Beszámoló az Írószövetség 2018. június 20-i rendezvényéről

Pasztler Ágota ezúttal az Írószövetség 2018. június 20-i, a nyári szünet előtti utolsó rendezvényéről hozott beszámolót, amelyen a 2018. első félévében megjelent sci-fi és fantasy művek kerültek terítékre.


 

 

Németh Attila kezdte. Elmondta, hogy 2016-ban 470 olyan könyv jelent meg, (magyar és külföldi szerzőtől egyaránt) ami a műfajba tartozik. Ez volt a csúcs, mert tavaly már csak 370 körül volt. Remélem, idén lesz egy kis apály.

Attila elsőnek azokat a könyveket ismertette, amik a 2017 évi felsorolásból ilyen-olyan okok miatt kimaradtak.

 

 

Bakti Viktor: Integrálva. A történet 2066-ban játszódik, amikor egy szuperszámítógép jósolja meg a jövőt. Főhősök: egy meghasonlott zsoldos, egy riporternő, no meg egy vezérigazgató.

Bessenyei Gábor: A háború lelke. Az Olimposz legyőzése 3. Ifjúsági időutazók az ókori Görögországban. A történet első két része is megjelent új kiadásban (Időfutár-sorozat 2. kötet)

John Cure: Rekviem egy halott lányért. (Hontalan lelkek 2.) Egy kisváros szörnyű múltja, no meg egy elátkozott dögkút.

Holden Rose (Kovács Attila): Hollóidő. Ifjúsági steampunk.

Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László): A múlt árnyai.

Novák Andor: Szegregált pokol. Két kisregény a horror műfajban. Előzőleg már magánkiadásban megjelent két kötete, Armageddon-teória, illetve Delírium címmel. Szívderítő!

Jake Temple (Szabó Zsolt): A feketeszeműek. Egy középiskolai gázrobbanás után idegen, fekete szemű gyerekek tűnnek fel egy kisvárosban. A könyv öt történetet tartalmaz, kaland, sci-fi és thriller műfajban.

T. Rytha Az álomjárók. Az időutazásos történetben két, a múltból érkező férfi keresi a két nő közül azt, aki képes belépni mások álmaiba.

Varga Domokos György: Abó és Robó. A szerző író, újságíró Varga Domokos fia. Ebben a könyvben Abó, a tizenöt éves kamasz robot testvért kap, Robót.

Következett a 2018 év.

Benyák Zoltán: Az utolsó emberig. Két ellenfél párviadala, akik öt különböző korban összeütköznek.

Peter Sanawad: Hollóvér. Párhuzamos világokban játszódó történet. Különös kalandok révén forr össze Magyarország, Lengyelország és az orosz föld sorsa.

Frey Éva: Allegórium. A Másfélék közöttünk járnak, beépültek társadalmunkba. Vámpírtörténet.

Hajnal Géza: Göd előttem, göd utánam. Hámori András tizenöt év után megszökik a börtönből. Nem elég megküzdenie saját múltjával, de helyt kell állnia az ismeretlen környezetben.

T. H. Fabling (Hámori Tamás): Tiltott győzelem. Kellemes napfény, francia tengerpart és egy szabadságon lévő nyomozó páros. Mint sejthető, nem sokáig élvezik a nyaralást, életük legnehezebb megbízása várja őket. Eljutnak egy űrkolóniára is. Ahogy illik, a rosszak megbűnhődnek, a jók elnyerik jutalmukat.

R. J. Hendon (Juhász Roland) Korcsok. Egy új sorozat első darabja. A történetben egy elszigetelt városban él egy olyan kislány, aki nem tud megbékélni ezzel a helyzettel.

Kárpáti Frigyes György: Hívatlan látogató. Mi lett volna, ha a második világháborúban más döntéseket hoznak Magyarországon? Alternatív történelem.

2050 Ifjúsági novellák a jövőről. Milyen lesz 33 év múlva a kamaszok élete? Hogyan fest majd Magyarország 2050-ben? 13 fiatal író novellája kutatja a jövőt a nagy sikerű ifjúsági kategóriában.

Raul Reiner (Kornya Zsolt): Krán. A Kráni krónikák folytatása.

Gáspár András: Ynev története. Ősi titkok nyomában.

Könyves Karolina: Három testvér legendája III. A sors homokórái .Fehér és fekete mágusok összecsapása. Már megvan a negyedik kötet is, a Csillagok kulcsa címmel.

