Giga-lista a Ready Player One pop-kulturális utalásairól

A Ready Player One az “easter-eggek” filmje. A film központi témája épp egy ilyen húsvéti tojás utáni vadászat, a film nézői pedig maguk is részt vehetnek benne, hogy azon versenyezzenek, ki ismer fel több elrejtett utalást. Már a regény is tonnányi pop-kulturális utalást tartalmaz, Spielberg mozija ezek közül jó néhányat átültetett a filmbe, illetve újakat vont be a világba.
Az alábbi összeállítás kísérletet tesz arra, hogy az easter eggek jó részét listázza (de kizártnak tartom, hogy az interneten fellelhető bármely lista teljes lenne).

Vigyázat! SPOILER-veszély!


A filmes utalások:

Talán ez a legizmosabb rész, a nyolcvanas évek híres mozifilmjeiből szinte minden jelentben elcsíphetünk egy-egy utalást.

A DeLorean a Vissza a jövőbe filmekből a film minden poszterén látható.

Az autóverseny során láthatjuk Mad Max járgányát, a T-Rexet a Jurassic Parkból, King Kongot pedig még a vak is láthatta. A Stephen King művéből készült Christine című film autója, a Plymouth Fury is látható, Art3mis pedig az Akira című anime motorjával versenyez. Ez is tele van matricákkal, de őszintén szólva, nem ismertem fel egyiket sem, talán csak egy Wonder Woman utalást…

 

 

A Robotzsaruból ismert Delta City reklámja feltűnik egy óriásplakáton a verseny-jelenetben, valamint a Jack Slater III. plakátja is látható, amely utalás az Utolsó Akcióhősre.

 

 

Wade lakásán van egy példány az 1982-es Schindler-könyvből, amely Spielberg filmjének szolgált alapjául.

A Szörnyecskék felbukkannak a végső csatában.

A Ragyogás egyértelmű utalás, a készítők pontosan lemásolták a belső díszletet a jellegzetes szőnyegtől kezdve a sövénylabirintuson át a liftből kiömlő vértengerig és a 237-es szoba rémségéig.

Brad Bird 1999-es rajzfilm karaktere, a Vas Óriás lényeges szereplője a filmnek, de azt talán nem mindenki vette észre, hogy amikor a Vas Óriás elsüllyed a lávában, épp úgy emeli fel hüvelykujját, ahogy Arnold Schwarzenegger a Terminator 2 végén.

Freddy Kruger és Jason, a hokimaszkos gyilkos is látható a film eleji Doom-bolygós csatajelenetben, egy másik horror karakter, Chucky pedig ugyanitt, de a film végső összecsapásában kap szerepet.

Sho dobócsillaga, amivel elintézi i-R0k-ot, a Krull-ból van.

 

 

H bázisán egy A vadak ura poszter látható, neonfények a Koktélból és egy “Save Ferris” felirat, amely utalás a Meglógtam a Ferrarival című John Hughes filmre.

Wade cseles tesztkérdése Sorrentónak a Változó világban és a Party zónában szereplő iskolákra vonatkozik.

Wade szerelése a buli-jelenetben Peter Weller 1984-es filmjére, a Nyomul a nyolcadik dimenzióra vonatkozik (eredeti címe The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension).

 

 

Holliday végrendelet-videójában a ravatali jelenet hasonló a Gyilkos játékokban látottakhoz. A koporsó körül pedig felfedezhetjük a Star Trekből a csillagflotta jelképét.

A Ready Player One egyik legjobb fegyvere a Szent Kézigránát, amely a Monty Python Gyalog galoppjára kacsint ki.

A Zemeckis kocka neve és az egy perces idő-visszatekerés a Vissza a jövőbe filmekre, és rendezőjükre, Robert Zemeckisre hivatkozik, valamint, természetesen a korszak népszerű játékára, a Rubik-kockára.

Art3mis a Mortal Kombat filmből, és játékokból ismerős Goro jelmezben vegyül el a többi játékos között, majd egy Alien tör elő a mellkasából.

Nolan Sorrento a Mechagodzillát irányítja a végső csatában, amely először az 1974-es Godzilla vs Mechagodzilla című japán filmben bukkant fel.

Amikor Wade csatába hívja az OASIS játékosait az IOI ellen, épp úgy tartja fel a rádiómagnót, mint John Cusack a Mondhatsz bármit című 1989-es filmben.

 

 


Tévés utalások:

A verseny jelenetben láthatjuk a Mach 5-ot a Speed Racer anime-sorozatból, az 1960-as évek, Adam West-féle Batman sorozatának Batmobilját, és Mr. T furgonját a Szupercsapatból. A DeLorean elején pedig a Knight Rider jellegzetes fénycsíkja látható.

 

 

A Villámmacskákra (Thunder Cats) két utalás is van a filmben: Parzival övcsatján látható a logójuk, H pedig néhány jelvényt visel a sorozat szereplőiről.

 

 

Wade roncstelepi rejtekhelyén található egy He-Man – A világ ura uzsonnás doboz, és pár Garfield matrica a falon.

Daito a Firefly – A szentjánosbogár sorozat űrhajóján érkezik a végső csatába, majd ugrás közben átalakul, és felölti a Gundam RX-78-2 alakját, hogy megküzdjön a Mechagodzillával.

