Tiszta vizet a Preyer pohárba…

Nem rég egy igen hosszúra nyúló vita alakult ki a ZS.P. díjjal kapcsolatban. A vita elején a kommentelők érintőlegesen a Preyer pályázatot is eléggé megcsipkedték. Ezek a kommentek nagyrészt tájékozatlanságból eredtek, ezért azt gondoltam, érdemes kicsit megvilágítani a dolgokat. Ott és akkor nem reagáltam, mert a válasz hosszúsága miatt félrevitte volna a vita menetét.

Tehát:

A Preyer pályázat egy SF novella-pályázat amatőr szerzők számára. A legtöbb pályázatnál még csak vissza sem jeleznek, hogy beérkezett a pályázat, hogy elfogadták értékelésre. Sok helyen csak a győzteseket értesítik, a többiekkel egyáltalán nem kommunikálnak. Ezzel szemben mi jelezzük a pályázat beérkezését, befogadását. Az eredményhirdetés után nyilvánosságra hozzuk a pontozást, hogy a pályázók láthassák az elért eredményeiket. Minden pályázó e-mailben, tehát nem nyilvánosan megkapja a szöveges értékelést is. A szöveges értékeléseket a zsűritagok voltaképpen saját maguknak készítik, hogy a nagy tömegű szöveg átrágása után könnyebben fel tudjanak idézni egy korábban olvasott művet. Az, hogy ezeket a jegyzeteket megosztjuk az érintettekkel, az részünkről egy plusz. Sokan a pályázatot összetévesztik egy íróiskolával. De ez egy pályázat, nem egy íróiskola, ahol a befizetett tanulókkal muszáj foglalkozni. Egyes pályázók olyan dolgokat követelnek, ami egy műhely, egy íróiskola dolga lenne, de egy pályázattól nem várható el.


A zsűri:

Kezdetekben (2008-ig) Bódi Ildikó gyűjtötte a pályázatokat és Marschalkó Zsolt író, valamint Csák Tamás olvasták, értékelték a beérkezett műveket. A Marschalkó Zsolt halála utáni évben a Zsoldos zsűri választotta ki a legjobbak közül a díjazottakat.

2009-ben és 2010-ben Antal József ZS.P. díjas író az ÚJ Galaxis antológia akkori főszerkesztője vezette a zsűri munkáját. Jómagam 2009-ben kapcsolódtam be a Preyer pályázat munkájába. 2011-ben Antal József elhagyta a zsűrit és Vásárhelyi Lajos kapcsolódott be a munkába. 2011-ben kialakult a mai napig is működő hármas: Csák Tamás, Vásárhelyi Lajos, B. Kósa Katalin.

A következő évben terveink szerint Bihari Péterrel és a ZS.P. novelladíjas Juhász Rolanddal bővül a zsűri. A zsűri tagjai minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül, mindennapi kenyérkereső munkájuk mellett, puszta szerelemből végzik a zsűrizés nem kis munkáját. A kommentekben felmerült vádaskodásokkal szemben a zsűrinek nem célja visszaszorítani a feltörekvő ifjúságot, valamint a kedvenceket jutalmazni belterjes módon.

Ha valaki veszi a fáradságot és a pályázat oldalán ( preyer.avana.hu ) a pályázat története rovatban végigolvassa a győztesek listáját könnyen meggyőződhet erről. Minden évben felbukkannak addig még teljesen ismeretlen, új nevek. Ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa az utóbbi években díjazott novellákat, arról is meggyőződhet, hogy a zsűri döntései egyáltalán nem egysíkúak és beszűkültek, hiszen ezek a művek igen sokszínűek, sokfélék mind stílusukban, mind témaválasztásukban.


A pályázat menete röviden:

Január:

Kiírjuk a pályázatot, közzétesszük minél több helyen.

Január-június:

A beküldött novellák beérkezésük sorrendjében sorszámot kapnak, hogy könnyebb legyen kezelni az anyagot. (Nyilvántartási táblázat készül.)

Minden pályázónak küldök visszajelzést e-mailben.

Folyamatosan, kb, 10-es csoportokban továbbítom a beérkezett írásokat a többi zsűritagnak a pontozólappal együtt.

Minden zsűritag egymástól függetlenül olvas, értékel, pontoz.

Június 30. Beküldési határidő

Július 30. Zsűrizési határidő

Ha mindenki befejezte a pontozást és a szöveges értékelést (ezt nem muszáj , de örülök, ha valaki ír, ha esetleg nem is mindegyikről…) a pontokat összesítem, a szöveges értékeléseket összefésülöm. A pontok és egyéb szempontok alapján közösen kiválasztjuk a díjazottakat (3 helyezett, 3 dicséretes). Az eredményt megküldöm az Avana egyesület vezetőségének.

H-con rendezvény, valamikor ősszel:

Átadjuk a díjakat. Az eredményt közzétesszük, minél több helyen. A díjazott, valamint a zsűri által még közölhetőnek ítélt novellákat átadom az ÚG főszerkesztőjének. Azokat a novellákat, amikre az ÚG nem tart igényt, de még közölhetőek, a pályázati oldalon jelentetjük meg online. Az eredményhirdetés után minden egyes pályázónak küldök egy e-mailt, amiből megtudhatja milyen eredményt ért el. ( Összesített pontozótábla, a zsűritagok a pályázó novellájára vonatkozó szöveges értékelései.)


A pontozásról:

Eredetileg a következőképpen oszlottak meg a pontok: 5 pont eredetiség, 5 pont stílus, 5 pont mondandó. Mivel ez a módszer nem vált be, megtartottuk a 15 pontot, hogy minél jobban kijöjjenek az árnyalatnyi különbségek is, de a következőképen alkalmazzuk:

0 pont: Nem SF. 0 pontot azok az írások kapnak, amelyek nem felelnek meg az SF kritériumainak. Mivel ez egy SF pályázat, csak az SF írásokat értékeljük. A 0 nem azt jelenti, hogy nem jó, csak azt, hogy egy SF pályázat keretein belül nem értékelhető. (Attól nem lesz egy történet SF, hogy belecsempésznek egy-két SF kelléket, vagy magát a történetet passzírozzák bele egy SF díszletbe. Ha maga az alapötlet, a mondanivaló kívánja meg, hogy az SF zsánerben fogalmazódjon meg, az az SF.)

1-5 pont: Nem elég jó. Ebbe a sávba általában azok a szerzők kerülnek, akik bízva zsenialitásuk átütő erejében beküldik közlésre még meg nem érett zsengéiket.

5-10 pont: Van benne valami, de még nem az igazi. Ezekben a történetekben van érték, de közlésre még nem alkalmasak. Ezek a szerzők szokták kapni a hosszú hibalistákat, részletes kritikákat, amin aztán vagy megsértődnek, vagy alaposan elgondolkodnak.

10-15 pont: Jók, jobbak, legjobbak. Ez az igazi mezőny. Ezek a történetek már mind közlésre alkalmasak.

Ha valakinek lenne még kérdése a pályázattal kapcsolatban, szívesen válaszolok.


Kósa Katalin