INTERJÚ – Szilágyi Zoltán, a Káoszszív-trilógia szerzője

Szilágyi Zoltánnal, a Káoszszív-trilógia szerzőjével beszélgettünk, annak kapcsán, hogy a 89. Ünnepi Könyvhétre új kiadásban jelent meg három regénye.


Scifi.hu: Mondanál magadról néhány szót azoknak, akik még nem ismernek téged? Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy írni szeretnél?

Sz.Z.: Sziasztok! 44 éves vagyok, többnyire szoftvermérnökként tevékenykedem, de van, amikor webdizájnerként vagy grafikusként kell helytállnom. Szoftverfejlesztőként általában gigantikus rendszereket építek az alapoktól kezdve, ott pedig nem lehet semmit „elcsalni”, mert összeomlik az egész. Így vagyok a könyveimmel is, mindig hatalmas, összetett és élő világokat alkotok, amelyek maguktól, és a tudomány mai állása szerint működnek. Úgy érzem ezzel tudok többet nyújtani, mint a többi magyar író.

Amúgy hét éve kezdtem el írni, hobbiként, de az első pillanattól kezdve azzal a szándékkal, hogy egyszer megjelenjek. Gyermekkoromban évtizedeken keresztül szinte minden megjelent SF-et elolvastam, ismerem a zsánert, és úgy gondoltam „ilyet én is tudok”, aztán persze kiderült, hogy nem, de lassan, iszonyatos munkával sikerült íróvá válnom.

Scifi.hu: A Káoszszív-trilógia egy igazán nagy volumenű mű, és nem elhanyagolható tény, hogy csodálatos a borítója is. A történet pedig sodró és lendületes, miközben az első világháborús környezet különleges atmoszférát teremt. Vonzott ez a történelmi korszak? Ebből nőtte ki magát a steampunk történet, vagy fordítva: egy steampunk történethez kerestél megfelelő korszakot?

Sz.Z.: Nos, a Káoszszív valójában nem steampunk. Eredetileg Farkas Zoli a Főnix Könyvműhely vezetője keresett meg, hogy írni kellene egy steampunk novellát egy antológiába, én pedig erre úgy reagáltam, hogy mivel én csak tudományosan megalapozott dolgokat vagyok hajlandó írni, a steampunk pedig a számos okból nem az, ezért nem fog összejönni. Azután mégis tovább rágódtam a feladaton és kitaláltam egy megoldást, hogy mitől válna lehetségessé – és persze egyből kitaláltam köré egy világot is. A novella végül elkészült, majd a kiadó kérésére először kisregénnyé – ez lett az Acélgólem – majd rendes trilógiává bővült.

A trilógia egyébként több korszakban és több alternatív univerzumban játszódik, egyetlen történetet alkot, ám a kötetek stílusa jelentősen eltér. Az Acélgólem az első világháború végén kezdődik és inkább történelmi kémtörténet, némi misztikummal megfűszerezve. Az Acélseregre lehet mondani, hogy multiverzumos steampunk, míg az Arató misztikus ókori történelmi regényből megy át végül hard-SF-be.

Scifi.hu: Milyen célközönséget céloztál meg a regényekkel?

Sz.Z.: Én felnőtt SF rajongókat céloztam, a kiadó pedig akkoriban még csak YA regényeket adott ki. Ebből nyilvánvalóan számos probléma adódott, és csak lassan találtam – találom – meg a közönségemet.

Scifi.hu: Elterjedt az a vélekedés, hogy kétfajta író létezik: valaki tervszerűen felvázolja a cselekményt, alapos, minden részletre kiterjedő vázlatot készít, mielőtt akár csak egyetlen sort is leír a történetből; mások épp ellenkezőleg, egy kósza ötletet követően leülnek, írnak, és hagyják, hogy a sztori eljusson valahová (mint például Stephen King). Te melyik típusba tartozol? Hogy néz ki nálad az alkotás folyamata?

