Simone haszontalan robotjai

A robotok lassan száz éve mozgatják meg az emberek képzeletét, kezdve a legelső irodalmi és filmes fellépésüktől, a ‘robot’ megnevezés születésén át egészen addig, hogy immár a hétköznapok részét képezik. A robotok általában lenyűgöző vívmányokként és/vagy az apokalipszis gépezeteiként jelennek meg a fantasztikumban, de egy közös van bennük: rendkívül magas technológiai színvonalat képviselnek.
A sztereotípiákkal némileg szembe megy egy svéd feltaláló, Simone Luna Louise Söderlund Giertz, aki gyorsan nagy népszerűségre tett szert Youtube csatornájában bemutatott találmányaival. Simone robotjai ugyanis egytől egyig totálisan zakkant és hasznavehetetlen találmányok – de épp ez bennük a jó.

Lássuk egyik első alkotását, az ébresztő-robotot:Simone egyébként alkalmazott fizikát tanult, de egy év után otthagyta, és a stockholmi Hyper Islanden tanult programozást és robotikát. Egy gyerekműsor számára készítette el első alkotását, amely a fogmosó robot volt, de miután nem nyert vele, feltöltött róla egy videót a Youtube-ra, amivel gyorsan népszerű lett:Gyorsan rákapott az őrült feltaláló stílusára, és hamarosan egyre eszementebb (és még hasznavehetetlenebb) robotokat épített. Itt van például ez a reggeli-készítő robot:Vagy a szeletelőgépe:Simone egyébként az Ericsson alapítójának, Lars Magnus Eriscssonnak a leszármazottja, szóval a vérében van a technológia. Azt viszont nem tudhatjuk, mit szólna az öreg Ericcson, ha látná leszármazottja hajnyíró-drónját, ami már első hallásra is borzalmas, hát még ha működés közben látja az ember:Ha már a felmenőknél tartunk, azt sem árt megemlíteni Simone-nal kapcsolatban, hogy édesanyja egy svéd paranormális reality TV-sorozaton dolgozik. Azt hiszem, így már mindent értünk.

Legvégére hagytam a “legszarabb” robotot, szó szerint. Íme a fenéktörlő robot!Simone Youtube csatornáján még további őrült találmányokat láthattok.