Mi a fene az az Asgardia?

Néhány hónapja találkoztam először egy elsőre igen nevetségesnek tűnő elképzeléssel, amely nemes egyszerűséggel egy űrnemzet megalapításáról szólt. A hangzatos Asgardia nevet kapott projekt az ígéretek szerint egy valódi, az ENSZ által elismert új nemzet megalapítását tűzte ki célul, amelynek hivatalosan a világűrben, bolygó körüli pályán lett volna a “felségterülete”, egy ahhoz hasonló űrállomáson, mint amit az Elysium című filmben láthattunk. Kicsit jobban utánanéztem ennek az Asgardiának, megosztom most veletek mindazt, amit biztosan tudni lehet erről a kezdeményezésről, amely bizony egyáltalán nem vicc.

 

 

Asgardia megalapítása először egy Dr. Igor Ashurbeyli nevű orosz tudós fejéből pattant ki, aki 2016. október 12-én beszélt róla először nyilvánosan. Dr Ashurbeyli egyébként az UNESCO Űrtudományi Bizottságának tagja, elismert mérnök, üzletember és futurista.

Legelőször, az elképzelés bejelentésével egyidőben megnyílt egy asgardia.space nevű honlap, ahol arra buzdítják a Föld lakosait, hogy regisztráljanak majdani állampolgárságra. Ennek célja, hogy az ENSZ elismerje Asgardiát különálló nemzetként, amelynek állampolgárai mind kettős állampolgárokká válnak majd a szó teljes jogi értelmében. Már ezen a ponton problémákba ütközhetnek néhány nemzettel, legfőképp azokkal, amelyek nem ismerik el a kettős állampolgárságot:

 

A zölddel jelölt országok elismerik a kettős állampolgárságot, a pirossal jelöltek nem.

 

Az elképzelés sokak fantáziáját megragadta, ugyanis alig negyven óra alatt százezren jelentkeztek, majd további félmillió a következő húsz napban. Október 31-én felfüggesztették a regisztrációt, és kérték az “asgardiakat”, hogy igazolják magukat, majd szavazzanak a Head of Nation (Nemzet Feje) posztra, amelyre meg is választották Dr. Ashurbeyli-t.

A tömeges regisztráció után sok felhasználó nem ment át a második körös azonosításon, így a honlap most már csak a leellenőrzött regisztrációkat mutatja, amely jelenleg 202.743  fő. A regisztráció nem kerül semmibe, gyors, és nem kérik el a bankszámla adataidat sem. Teljesen ártalmatlannak – ugyanakkor haszontalannak is tűnik. Én is kipróbáltam, kaptam egy szép kis plecsnit, és egy felhívást arról, hogy hamarosan szavazhatok az alaptörvényről.

 

Dr. Igor Ashurbeyli, Head of Nation

 

Na de mi is ennek a lényege?

Első látásra tényleg egy fölösleges hülyeség, vagy legjobb esetben is egy, a világűr szerelmeseit tömörítő közösségi oldal, azonban közelebbről megnézve tényleg több ennél.
A program három fő eleme a filozófiai, jogi és tudományos rész, melyek mindegyike Asgardia fő szellemiségét, a világűr békéjét szolgálja. A koncepció lényege az, hogy a Föld országainak fegyveres és egyéb konfliktusait ne terjesszék ki a világűrre – ezzel nagyjából megegyezik a törekvés az 1967-es Outer Space Treaty-vel, amely megtiltotta tömegpusztító fegyverek bolygó körüli pályára állítását, és kijelentette a Hold és más égitestek békés célra való felhasználását. Az Asgardia ezt akarja egy lépéssel tovább vinni, és olyan jogi alapokat akar megteremteni, amelyek biztosítják a jövőben a világűr békés felfedezését.
A tudományos és technológiai oldal a Föld biztonságát hivatott garantálni külső fenyegetésekkel szemben, úgy mint veszélyes aszteroidák, kisbolygók becsapódásának elhárítása, stb.

