Programozható, alakváltó fémet fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem és a Swansea Egyetem kutatói elektromos töltésekkel képesek voltak manipulálni folyékony fémet, hogy egyszerű, kétdimenziós alakzatokat öltsenek, például betűket. A csapat eredményei rendkívül ígéretesek voltak azon a területen, amely egy újfajta, programozható anyag létrehozását tűzte ki célul. Új lehetőségek nyílhatnak meg a robotika és a kijelzők terén.

Természetesen mindenkinek ugyanaz jut először eszébe, ha alakváltó fémekről beszélünk: a Terminátor 2 – Az ítélet napja című film T-1000 robotja, amely “mimetikus polialoidból” készült, és képes volt bármilyen alakot ölteni, ha darabokra esett, magától összeállt, és szinte elpusztíthatatlan volt. Azonban a háromdimenziós formák beprogramozása a valóságban még odébb van. Egyelőre olyan felhasználási területeket céloztak meg, mint például a sérülést követően maguktól gyógyuló áramkörök.Yutaka Tokuda, a Sussex Egyetemről így nyilatkozott a fejlesztésről: “Ez egy új típusú programozható anyag, amely folyékony halmazállapotában képes dinamikusan átalakulni egy egyszerű cseppből sok más, komplex, geometriai alakzattá irányított körülmények között. Habár ez a kutatás még a kezdeti stádiumában van, a meggyőző bizonyítékok a 2D folyékony fém irányításáról izgatottá tett minket, hogy új lehetséges felhasználási területeket fedezzünk fel a számítógépes grafika, okos elektronika, finom-robotika és a flexibilis kijelzők terén.”Az elektromos mezőt, amellyel a folyadék alakját változtatják, számítógéppel generálják, így a fém helyzete és formája dinamikusan programozható és irányítható.
Sriram Subramanian professzor, az INTERACT laboratórium vezetője a Sussex Egyetemen azt nyilatkozta: “A folyékony fémek egy rendkívül ígéretes alapanyag a deformálható eszközök terén: egyedi tulajdonságaik közé tartozik az elektromos feszültségtől függő felületi feszültség, folyékony halmazállapotú vezetőképessé és folyékony-szilárd halmazállapot közötti átmenet szoba-hőmérsékleten.”

A kutatók hosszútávú céljai között szerepel az, hogy bárilyen fizikai alakot, külsőt és funkciót fel tudjon venni a digitálisan irányított eszköz, ezáltal egy használati tárgy, vagy egy ipari, összeszerelő gép ki tudjon váltani több eszközt, sőt, robotot.


Forrás: ScienceDaily