AJÁNLÓ – Star Trek: Discovery

Gene Roddenberry tévésorozata 1966-ban született meg, és szinte hihetetlen, de a Star Trek ötvenegy éve van velünk. Bár népszerűsége nem volt töretlen (megélt pár hullámvölgyet és hosszabb-rövidebb szüneteket), mindig képes volt megújulni. Először a mozivásznon támadt fel ismét a Star Trek, miután Kirk kapitány és csapata kalandjait három évadon keresztül izgulhatták végig a tévé nézők az eredeti sorozatban, majd egy rövid életű rajzfilm sorozatként tért vissza, 1987-ben pedig egy új generációt ismerhettünk meg Picard kapitány vezetésével. A 90-es évek volt a Star Trek fénykora: a Next Generation, a Deep Space Nine, a Voyager mind remek sorozatok voltak, és ekkor készült a Star Trek egyik legjobb egész estét filmje, a Kapcsolatfelvétel is.

 

 

A 2000-es években már megroppant a Star Trek népszerűsége, a Nemesis mozifilm elhasalt a pénztáraknál, az Enterprise pedig folyamatosan a csökkenő nézettségtől és kontinuitási problémáktól szenvedett. 2005-ben elkaszálták a sorozatot, s ezzel egy 18 éves sikertörténet szakadt meg.

Egészen 2009-ig kellett várni, amikor is jött J. J. Abrams és feltámasztotta a Star Treket a mozivásznon. Az új Star Trek film érdekes egy öszvérnek bizonyult, hiszen a rajongókat megosztotta, azonban képes volt megnyerni új, a Star Trek iránt korábban nem lelkesedő nézőket a franchise-nak. Két folytatást élt meg eddig a film, mindegyik gyengébb volt, mint az előző, de azért korántsem süllyedt olyan mélységekbe a történet, ahonnan ne lehetne még kimászni. Egyre többen érezték, hogy eljöhet a Star Trek reneszánsza, és kellene egy új tévésorozat – hiszen a televízió volt a Star Trek eredeti otthona.

Jött a Netflix és le is csapott a kínálkozó lehetőségre, hogy a nagy nevet meglovagolva valami újat és látványosat tegyenek le az asztalra. Ez többé kevésbé sikerült is nekik.

 

 

A Star Trek: Discovery egy tizenöt részes sorozat, amely tíz évvel az előtt játszódik, hogy Kirk kapitány az Enterprise fedélzetére lépett volna. A történet főhőse egy Michael Burnham nevű első tiszt, aki férfias neve ellenére hölgy, korábban a Vulkánon folytatta tanulmányait, amelynek köszönhetően fel is vette a vulkániakra jellemző hűvös modorosságot. Azonban többször előtör belőle a forrófejű földi, és bizony látszik rajta, hogy sokszor az érzelmek vezérlik. Ezért Burnham kicsit átmenetet képez Spock és Kirk karaktere között. Érdekes szereplő, akinek a döntéseivel nem lehet mindig egyet érteni, de épp ettől izgalmas. Na meg attól, ami a két részes bevezető után történik vele.

A sorozat címszereplő hajója, a Discovery meg sem jelenik az első két epizódban – a cselekmény egy Shenzhou nevű hajón játszódik, amelynek kapitányát a vendégszereplő Michelle Yeoh alakítja. A történet szerint a Shenzhou legénysége száz éve először fut bele a Klingonokba, s e találkozás szerencsétlen módon gyorsan eszkalálódik egy véres összecsapássá, majd hadüzenetté a Föderáció és a Klingon Birodalom között.

 

 

Burnham első tiszt nem jön ki szerencsésen ebből a konfliktusból, ugyanis a Shenzhoun történtek miatt bűnösnek találják, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. Ez jelenti az egyik legizgalmasabb újítást az eddigi Star Trek sorozatokhoz képest, hogy most nem egy fiatal kapitány sorsát követhetjük nyomon, hanem egy elítéltét, aki a ranglétra legalján található, a legfeláldozhatóbb, ha úgy tetszik.

A következő részekben azonban Burnhem hamarosan megtudja, hogy nem a számára kijelölt börtönkolóniára szállítják, hanem a Discovery fedélzetére, amely egy igen különös hajó. Kapitánya Gabriel Lorca (Jason Isaacs alakításában), aki hamarosan megbízza az elítélt Burhamet egy feladattal, amely a Discovery testvérhajójára, a USS Glennre sodorja.

 

 

A sorozat 2255-ben játszódik, tehát már az után vagyunk, hogy J. J. Abrams filmjében a Narada visszament az időben és felrobbantották Kirk apját a USS Kelvinnel (ez 2233-ban történt).

Egyelőre három rész került fel a Discoveryből, a Netflix a szokásaitól eltérően nem egyben tette közzé az egész évadot. A következő rész október 8-án lesz, majd november 5-ig bezárólag a többi. A sorozat kifejezetten jól sikerült, elismerést érdemel a főszereplő Sonequa Martin-Green erős alakítása, valamint a látványvilág, ami szolgáltat pár meghökkentően szép jelenettel, pl. a kettős csillagrendszer a nyitó epizódban, és az idegen maszkok, a Klingonok páncélja, maszkja, az űrhajók kivitelezése mind-mind nagyon rendben van.

Azonban nem lehet elmenni a Star Trek egyik gyermekbetegsége mellett, amelyen máig nem sikerült túllendülni: mi a fenéért van az, hogy mindig a kapitánynak és/vagy az első tisztnek kell a lehető legveszélyesebb küldetésekre menniük egy szál nyamvadt pisztollyal felszerelkezve? Teljesen logikátlan, és a Star Trek legelső sorozata óta folyamatosan jelen van mindegyik szériában. Jó lenne végre felülemelkedni ezen.

 

 

A Star Trekes kemény magnak nem biztos, hogy elnyeri a tetszését a sorozat, főleg néhány kontinuitási probléma miatt:

– a Klingonok tök máshogyan néznek ki, mint bármelyik korábbi sorozatban,

– a hajók és az egyenruhák kinézete sem stimmel,

– nem tartják tiszteletben Roddenberry eredeti vízóját (konfliktusmentes környezet az emberek között),

– túl fejlett a technológia a korszakhoz képest.

Ezért én is osztom sokak véleményét, miszerint a trekkie-k nem feltétlenül lesznek odáig a Discoveryért, azonban az átlagos sci-fi nézők egy jó sorozatot kapnak. Én izgatottan várom a következő részt.