 

 

A honlap nagyon sok olyan dolgot felsorol, amelyeknek a megvalósítása ma még nem lehetséges – ám egy olyat sem, amely a technológia további fejlődésével elérhetetlen lenne. Tekintettel a jelenlegi világpolitikára, és a közéletben tapasztalható tudomány-ellenes hangulatra, egy ilyen kezdeményezés kifejezetten hasznos lehet. Ebben rejlik az Asgardia-projekt filozófiai lényege is: a tudomány nemzetiségtől, vallástól, állampolgárságtól függetlenül összeköti Asgardia polgárait, a jövőben pedig jogi védelmet, és lehetőségeket nyújthat nekik, amennyiben erre az eredeti hazájuk nem képes vagy nem hajlandó.

Na de mi értelme a hozzám és még több tízezer másik közönséges földönfutó regisztrációjának? Első látásra semmi, hiszen a hétköznapi ember nem sokkal járulhat hozzá ilyen magasztos célokhoz. Asgardia teljes egészében magánszemélyek adományaiból fedezi programjának költségeit, nem fogad el pénzt szervezetektől, hasonlóan a Greenpeace-hez. Azonban a polgároknak nem kell fizetni a regisztráció után, így egyelőre inkább úgy tűnik, Asgardia megpróbálja bevonzani a tömegeket, átadni nekik egy olyan érzést, hogy most valami különleges, eddig soha nem létező dolog részesei lehetnek, amellyel további népszerűségre tehetnek szert. Asgarda nem zár ki senki, bárki jelentkezhet, amennyiben elfogadja a leendő állam törvényeit.

 

 

Ezek a törvények meglehetősen liberálisak, aki az Elysiumhoz hasonló világ részese szeretne lenni, annak másfelé kell keresgélnie. Asgardiának nincs hivatalos vallása, tizenkét hivatalos nyelve van (az angol afféle munka nyelve), mindenki egyenlő, függetlenül a származásától, nemétől, bőrszínétől. Asgardia nem avatkozik bele a földi politikába, de nem tiltja polgárainak, hogy politikai nézeteiket kifejtsék. Még a jelszavuk is maga a megtestesült liberális utópia: One humanity – one unity.

Meddig mehet el Asgardia? Jó kérdés, sosem volt példa ilyen kezdeményezésre, de nemzetközi jogászok szerint jó esélye van arra, hogy az ENSZ elismerje. A cinikus, földhözragadt elme persze csak legyint és kineveti az ilyen álmodozást, azonban mindennek el kell kezdődnie valahol. Asgardia például szerződést kötött a Nanoracks műholdgyártó céggel, és idén ősszel felbocsájtják az első műholdjukat, az Asgardia-1 nevezetűt, amely állandó föld körüli jelenlétet biztosít. A távlati cél egy állandóan lakott űrállomás lesz, és egy teljes műhold-hálózat. Amíg ez meg nem valósul, Asgardia polgárai nyilvánvalóan virtuális állampolgárok lesznek – de ez ne lepjen meg senkit, hiszen olyan világban élünk, amikor a pénz is virtuális, zenét és filmet streamelünk, naponta 5-6 órát töltünk az interneten, virtuális kecskét etetünk virtuális káposztával, amit virtuális barátaink lájkolnak. Asgardia csak a következő logikus lépés ezen az úton, de kit érdekel, ha száz év múlva épp ők hárítják el a fejünk fölül az egyik zuhanó aszteroidát?


További érdekességek:

  • Asgardia államformája alkotmányos monarchia, az államfő a Head of Nation.
  • Külön naptárat használnak, amely a nemzetközi javított kalendáriumon alapszik: tizenhárom hónap, mind huszonnyolc napos, valamint egy plusz nap, amely egyik hónaphoz sem tartozik.
  • Három nemzeti ünnep van: június 18 (National Unity Day), október 12 (Asgardia születésnapja), és december 31 (a naptár szerinti sehova sem tartozó “Year Day”.
  • Tizenkét minisztere lesz Asgardiának: információ és kommunikáció-ügy, igazságügy, tudomány, állampolgárság, külügy, gazdaságügy, kereskedelem, ifjúságügy és oktatásügy, biztonságügy, közigazgatás, forrásügy.
  • Saját pénzneme lesz, amelynek neve SOLAR. Ez egy virtuális fizetőeszköz lesz, hasonlóan a BitCoinhoz.

Az Asgardia június 13-i sajtótájékoztatója: