Hatvan éve ment az űrbe Lajka kutya

Épp ma hatvan éve, 1957. november 3-án repült az űrbe a szovjet Szputnyik-2 kapszulájában a legelső élőlény, egy Lajka nevű (jelentése: Ugatós) keverék, három éves szuka kutya. Lajka eredetileg Moszkva utcáin kóborolt, és egy sintértelepről választották ki a kísérlet alanyának, két másik szuka kutyával együtt (Muszka és Albina).

 

 

Adilja Kotovszkaja, orosz biológus felügyelte annak idején az állatok felkészítését. “Azért választottunk szukákat, mert nekik nem kell felemelni a hátsó lábukat, amikor vizeletet ürítenek, szóval kevesebb helyre volt szükségük, mint a kanoknak” – mondta a kilencven éves asszony, aki még ma is egy kutatási intézetet vezet Moszkva mellett. “És azért választottunk keverékeket, mert azok sokkal találékonyabbak és szívósabbak.” A sajtóanyagok miatt az is számított, hogy a kutyák fotogének legyenek, és emlékezetes nevet kapjanak.

 

Dr. Adilja Kotovszkaja

 

A start előtt rövid kiképzést kapott Lajka és két társa: hozzászoktatták őket a szűk kabinhoz, húsz napos felkészülési idő alatt egyre szűkebb ketrecben tartották őket, centrifugateszteknek vetették alá őket, hangos zajokhoz szoktatták őket, és közben monitorozták az egészségi állapotukat.

 

 

A Szputnyik-2 moszkvai idő szerint öt óra harminc perckor szállt fel Kazahsztánból egy R–7 interkontinentális ballisztikus rakétából kialakított hordozórakétával.
Lajkára halál várt, ugyanis a műholdnak nem volt visszatérő egysége, és a Föld körüli pályára állást követően néhány órával elpusztult.

“Mondtam neki, hogy bocsásson meg, és még el is sírtam magam, amikor utoljára vakargattam meg a fejét” – mesélte Kotovszkaja.

 

 

A felszállás során Lajka szívverése felgyorsult, de három órával később normalizálódott. Aztán hirtelen, a kilencedik keringés alatt a kapszula hőmérséklete emelkedni kezdett 40 Celsius fokig, mivel nem volt megfelelő védelem a Napsugárzás ellen. Remélték, hogy Lajka nyolc vagy tíz napig életben marad odafönt, de néhány óra alatt elpusztult a hőgutától és a kiszáradástól.

Ennek ellenére a szovjet rádió még napokig tudósított az állapotáról, mondván minden rendben van. A hivatalos verzió szerint az eledelébe kevert méreggel eutanáziát hajtottak végre rajta, hogy elkerüljék a fájdalmas halálát, és Moszkva még évekig tartotta magát ehhez a hazugsághoz.

Öt hónappal később a műhold elégett a légkörben a visszatéréskor, 1958. április 14-én, az Antillák szigetcsoport fölött.

A legelső olyan állatok, amelyek élve visszatértek, 1960. augusztus 19-én repültek – a két kutyát Belkának és Strelkának hívták. Küldetésük sikere meggyőzte a szovjet vezérkart, hogy folytassák a kockázatos küldetéseket emberi utassal, s így Jurij Gagarin 1961. áprilisában elindulhatott az űrbe.

 

 


Forrás:
Phys.org
Wikipedia