2017 legjobb scifi filmjei

Lassan véget ér a 2017-es esztendő. Az idei év is bővelkedett jobbnál jobb, és kevésbé jobb sci-fi filmekben. Összességében véve jobbnak találtam az idei termést, mint a tavalyit, könnyebb volt kikiáltani az első három helyezettet, azonban sajnos akadt olyan alkotás is, amelyet nagyon vártunk, de amikor megérkezett, fanyalognunk kellett a végeredményt látva.

A lista, mint tavaly is, teljesen szubjektív, és várjuk hozzászólásban a véleményeteket arról, hogy szerintetek melyik alkotás érdemelt volna jobb, avagy rosszabb helyezést.

 


1. hely: Szárnyas Fejvadász 2049

Denis Villeneuve feltámasztotta Ridley Scott klasszikusát – és nem is akárhogy! A Szárnyas Fejvadász 2049 ugyan sajnálatos módon nem találta meg a közönségét, és emiatt a film anyagilag nem lett sikeres, kritikailag azonban nem csak az év legjobb scifijének számít, de az év egyik legjobb filmjének is. Bizonyára a 2049 is évekkel később érhet el majd olyan kultstátuszt, mint az elődje, amely annak idején szintén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a mozipénztáraknál.
A remek filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok el.


2. hely: A majmok bolygója: háború

A majmok bolygója-trilógia záródarabja gyönyörűen fejezi be Cézár és intelligens majomtársai történetét. Akárcsak a 2049 esetében, itt is minden nagyon egyben volt, ahogy az egy kiváló filmnél kell: a rendezés, a színészi játék, a forgatókönyv, a látványvilág és a zene gyorsan olyan atmoszférát teremt, amely egyből beszippantja a nézőt, és miután elhagyja a mozitermet, még sokáig vele marad ez az élmény.
A majmok bolygója harmadik részének kritikáját itt olvashatjátok.


3. hely: Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik

Az év végéig kellett várni a Star Wars saga legújabb fejezetére, amely erősen megosztotta a rajongókat, nekünk azonban nagyon tetszett. A filmnek ugyan vannak apróbb hibái, de mindenképpen nagy fejlődésnek számít az Ébredő Erő óta, hiszen a történet váratlan fordulatokban gazdag, friss ötletekkel teli és a karakterek is részletesebben lettek bemutatva. Mindazonáltal J. J. Abrams felkötheti a gatyáját, ha a IX. részt hasonló színvonalon akarja elkészíteni.
A Star Wars VIII. kritikája itt érhető el.


4. hely: Logan

A leghíresebb mutáns utolsó, drámai, melankolikus utazása nyerte el a negyedik helyet. Hugh Jackman és Patrick Stewart, valamint Dafne Keen fantasztikus, szívbemarkoló alakítása üde színfolt a futószalagon készülő szuperhős filmek sorában.
A Logan kritikáját itt olvashatjátok el.


5. hely: A Galaxis Őrzői 2; Thor: Ragnarök és Pókember: Hazatérés

Nem tudunk dönteni a három idei MCU-film között, annyira szoros a verseny. A Galaxis Őrzői 2 érdeme a kacagtató sztori mellett az, hogy végre egy remek Marvel-főgonoszt mutatott be, a Thor: Ragnarök pedig a Marvel filmek között leggyengébben szereplő szuperhőst emelte végre kiváló színvonalra azáltal, hogy rendezője, Taika Waititi mert egy merészet álmodni, a Disney pedig engedte neki. A Pókember: Hazatérés pedig hosszú évek óta az első igazán jó Pókember-adaptáció volt, amely máris bebizonyította, hogy Robert Downey Jr. szerződésének lejárta után is lesz olyan utánpótlás, aki el tudja vinni a hátán a Marvel irdatlan nagyra duzzadt moziverzumát.
Szóval az ötödik helyet nem igazán egy vagy több film kapja, hanem maga a Marvel Filmes Univerzum, amely – te jó ég – 2007 óta szórakoztat minket.
Galaxis Őrzői kritika
Thor: Ragnarök kritika
Pókember: Hazatérés kritika


Futottak még:
Az Igazság Ligája
Utazók
Valerian – Az ezer bolygó városa
Kong – Koponya sziget


Az év csalódásai:
Alien: Covenant
Élet
Ghost in the Shell


Ezt most minek?
Power Rangers
Transformers 5
Geostorm – Űrvihar