 

 


Képregények:

A DC comics karakterei, Harley Quinn és Deadshot elhaladnak Wade mellett a bulijelenetben, majd Harley később a Jokerrel táncol.

 

 

A film elején, az OASIS világának bemutatása közben láthatjuk, ahogy pár játékos Batman segítségével mássza meg a Mount Everestet.

A végső csatában a Tini Nindzsa Teknőcöket és Spawnt is láthatjuk, valamint ismét felbukkan itt Deadshot.

H egyik kitűzőjén a Super Girl felirat szerepel, és visel két Wonder Woman jelet is.

 

 


A videojátékok:

A Doom-bolygó csatájában, a film elején az 1982-es Joust játékból láthatunk struccon lovagló embereket (a Joust a regényben kiemelt szerepet kapott), valamint látható itt utalás a Duke Nukemre, és Sagatra a Street Fighter-ből. A bolygó neve pedig egyértelmű, hogy a Doom-sorozatra utal.

 

 

A verseny jelenetben látható Lara Croft, Ryu a Street Fighter-ből, Art3mis Akira-motorján pedig egy nagy Atari-jel virít.

A film végi nagy csatában Tracer bukkan fel az Overwatch-ból, Chun-Li a Street Fighter-ből, Lara Croft is megpillantható megint. A Battletoads és a Halo katonái is képviseltetik magukat, amikor megrohamozzák az IOI embereit.

Amikor Wade bevásárol az OASIS-ban, láthatunk reklámokat és kiegészítőket az Overwatch-ból, a Halo-ból, a Borderlands-ből és a Dungeons & Dragons-ból.

 

 

Az üvöltöző kislány szobájában a Nintendo Donkey Kong Jr. című játékának posztere látható.

 

 

Egy csomó helyen láthatunk a valóságban játszódó jelenetekben Space Invaders karaktereket graffitiként a falakon.

Az OSAIS irodájában egy Metroid-poszteren a játék főhőse, Samus látható.

 

 

Amikor Parzival és Art3mis beszélgetnek Holliday kedvenceiről, Parzival azt mondja, hogy a kedvenc FPS-játéka a Nintendo 64 James Bond-klasszikusa, a GoldenEye. A kedvenc karaktere a játékból pedig Oddjob.

Holliday további kedvenc játéka is képviselteti magát, pl. az Adventure (ami kiemelt szerepet kap a véghajrában), a Pitfall és a Centipede.

Sorrento megemlíti Parzivalnak a Robotron: 2084 játékot, amikor arról próbálja meggyőzni, hogy ő is ugyanolyan fan.

A bulijelenetben a Street Fighter két karaktere, Blanka és Chun-Li táncolnak egymással. Ugyanitt találkozhatunk Lara Crofttal és Shepherddel a Mass Effect-szériából.

 

 

Amikor Parzival harcol Sorrento ellen, egy, a Street Fighterből ismerős mozdulattal, a Hadokennel teríti le.

A The Legend of Zelda is kapott pár utalást: Holliday gyerekszobájának a falán látható egy poszter, és az IOI főhadiszállásán egy felírótáblán szerepel a Hyrule kastély neve.

Amikor a film végén látjuk a tojást Anorak kastélyában, egy olyan emelvényen áll, amely talán a Mortal Kombatra vagy a Double Dragonra utal.

 

 


A zenék:

Nem lenne teljes a kép a nyolcvanas évek slágerei nélkül. A korszak híres számai áthatják az egész filmet, már rögtön az első jelenettől kezdve, amely a Van Halen Jump című számával nyit.

“Jump” – Van Halen

 

“You Make My Dreams” – Hall & Oates

 

“One Way or Another” – Blondie

 

“Everybody Wants to Rule the World” – Tears for Fears

 

“I Wanna Be Your Love” – Prince

 

“Just My Imagination” – The Temptations

 

“Stand on It” – Bruce Springsteen

 

“Can’t Hide Love” – Earth, Wind and Fire

 

“Blue Monday” – New Order

 

“Stayin’ Alive” – the Bee Gees

 

“We’re Not Gonna Take It” – Twisted Sister

 

Más zenei utalások is előfordulnak a filmben. Holliday és Ogden Morrow irodájában egy Billy Idol albumot láthatunk, Holliday régi gyerekszobájában pedig a Rush 2112 című albumának posztere lóg a falon:

 

 

 

 

Art3mis és Parzival beszélgetéséből kiderül, hogy Holliday kedvenc száma a “Video killed the radio star” a The Buggles-től, kedvenc video klipje az a-Ha “Take on me” című alkotása.

H egyik kitűzője a DK logó a Dead Kennedys punk rock együttestől.

Amikor Wade alkalmas öltözéket válogat a táncklubba, felpróbálja Michael Jackson ruháját a “Thriller”-ből és Prince “Purple Rain” szerelését. A bulijelenetben a “Stayin’ Alive” pedig a klasszikus koreográfiával is képviselteti magát a Szombat esti lázból.

 

 

A film zenszerzője, Alan Silvestri pedig megszólaltja saját, korábbi szerzeményeit, pl. a Vissza a jövőbe egyik klasszikus dallamát a Zemeckis kocka aktiválásakor. Amikor pedig a szereplők bekerülnek a Ragyogás című filmbe, a zene is Kubrick művét idézi fel.

 


Forrás:

Comingsoon.net

A képek forrása:

Collider.com