőzött a Go nevű játékban.Az idei I/O Google konferencián a cég vezetője, Sundar Pichai megemlített egy AutoML neurális hálózatot (automatic machine learning), amely több rétegnyi komplex kódot és algoritmust generál, hogy megtanulja a környeztetét. Normál esetben ezeknek a rétegeknek a megalkotása – lényegében az MI szegmensei – emberi beavatkozást igényel, és sok időbe telik. Azonban a Google fejlesztői ezt a feladatot a már meglévő mesterséges intelligenciára bízták, az MI alkotta meg a saját rétegeit, sokkal gyorsabban és hatékonyabban, mint amire ember képes volt.

Vagyis az MI saját maga alkotójává vált.

A fejlesztők ezt az új MI-t egy gyermekhez hasonlítják, az alkotó MI-t pedig a szülőhöz. “Egy irányító neurális hálózat létrehozhat egy “gyermek” modell architektúrát, amelyet aztán megtaníthat egy bizonyos feladat elvégzésére” – írták egy blog bejegyzésben. Bármi is a feladat, azt az irányító MI monitorozza, az eredményekből pedig fejleszti a “gyermeket”.Az AutoML procedúrát képfelismerésre és nyelv modellezésre használták eddig. A fejlesztők megfigyelték, hogy az MI olyan programokat hoz létre, amelyek a világ legjobb programozóinak munkáival van egy szinten.

Azzal, hogy egy “nyers” MI-vel kezdenek, egy olyannal, amely képes kódokat magától létrehozni, egy felhasználónak elég csak néhány alap parancsot megadni, amiből aztán az MI létrehozza a kívánt szoftvert. Ez a közeljövőben még inkább személyreszabott applikációkat jelenthet, amely az üzleti szférában és a magán felhasználók körében is hatalmas előrelépést jelenthet majd.

—————

Forrás: IFLScience