Új exobolygó-vadász teleszkópot lőtt fel a SpaceX

Április 18-án egy új távcsövet, a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) nevű, 318 kilogrammos eszközt bocsátottak fel a NASA Explorers programja keretében. Az új távcsövet az MIT építette a Google anyagilag támogatta és a SpaceX Falcon 9-es rakétája vitte fel.

 

A TESS-t a Kepler űrtávcső utódjának szánják, és nagy reményeket fűznek hozzá, ugyanis sajátos pályájából kifolyólag a TESS négyszázszor nagyobb területet tud vizsgálni, mint a Kepler, és az előzetes becslések szerint akár 20.000 exobolygót is felfedezhet (jelenleg 3800-at ismerünk).

Különlegessége, hogy a TESS a Holdhoz képest 1:2 rezonanciájú pályán kering – ezt a pályát eddig még sosem használták, viszont tulajdonságai miatt minimálisan fogja zavarni a Föld és a Hold, mivel a pályasík jelentősen eltér a Hold keringési síkjától. Évtizedekig stabil pályát biztosíthatnak így az űreszköznek, amely 13,7 nap alatt kerüli majd meg a Földet.

Erről a pályáról az égbolt 85%-át figyelheti meg, amikor távolodik a bolygónktól, azonban ez azt is jelenti, hogy az adattovábbítás nehézkes lenne a távolság miatt. Amikor a pálya Földközeli szakaszához ér, megnyílik a “letöltési ablak”, így a begyűjtött adatokat továbbítani tudja a központ felé.

 

 

Stephen Rinehart, a TESS program kutatója azt mondta “olyan pályát kerestünk, amely biztosítja, hogy hosszú ideig kémlelhessük az égboltot”. “Ha egy kicsit eltérünk a pályától, a Hold gravitációja visszavezet. A Hold és a Föld gravitációjának kombinálása esetén mindkét erő együtt dolgozik, hogy a megfelelő pályán tartson minket.”

További előnyt jelent, hogy a pálya a Van Allen övön, vagyis a Föld sugárzási övezetén kívül helyezkedik el, így elkerülhető, hogy a sugárzás hosszú távon károsítsa a műszereket. És mivel a pályát még sosem hasnzálták ezelőtt, az űrszemét okozta károktól sem kell tartani.

 


Forrás:

Wikipedia
LiveScience