Lázár Csaba: Az utolsó őrző. Egy rendkívüli képességekkel megáldott egyiptomi kisfiú története. Igaz, Antal József szerint a címlapon a maja naptár látható, de ő mindig is kekec fráter volt.

Lőrincz L. László: Kegyetlen csillagok. III. kiadás.

Lőrincz L. László: Vijjogók. 2 kötet. Újfajta élőlényeket fedeznek fel. Mindjárt két új fajtát!

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána. Néhány hét alatt bejárható tartomány a világ, amelynek határán túl megzavarodik a valóság.A címlap alapján kissé Szepes Mária stílusúnak tűnik.

Lukács Krisztián (Christian Saint Luke): A kolbász, a bojler és a frigyláda. Elvetemült krónikák 1. rész. Egy alkoholista orosz, egy törpe, a lakótársa, aki könyvtáros. Ők egy bojlerből készült repülővel utaznak Amerikába. A szerző legalább tíz részre tervezi a sorozatot.

Lana Millan: Raziel. Egy angyal az élet küszöbén.

Vavyan Fable (Molnár Éva): Varázscsók. II. kiadás.

John Caldwell (Nemes István): A káosz kincse. 4. kiadás.

Papp Dóra: Bolyongó. A Tükörlelkek szerzőjétől. Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű beilleszkedni.

Gabriella Eld: Talpig feketében. (Legendák a Bagolyvárosból 1.) Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból. Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van.
(Egy megjegyzés szerint fura lenne, ha nem jött volna rá).

Regös István: A Csillagvándor. Majdnem mese. Ki ne vágyott volna arra gyerekkorában, hogy egy titokzatos, más világból érkezett barátra tegyen szert?

Rés a valóság szürke szövetén. Antológia, 12 novella 12 szerzőtől. Attila mindet felsorolta, én nem teszem.

R. B. Z. (Rónai-Balázs Zoltán): Lócipő avagy az Alvó istenek Ébresztése. Önzés, kapzsiság, röhögés.Patakvér, meg minden. Fantasy paródia.

Sayfo Omar: Allah tágas földje. Ebben a könyvében, mely műfaját tekintve disztópia, a lehető legrosszabb lehetőséget vázolja fel, ami Európával történhet. A szerző Kelet-szakértő.

Szakács Eszter: Babilon. A Szelek tornya folytatása. Nem könnyű grifflovassá válni!

Szilágyi Zoltán: Káosszszív III. Világokon átívelő utazás, miközben a kintlakókat kutatják.

Veres Attila: Éjféli iskolák. 15 történet. Magyarország, ahogy még sosem láttad. Egy város, ami felfalja a lakóit, egy falu, ahol embereket termesztenek. A szerző előző könyve az Odakint sötétebb volt.

Virág Emília: Tündérfogó. Urban fantasy. Budapest titkos bestiáriuma.

Zainkó András: A háború angyalai. Valaki megtorolja a civilek szenvedéseit.

Zágoni Balázs: Fekete fény 1. A Gömb. Ifjúsági regény. Az Európai Unió felbomlik, az országok városállamokká esnek szét. A nyugdíjasok lázadását újabbak követik, újra bevezetik a röghöz kötéstés a jobbágyságot. Zsámboki János: Veszedelmes utakon. Magyar őstörténeti kalandregény.

Zsoldos Péter: Ellenpont.

Nemrégiben értesültem arról, hogy az Időfutár színpadi átdolgozása a Magyar Színházban, szeptembertől kerül előadásra

Ezzel zárult le a rendezvény első része.

 

 


A második félidőben Németh Attila beszélgetett az Atheneum kiadó három szerzőjével: Benyák Zoltán (Az utolsó emberig), Lana Millan (Raziel), Virág Emília (Tündérfogó). A beszélgetést Attila kezdte, a fentebbi bemutatással. Aztán ő kezdte a kérdezést.

 

 

Attila: (Lanához fordulva) Az első regényed 2015-ben jelent meg.

Lana: Az afféle csajos könyv volt, azóta műfajt váltottam. Elképzeltem, milyen lenne az angyal, aki én vagyok.

Attila: Miért pont Amerikában játszódik a történet?

Lana: Afféle road movie stílusban akartam megírni. Sajnos nem jártam ott, az interneten végeztem kutatásokat, no meg sokat olvastam róla.

Attila: Mit mondanál még róla?

Lana: Nem tipikus fantasy. Azt szeretném megírni, milyenek az emberek, miért vagyunk itt. Én találtam meg az Atheneum kiadót, szívesen fogadtak. Megjelent még pár novellám, de e-könyv alakban.

