A medvedisznóember a múlté, jön a birka-ember!

Egy tavalyi cikkünkben már beszámoltunk róla, hol tart jelenleg az ember-állat hibridek, azaz kimérák fejlesztése. Mint azt tudjátok, ezekkel a kimérákkal azért foglalkoznak a genetikusok, hogy emberi szerveket tudjanak növeszteni, amelyeket aztán transzplantációkhoz használhatnak fel. Az Egyesült Államokban például évente nyolcezer ember hal meg amiatt, hogy nem jut időben átültethető szervre, a donorlistán ugyanis hatalmas a várakozók száma, jelenleg például csaknem 117.000 nevet tartalmaz. Rajtuk segíthetne a xenotranszplantációs eljárás, vagyis kimérákban kifejlődött szervek átültetése.

“Még manapság is a legjobban passzoló szervek, kivéve ha egypetéjű ikertestvértől származik, nem maradnak meg sokáig, mert idővel az immunrendszer folyamatosan támadja őket.” – nyilatkozta Dr. Pablo Ross a Kaliforniai Egyetemről, aki az egyik olyan csapat tagja, amelyik emberi szerveket próbál létrehozni más fajokban.

 

Az egyik ember/sertés kiméra

 

A legújabb kutatásban szereplő kimérák esetében már nem a sertéssel próbálták keresztezni az embert, hanem a juhokkal. A legutóbbi kísérletben szereplő kimérek természetesen nem félig emberek, félig juhok voltak – valójában a juhembrió fejlődésének korai szakaszában injektáltak beléjük emberből származó sejteket. A végeredményt tekintve az embrióban 10.000 sejtből mindössze egy volt emberi. Ez nagymértékű előrelépés a korábbi sertés-ember kutatáshoz képest, ahol a sertésembrió 100.000 sejtjéből volt csak egy emberi sejt.

A juh/ember kimérák fejlődését huszonnyolc napig követték figyelemmel, utána elpusztították őket. Továbbra is juhokat és sertéseket használnak majd a következő kísérletekhez, ugyanis ezeknek az állatoknak a szervei nagyjából megfelelő méretűek ahhoz, hogy emberbe ültessék át őket. Azonban ahhoz, hogy ez alkalmazható legyen a gyakorlatban, és emberi szerveket növeszthessenek, legalább 1 %-ban kell tartalmaznia az embriónak emberi sejteket. Ez a jelenlegi kísérletnél még csak 0,01 % volt.

A kísérleteket olyan kritikák érik, amelyek etikai kérdéseket vetnek fel, és sokan attól tartanak, hogy emberarcú mutáns sertéseket hoznak létre, vagy emberi módra gondolkodó juhot. Azonban a kutatók képesek arra, hogy az embrióba ültetett emberi sejtek specifikus szerveket hozzanak létre, tehát például májat, tüdőt, vesét, szívet, a kiméra összes további szerve, testének alakja, ideghálózata továbbra is száz százalékosan sertés avagy juh lenne.

A következő lépés az lesz, hogy a kutatócsoportnak engedélyért kell folyamodnia ahhoz, hogy a huszonnyolc napos határon túl is megtarthassák az embriókat.

 

 

 


Forrás: IFLScience