Elon Musk elképesztő Mars-tervei

Elon Musk a napokban közzétette legújabb terveit a Mars kolonizálásáról egy előadás keretében, amely telis-tele volt ambiciózus tervekkel és nagyon merész határidőkkel.

A SpaceX vezérigazgatója a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson beszélt, Adelaide-ben, Ausztráliában. Már korábban is beszélt az ItS-ről (Interplanetary Transport System), arról az új, óriásrakétájáról, amelyet a Mars kolonizálásához használna, de most újabb, részletesebb információk láttak napvilágot.

 

 

Az ITS új neve egyébként már BFR (Big Fucking Rocket), amelynek első startja 2022-ben lesz, emberes tesztje pedig 2024-ben. Musk arról beszélt, hogy tartósan használható járműveket akarnak tervezni, a BFR pedig felváltaná a jelenlegi Falcon 9-et és a Dragon kapszulát, valamint a Falcon Heavy, egyelőre még tesztelési fázisban lévő nagy rakétájukat is.

A BFR segítségével egyszerre száz embert akarna a Marsra juttatni. A hatalmas, sikló-szerű jármű egy újrahasználható gyorsítórakétával szállna fel a Földről, aztán fékezőrakétákkal szállna le a Marson. A folyamatos járatokkal egy Mars-város alapjait szeretné letenni a milliárdos.

 

 

Mutattak egy videót működés közben a Raptor hajtóműről, amelyet a SpaceX a BFR számára fejleszt. Egyetlen BFR harmincegy Raptor hajtóművet tartalmaz majd.
A Mars előtt azonban a Holdra térnének vissza, kialakítanának egy állandó tábort, Alfa Holdbázis néven. Ezt a Mars-város amolyan előfutárának, főpróbájának szánják. Magára a Mars-utazásra a BFR 40 kabinnal rendelkezik majd, amely elegendő lesz a száz utas számára, valamint védetté teszik a napviharok ellen, és lesz rajta egy kisebb szórakoztató központ is.

 

 

2022-re két BFR-t akarnak kilövésre készen összeállítani, és az első küldetések pusztán szállítmányt vinnének előre a vörös bolygóra. 2024-re már négy BFR-nek kell készen állnia, kettő szállítmányt visz majd, kettő pedig utasokat.

“Nem elírás” – nyilatkozta Musk a döbbenetes dátumok láttán. “Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy be tudjuk fejezni a hajót és készen állhatunk a kilövésre öt éven belül. Öt év számomra hosszú időnek tűnik.”
Musk ezzel feladja a SpaceX eredeti Mars-terveit, amely a jelenlegi Dragonok módosított változatait használta volna a leszálláshoz.

 

 

Az előadás végén látványos videóval szemléltették, hogyan is nézne ki egy ilyen BFR. A videóban többek közt azt is bemutatják, hogyan válthatná fel a repülőgépeket egy ilyen BFR a földi utazások alkalmával.

 

“Azt hiszem, a jövő alapjaiban véve sokkal izgalmasabb és érdekesebb lesz, ha űrutazó civilizációvá és bolygóközi fajjá válunk, mintha nem.” – nyilatkozta Musk.

Akár összejön neki az ötéves határidő, akár nem, azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy az emberiségnek nagyon nagy szüksége van az olyanokra, mint Elon Musk.

 


Forrás: IFLScience