Sz.Z.: Én mindent előre kitalálok, olyannyira, hogy a Káoszszívben is számos olyan részlet akad, amelyek már az első kötetben feltűnnek, ám csak az utolsó oldalakon nyernek magyarázatot. Én mindig is szerettem ezt a „hoppá” érzést más regényekben, és az olvasóknak is ezt szeretném átadni. Arra is mindig kínosan ügyelek, hogy a minden szálat elvarrjak a történeteimben, ne kerüljenek bele felesleges részek, és mindig legyen benne bőven csavar és csattanó.

Persze nem mindig halad minden terv szerint, a karakterek néha a saját fejük után mennek, és nem akarnak eljutni az általam kifundált helyzetbe. Ilyenkor neki kell állni, és óriási munkával szét kell túrni majd újra összeszőni a gondosan felépített struktúrát, meg kell változtatni a motivációkat és helyzeteket, hogy minden a helyére kerüljön, és a szereplő magától sétáljon a következő jelenetbe.

Scifi.hu: Előre tudtad már, hogyan akarod befejezni a sztorit a harmadik regénnyel, vagy időközben változott a történet?

Sz.Z.: Én általában mindent csavarokra építek fel, tehát ha megvan a világ, kitalálom, hogy mitől lehetne érdekes, és megírom „alá” a regényt. Tehát a fejemben valójában előbb volt kész a harmadik regény – amiről eredetileg szó sem volt –, mint az a novella, amit le kellett adnom.

Scifi.hu: Milyen művek hatottak rád, amikor nekikezdtél az Acélgólemnek?

Sz.Z.: Konkrét művet nem tudok említeni, hiszen a Káoszszív egy ötletből nőtte ki magát, és az terebélyesedett regénnyé, majd kitaláltam hozzá a megfelelő karaktereket is, hogy előre mozdítsák az történetet. Igazából a szemem előtt a “Steins;Gate” c. anime lebegett, amely hasonlóan csavaros és összetett – bár sajnos nem sokan ismerik.

A regény emellett a “Full Metal Alchemist“-re is hajaz, hiszen itt is fokozatosan ismerjük meg a karakterek múltját, és valódi szándékait. Persze a két anime példa ellenére nem kell aggódni, a könyv “rendes” sci-fi

Scifi.hu: Tervezel folytatást a Káoszszív-trilógiához, vagy elindulsz valamilyen teljesen új irányba? Úgy tudom, különösen szereted a hard science-fictiont.

Sz.Z.: Erre szoktam azt mondani, hogy valójában a Káoszszív is hard-SF, csak ez eleinte nem látszik rajta 😊. Amúgy igen, nagyon szeretem a műfajt, de én inkább úgy szoktam fogalmazni, hogy legjobb képességeim szerint törekszem a tudományos hitelességre.

A Káoszszív szépen lezárult a végén, tehát nem „kell” folytatni, ám ha egyszer mégis oda jutunk, van már vázlatom és ötletem is bőven a következő trilógiához. Ehhez nyilván az is kell, hogy erre legyen igény a közönség részéről.

A következő gigantikus projektem a Párkák c. hatrészes sorozat, amely a Dűne, a Végjáték és a Hyperion egyfajta keveréke, és szintén egyetlen összefüggő, bár különböző civilizációkon átívelő történetet alkot. Eredetileg ez is trilógiának készült, ám olyan hatalmasra dagadt, hogy a részeket ketté kellett vágni.

Scifi.hu: Mikor várható az új regényed?

Sz.Z.: Jó kérdés. A Párkákra még feltehetően várni kell, mert bár a kétharmada már elkészült, addig nem adom ki a kezemből, amíg fennáll a veszélye, hogy a hatodik rész közepénél rájövök, hozzá kell nyúlni az elsőhöz 😊. Szerencsére úgy tűnik, hogy a kiadásával nem lesz gond.

Scifi.hu: Hol találkozhatnak veled legközelebb az olvasók?

Sz.Z.: Gyanítom jövőre egy antológia megjelenés alkalmából.

Scifi.hu: Köszönjük szépen az interjút!

 

A Káoszszív-trilógia első, második és harmadik része megvásárolható a könyvesboltokban, illetve a Főnix Könyvműhely weboldalán.

 


R. J. Hendon