PÁLYÁZAT – „Áltudományos mítoszteremtők”

Az internet térhódítása nem csak a gyors információáramlást tette lehetővé, de ugyanezen a csatornán elképesztő ütemben terjednek a megalapozatlan koholmányok, és amilyen könnyen felkap a média egy celebet, ugyanolyan könnyen válik egy féligazság zsinórmértékké, vagy egy félig képzett ember guruvá, tanácsadóvá, a nála tapasztalatlanabbak szellemi vezetőjévé. Az általános információdömpingben nem könnyű eligazodni a tények és tévhitek, valóság, álhír, tudomány és tudománytalanság erdeiben. Célunk, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy körültekintően tájékozódjunk, hogy fenntartással kezeljük a kézenfekvőnek tűnő dolgokat is, és csak a megbízható, valóban tudományos igényű forrásokból fogadjunk el tudományos tényeket. Játszani, írni, képzelődni és agyalni persze szabad, sőt kell is, hiszen a fantázia végtelen lehetőségeit ki kell használni a saját, és mások szórakoztatása érdekében. Csak ne feledjük el, hogy attól, hogy megjelent a interneten, leközölte valamilyen újság, vagy elhangzott a televízióban, attól még nem biztos, hogy igaz!

Zsoldos Péter halálának 20. évfordulója alkalmából „Áltudományos mítoszteremtők” címmel jubileumi pályázatot hirdet a húszéves Avana Egyesület.

A pályázat témája:

A magyar sci-fi irodalom jeles alakjának, Zsoldos Péternek munkásságában megjelenő témák tovább élése napjainkban. Olyan alkotásokat várunk két kategóriában

 1. Novella
 2. Esszé

melyek témájukban újszerű körülmények között vizsgálja az emberi reakciókat és központi kérdésként a valódi tudományos munkásság hígulásával megjelenő „áltudományos mítoszteremtőkkel” foglalkozik. (A fogalom Zsoldos Péter saját, irodalomra vonatkozó értelmezése volt, de jelen pályázatban szabadon értelmezhető). A pályázatra csak olyan novella/esszé küldhető be, amely máshol még nem jelent meg. Az online megjelenés is publikációnak számít (saját weboldal, Facebook oldal is).

Kreatív írások előnyben!

Beküldési határidő: 2017. július 25.


Beküldés:

A pályaműveket a palyazat @ avana.hu e-mail címre várjuk, a levél szövegében megadva az alkotó teljes (valódi) nevét is. A műveket szerkeszthető formátumban: .doc, .docx vagy .rtf, a következő fájlnévvel kérjük ez elektronikus levélhez csatolni: „szerző neve_címe_műfaja”. Az e-mail tárgymezőjében kérjük feltüntetni a „áltudományos mítoszteremtők” jeligét, és a műfajt „novella” vagy „esszé”.

Minden pályázó csak egy pályaművel pályázhat, a legelsőnek beküldött írását bíráljuk el.

A pályázatnak nevezési díja nincs.

Az írások feleljenek meg a választott műfaj követelményeinek.

Novella: https://hu.wikipedia.org/wiki/Novella

Esszé: https://hu.wikipedia.org/wiki/Esszé

 

Terjedelmi korlát:

Novella – maximum 10.000 karakter (szóközökkel)

Esszé – maximum 5.000 karakter (szóközökkel)


Bírálat:

 1. Novella
 • A pályaműveket az Avana Egyesület által összeállított bizottság bírálja el.
 • A novellapályázat győztese pénzjutalomban részesül, amelynek összege 10 000 forint, valamint
 • A legjobb pályaművek megjelenhetnek az Avana Egyesület – In memoriam Zsoldos Péter – jubileumi antológiájában, amelyből a bekerülő írók egy-egy tiszteletpéldányt kapnak.
 • A legjobb pályamunkák beküldői meghívást nyernek az Avana egyesület évfordulós rendezvényére 2017. október 6-ra.

 

 1. Esszé
 • A pályaművek felkerülnek az Avana Egyesület által üzemeltetett sci-fi.hu Facebook oldalra az – In memoriam Zsoldos Péter – megemlékezés alatt, nyilvános bejegyzésként. (A kikerülés feltétele a tartalmi értékelhetőség, a szövegek minősége az alkotó felelőssége, mivel a kikerülés előtt az anyag nem kerül szerkesztésre)
 • A legtöbb közönségszavazatot kapott mű alkotója pénzjutalomban részesül, amelynek összege 10 000 forint, valamint
 • A legjobb pályamunkák beküldői meghívást kapnak az Avana egyesület évfordulós rendezvényére 2017. október 6-ra.

A pályázatok bírálati határideje legkésőbb 2017. augusztus 31.

A pályamű beküldésével a pályázó engedélyt ad az Avana Egyesületnek, hogy esszéjét a sci-fi.hu oldalon megjelentesse, illetve más oldalain reklámozza (Avana, scifi.hu).

Engedélyezi, hogy beküldött novellája szerkesztés után megjelenhessen az Avana Egyesület – In memoriam Zsoldos Péter – antológiájában.

A megjelenés idejéig a beküldött novellát/esszét más pályázatra vagy kiadónak nem küldi el.

Az antológiába került művekből/esszékből részletek reklám célból felhasználhatóak, mind a szerző, mind az Avana, scifi.hu által.

 

A pályázat az Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi tagozatának támogatásával valósul meg. A kiírás megtalálható a sci-fi.hu-n, és az Avana Egyesület egyéb oldalain.