A város és a csillagok – sci-fi konferencia Nagyvárad

Az AVANA Egyesület és az Antares Science-Fiction & Fantasy Club szervezésében május 5-én közös, román-magyar sci-fi konferencia lesz Nagyváradon. A konferencián számos érdekes programon és beszélgetésen vehetnek részt a látogatók, ismeretgazdagító eszmecserét hallgathatnak meg könyvkiadók képviselői és a szerzők között, valamint a tudományos-fantasztikumot támogató egyesületek és klubok tagjai között.

A konferencia témái között szerepel egymás kölcsönös megismerésén túl a sci-fi helyzete a könyvkiadás palettáján, az íróiskolák szerepe és felelőssége, a publikálási lehetőségek, az angolszász irodalom hatása, illetve az olvasói és vásárlási szokások tapasztalatainak átadása rövid előadások és tematikus kerekasztal-beszélgetések során.

A szervezők kifejezett célja, hogy egy határon átívelő, évente ismétlődő, kapcsolaterősítő programsorozat alapkövét tegyék le.

A rendezvény ingyenesen látogatható!

Az utazás, szállás és az étkezés önköltséges.

 

 


Anamaria Borlan, az Antares Science-Fiction & Fantasy Club tiszteletbeli elnöke szeretettel várja a magyar sci-fi rajongókat:

“Klubunkat 1981-ben alapították és azóta is aktívak vagyunk, számtalan csodálatos és érdekes eseményt vittünk véghez. Évente szervezünk egy science-fiction fesztivált, az AntreFestet.
Május 5-én nemzetközi találkozó lesz Nagyváradon (Oradea), egy gyönyörűen elnevezett, román-magyar konferencia, ‘A város és a csillagok’ keretében, melyet a budapesti Avana és a brasovi Antares szervezett, mindkét országból származó science-fiction írók, illusztrátorok, szerkesztők, támogatók és rajongók exkluzív közreműködésével.
Várom, hogy részt vehessek ezen a nagyon is fontos összejövetelen, hogy az első lépés legyen egy reményeink szerint hosszú úton, amely alapját jelentheti eszmecseréinknek, hogy közösen dolgozhassunk, hogy nagyszerű csapatmunkát érjünk el, és természetesen szoros barátságokat kössünk.
Biztos vagyunk benne, hogy kihívást jelentő és érdekes konferencia lesz, amellyel hozzájárulunk a science-fiction irodalomhoz, kifejezhetjük aggodalmunkat néhány probléma kapcsán vagy égető kérdésekre lelhetünk választ a könyvszerkesztéssel kapcsolatban, vagy azzal kapcsolatban, hogy a science-fiction zsánere veszélyes-e, vagy, hogy miért nem fogyasztanak több science-fictiont az olvasók.
Különös jelenség bontakozott ki az utóbbi években, például egyre több az író, mint az olvasó. Miért? Ez csupán egy trend? Kinek a hibája, ha egyáltalán lehet bárkit hibáztatni emiatt? Hol vannak az igazi rajongók? Mit tehetünk azért, hogy felelevenítsük a hazai írók science-fiction és fantasy művei iránti szenvedélyt?
Van egy elméletem ezzel kapcsolatban. Úgy hiszem, hogy a román és a magyar science-fiction írók sokkal jobban írnak, mint a túlünnepelt amerikai, vagy bármely más országból származó írók. De az emberek nem megfelelően képzettek, tanultak és felvilágosultak ahhoz, hogy rendesen megértsék és szeressék az SF műfaj irodalmát és a képregényeket.
Ilyen körülmények között jobb kommunikációra van szükségünk, jó reklámra és közös igyekezetre ahhoz, hogy mind a magyar és a román írók népszerűsége ismét növekedésnek induljon.
Biztos vagyok abban, hogy találunk majd válaszokat a konferencia által nyújtott különleges alkalmon, és jó partneri viszonyt, csapatmunkát indíthatunk el, hogy fejlesszük az irodalmunkat, reklámunkat és, miért is ne? – hogy újra feltaláljuk önmagunkat!”

 

 

A brasovi Antares Clubot a konferencián képviseli:

Anamaria Borlan, író, alapító, tiszteletbeli elnök
Nic Dobre, író, alapító, elnök
Alexandra Gold, illusztrátor
Pavcon Kiadó, Bukarest, Anamaria Borlan képviseletében


A hivatalos program:

2018. május 5. szombat

Délelőtt 10:00
Résztvevők és szervezők rövid bemutatkozása

 • Antares
 • Avana
 • Szélesi Sándor
 • Deus Vult
 • Fantomatika
 • Galaktika – Németh Attila
 • A rendezvényen résztvevő, egyéb kiadók vagy egyesületek képviselői
 • Kötetlen beszélgetés, ismerkedés

13:00-15:00
Ebédszünet

15:00-19:00
Kerekasztal beszélgetés témái:

 • A könyvkiadás és a scifi könyvkiadás helyzete Magyarországon illetve Romániában. A SFF irodalom az olvasók körében való aktívabb népszerűsítésének szükségessége és lehetőségei.
 • Az írástechnikai oktatás jelenléte az adott országokban. (kreatív írás: szükséges-e egy kreatív írás kurzus vagy elég a szerző veleszületett tehetsége?)
 • Az angolszász irodalom hatása a könyvkiadásra és az olvasói szokásokra.
 • Magyar szerzők műveinek román nyelvre, valamint román szerzők műveinek magyar nyelvre való fordítása – beszélgetés a jelenlevő szerzőkkel a könyvkiadás aktuális helyzetéről.
 • Szabad beszélgetés SFF témában.

19:00
Este: vacsora közösen, igény szerint


A rendezvény helyszíne: Nagyvárad, Deus Vult egyesület terme, Nagyváradi Vár, M épület

 


Utazási információk:

Gépkocsin kívül vonattal, illetve busszal lehet Nagyváradra eljutni.

A vonatjegy ára kedvezményes, amennyiben retúrjegyet váltasz és 14 napon belül érkezel vissza.
Oda-vissza útra 21 €
Helyjegy 2×3 €
A menetidő 4,5-5 óra
https://www.mavcsoport.hu/mav-sta…/nemzetkozi-utazas/romania

Több közvetlen buszjárat indul naponta.
A buszjegy ára 4000 Ft körül van egy útra
A menetidő 4,5-5 óra

Nagyváradon belül a taxi ára kifejezetten alacsony.

További információkért az érdeklődők forduljanak Orosz Adélhoz, az AVANA Egyesület alelnökéhez, és írjanak a kapcsolat@avana.hu e-mail címre!

 

Facebook esemény: 

https://www.facebook.com/events/233684323857008/permalink/234703210421786/
https://www.facebook.com/events/233684323857008/permalink/234703210421786/

 

Találkozzunk Nagyváradon!