Jeff Bezos Hold-tervei

A világ jelenlegi leggazdagabb embere, az Amazon és a Blue Origin cégek tulajdonosa legalább akkora látnok, mint Elon Musk, ha az emberiség űrbéli jövőjéről van szó. Azonban míg Musk célkeresztjében a vörös bolygó áll, Bezos egy közelebbi célpontot talált magának, amelyben legalább akkora lehetőségeket lát, mint a Marsban.

Bezos nemzetközi összefogást sürget, és a Blue Origin jelenleg gőzerővel dolgozik azon, hogy az év vége felé bejelenthessék az új Hold-program előkészületeit. A milliárdos a Nemzetközi Űr Fejlesztési Konferencián beszélt május 25-én, és elmondta, hogy az állandó emberi jelenlét a Holdon nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elérje hosszútávú terveit: vagyis emberek millióinak életét és aktív munkáját a világűrben.

 

 

“Jelenleg vissza kell mennünk a Holdra, de úgy, hogy ezúttal maradjunk is” – mondta az interjúban, miután átvette a Nemzetközi Űr Szövetség Gerard K. O’Neill Emlékdíját (ezt a díjat arról a fizikusról nevezték el, aki negyven évvel ezelőtt támogatta az űrkolóniák létrejöttét).

Bezos elmondta, hogy támogatja a Trump-adminisztráció terveit, hogy a Holdra vissza kell térni: “Nem szeretek átugrani lépéseket, és mindig azt gondoltam, hogy ez az ötlet, hogy menjünk a Marsra anélkül, hogy állandó Holdbázist létesítenénk, ugyanúgy fog végződni, ahogy az Apollo-program, hogy megtennénk, lenne egy konfettis parádé, aztán öten évig semmi.”

 

 

A Blue Origin már belengette Hold-béli ambícióit a Blue Moon nevű leszállóegység vázlataival, amely több tonnányi hasznos terhet képes égi kísérőnk felszínére szállítani. A Blue Moont afféle vegyes, félig privát, félig állami finanszírozású összefogásként képzelik el a NASA-val, de Bezos azt is elmondta, hogy a cég egyedül is megcsinálja, ha muszáj. A partnerséget azért szeretnék elérni, mert így sokkal gyorsabban elérnék a célt.

Az eszközpark bővítése is tervbe van véve, például egy New Glenn nevű orbitális egység, és egy New Armstrong nevű nagyobb rakéta. A New Glennt egy megbízható, többször felhasználható, folyékony hidrogénnel működő járműként képzelik el. A holdbázist pedig nem csak a NASA-val, de az Európai Űrügynökséggel közösen építenék meg.

 

 

Bezos megerősítette azt a korábban belengetett ígéretét is, hogy 1 milliárd dollár értékű Amazon.com részvényt ad el ahhoz, hogy a Blue Origint finanszírozhassa, és további áldozatokat is kész vállalni, de reméli, hogy hamarosan mások is csatlakozni fognak hozzá.

“Lépésenként mindent meg fogunk tenni, ami csak szükséges ahhoz, hogy ez a vízió megvalósulhasson. Szóval a két dolog közül valamelyik fog történni: vagy másik is beszállnak ebbe, vagy kifutok a pénzből.”

 

 


Jeff Bezosról:

Jeffrey Preston Bezos 1964. február 12-én született Új-Mexikóban. Gyermekkora óta az űrkutatás nagy rajongója volt, és kiskorában a Star Trek Spockja inspirálta. A Princetoni Egyetem után a Wall Streeten dolgozott, 1994-ben megalapította az Amazont, amely könyvkereskedelmi cégként kezdett. Az üzlet akkor indult be igazán, amikor 1995-ben elindította az Amazon.com-ot (szinte egyidőben az eBay-jel, amely nagy konkurense lett a későbbiekben). Bezos úgy vélte, hogy a legnagyobb pénz a könyvkereskedelemben van, ezért létrehozott egy raktárat, amellyel az országszerte beérkező rendeléseket teljesítette. Az Amazon Kindle révén az elektronikus könyvek piacára is betört, majd megreformálta azt.

1999-ben a Time magazin az év Emberének választotta.

2000 szeptemberében alapította a Blue Origint, amellyel az űr iránti gyermekkori vágyát próbálja beteljesíteni. Hosszútávú tervei között nem csak a Hold gyarmatosítása, de űrhotelek és űr-kalandparkok építése révén az űrturizmus beindítása is szerepel. 2006-ban Nyugat-Texasban alakítottak ki egy tesztüzemet. Bezos Elon Musk és a Virgin alapító Richard Branson mellett a harmadik olyan milliárdos üzletember, aki elsődleges céljának az űrutazás forradalmát tekinti.

2015 novemberében sikeresen tesztelték New Shepard nevű járművüket, 2017-ben pedig már az emberi utasokat helyettesítő bábukkal repült. Ezt követően jelentették be, hogy 2018 novemberében már emberi utasokkal szeretnék tesztelni a New Shepardot.

2017 végére Jeff Bezos vagyona elérte a 99,6 milliárd dollárt, ezzel megelőzte Bill Gatest a világ leggazdagabbjait tartalmazó listán.

Bezos személye vitatott, a New York Times újságírója úgy írt róla, mint “briliáns, de titokzatos és hidegvérű vállalati titán”. Vállalatvezetőként kegyetlennek és versengőnek tartják, aki a darwinista szemlélet követője az üzleti- és magánéletben egyaránt.

 

 


Forrás:

SpaceNews.com

Wikipedia