Attila: Emília, te mit akartál elmondani a művedben?

Emília: Mindegyikünknek más mondanivalója van. A második és a harmadik kötetben több pszichológia lesz.

Attila: ilyen a könyv fogadtatása?

Emília: Nálam a 16-25 év közötti olvasók voltak a célközönség.

Lana: Nálam a 20-40 közöttiek, de volt 16 éves olvasóm is. Mások olvassák, mint az előzőt.

Zoltán: Én nem lőttem be ilyen pontosan a célközönséget. Az utolsó emberig a jó és a rossz harca különböző idősíkokon. Néhány vélemény szerint ez a Hegylakó és az Ember tragédiája kereszteződése. Öt különböző időben játszódik, a földrajzi felfedezések kora, a francia forradalom, a viktoriánus Anglia, a második világháború, illetve az 56-os forradalom.

Attila: Mennyire sci-fi vagy fantasy?

Zoltán: Nehéz besorolni, de inkább alternatív történelem.

Attila: Az első két könyved álnéven jelent meg.

Zoltán: Igen, volt ilyen, de elhagytam, az írás is tanulási folyamat.

Attila: Te voltál a kiadó is?

Zoltán: Igen, még a tördelő is. Rosszul írok szinopszist, ezért nem mertem a kiadóhoz vinni.

Attila: Hogy jutottál az Atheneumhoz?

Zoltán: Működő kapcsolatrendszer, az Atheneumban jó a csapat, így könnyebb dolgozni.

Attila: Lana, te hogy jutottál ehhez a kiadóhoz, és hogy állsz a folytatáshoz?

Lana: Mércének tartottam, náluk nem kellett magamat műfajhoz kötni. A Razielt trilógiának szántam, már dolgozom a második részén.

Attila: Emília, nálad mi következik?

Emília: Pihenő, de azért jönnek az ötletek. Tervezek egy fantasyt, 2019-ig van pár ötletem.

Attila: Miket olvasol?

Emília: Ez vegyes Pratchett a legújabb kedvencem, de szívesen olvasom a klasszikusokat is, például Mikszáthot.

Zoltán: Van néhány sci-fi témám, de még csiszolnom kell. Vannak ötleteim, de egyszerre csak egyre koncentrálok.

Attila: Hogy álltok a könyvborítókkal?

Emília: Igen, van beleszólásom a tervezésbe. Mind a három kötetnek más a borítója, a komorodás jele mutatkozik rajtuk. A kiadóhoz 5-6 változat kerül, abból lehet választani.

Attila: Mennyire vagy elégedett a történet végleges változatával?

Emília: Kiadom elolvasni néhány civilnek, és figyelembe veszem a véleményüket.

Attila: Lana, te hogy állsz ezzel?

Lana: Nálam általában gyorsan megvan a megoldás, de újra és újra átolvasom, és javítom.

Zoltán: Régimódi vagyok, általában spirálfüzetbe, tollal dolgozom, és közben zenét hallgatok. Később legépelem, a feleségem elolvassa, és kijavítja a hibákat.

Attila: Kicsit Felhőatlaszos?

Zoltán: Az volt az egyik alap. Munka közben általában Vangelist hallgatok, de a Szárnyas fejvadász vagy a Hegylakó zenéje is sorra kerül.

Emília: Zene nélkül nekem sem megy.

Attila: Hogy álltok a visszajelzésekkel, illetve a kritikákkal?

Lana: Elolvasom, de nem mindig fogadom el.

Attila: Mikor írtok?

Lana: Hétvégeken, és szabadság alatt.

Zoltán: Gyárban dolgozom, ezért a hajnali órák maradnak. Elolvasom, amit írtak rólam, de más a kritika, más a fröcsögés.

Attila: Van-e csapatszellem a kiadónál?

Zoltán: Mi hárman most találkoztunk először.

Fedina Lídia megkérdezte, miért kezdtek el írni.

Lana: Saját szórakoztatásomra kezdtem.

Emília: Ugyanez, így dolgozom fel a valóságot.

Zoltán: Ez egyfajta menekülés, és kell is menekülni a valóságból.

Attila: Nem akartok milliomos szerzők lenni?

Mindhárman, szinte egyszerre: Dehogynem! Az lenne a kellemes mellékhatás!

Ezzel a találó végszóval értünk a rendezvény zárásához. Viszontlátásra szeptemberben!