SZEFANTOR – Idén 30 éves a Szegedi Fantasztikus Tábor!

A Szegedi Fantasztikus Tábor, vagy röviden SZEFANTOR Magyarország legrégebbi, legnagyobb múltú science-fiction tábora, amelyet 1987 óta minden évben megtartanak a Szeged melletti Fehér-tói Természetvédelmi Területen. A tábor eredetileg a szegedi Galaktika Sci-fi Klub évente megrendezett találkozója volt, először Erdődi Károly rendezésében. 1990-től aztán Illés Tibor, majd 1995-től Pusztay István vette át a táborvezetői posztot.

A rendszerint tíznapos tábor harminc-negyven, sőt, néha ötven fős létszáma elsősorban nem a szegedi sci-fi fanokból tevődik össze, hanem az ország minden tájáról érkeznek a zsáner kedvelői és hazai alkotói.

Az alkotótábor most érkezett el harmincéves évfordulójához, ami önmagában hatalmas szó. Hát még ha azt is hozzáadjuk, hogy az eltelt évtizedek során számos előadó látogatott el a rendezvényre, olyan, a magyar science-fiction nagyjainak számító alkotók, mint Nemere István, Trethon Judit, Anthony Sheenard (azaz Szélesi Sándor), Vásárhelyi Lajos, Arany Meteor-díjas kritikus, Szőnyi György Endre egyetemi professzor, Nemes István fantasy és sci-fi író, Zombori Ottó és Szathmáry Károly csillagászok, Rajnai András, a hazai televíziós elektronikus sci-fik nagy öregje, Kertész Sándor főiskolai tanár, az ún. áltudományok területéről Egely György, Hargitay Károly és Pusztay Sándor, Miokovics Mátyás filmes maszkmester, a feltörekvő Cruel World Team horrorfilmes csoport, stb.

A táborban az előadások mellett foci, röplabda, pingpong és hasonló játékok jelentik a kikapcsolódást, az alkotónapokon pedig képzőművészetekben és filmforgatásban élhetik ki szenvedélyüket a résztvevők. A SZEFANTORnak saját napilapja van, amelyet a tábor időtartama alatt adnak ki, videóhíradó és rádióműsor örökíti meg a tábori életet és munkát. Filmvetítés, lézershow, sci-fi vetélkedő nyereményjátékkal, még felsorolni is sok, mennyi program várja a látogatókat!

A tábor állandó helyszíne a Szent-Györgyi Albert Agóra kettőshatári alkotóháza.


Jelentkezés: Pusztay István

Mail: pusztay.istvanKUKAC gmail.com

06 / 30 / 303-1268


Az idei tábor augusztus 4-én kezdődik és az alábbi színes programok közül válogathatnak az érdeklődők:

Előadók:
Kerekes B. László
Képes Gábor
Kasza Magdolna
Robert Pavlovski
Illés Tibor: Mobilplanetárium
Süle Zoltán
Pollák Tamás
Márki István
Végh Csaba: Szárnyas fejvadász
Tóth Csaba: Scifi és politológia

További programok:
Kocsmakvíz
Író-olvasó találkozó
Krisnás est, és vacsora
Nosztalgia előadások: eddigi táborvezetők emlékezései
Karaoke est/éjszaka
Jobb agyféltekés előadás