HUNGAROCON / A mesterséges intelligencia határai

Nem létezik olyan sci-fi kedvelő, akit ne érdekelne a mesterséges intelligencia, ne érdekelne a mesterséges intelligencia jövője.

A mesterséges intelligencia elkezdett beszivárogni az életünkbe. Sok területen találkozhatunk velük, az egyre kifinomultabb chat-robotoktól kezdve a Google keresőjéig, de azért jórészt a sci-fi filmekből ismerhetjük őket. Gondoljunk a Terminátor-filmek robotokat vezérlő mesterséges intelligenciájára vagy a csillaghajókat vezérlő, sokszor önálló akarattal rendelkező programokra.

Az MI-k tudományos hátterét ma is ismerjük, és a sci-fi filmek készítői több-kevesebb sikerrel megpróbálták alkalmazni őket.

Ha többet szeretnél tudni a mesterséges intelligencia múltjáról és jövőjéről a sci-fi filmek példáin keresztül, úgy gyere el a HungaroConra, és hallgasd meg BOLERACZKI MIKLÓS robotika-tervezőmérnök előadását!

Az alábbiakban egy interjú keretében betekintést nyerhettek abba, hogy mire is számíthattok Boleraczki Miklós előadásán.

 

 


Scifi.hu: Mesélj néhány szót magadról, kérlek! Hogyan kezdődött a karriered a robotikában?

Miklós: Gyerekkoromban kezdődött a karrierem, amikor először megláttam a Transformereket rajzfilmen. Lenyűgöztek a hatalmas robotok, amik még beszéltek is. Ekkor még a színes TV-re kötött C64 volt sokunknak a számítógép. Én mindenesetre már akkor tudtam, hogy gépekkel és robotokkal akarok majd foglalkozni, ezért ilyen irányú szakközépiskolába is mentem. Jóval később gépészmérnökként végeztem a Műegyetemen, és már itt is érdekelt a mesterséges intelligencia, ezért az elméleti alapokat már itt megszereztem. Később a gyakorlat felé fordultam és az iparban helyezkedtem el, ahol a felhasználhatóság volt az elsődleges szempont. Ezért a robotokat kész kereskedelmi elemként lehet beépíteni a megadott feladatra, úgymint pakolás, hegesztés, ellenőrzések végrehajtása. Én ennél többre vágytam és elkezdtem saját robotokat építeni, arduino alapokon. A ROS környezettel is megismerkedtem, amit mára kvázi standard robot operációs rendszerként használnak. Mivel a robotika rohamosan fejlődik és lesz egyre inkább elérhető bárki számára, ezért a tanulás is folyamatos kell, hogy legyen. Tavaly megalapítottam a saját cégemet, mely jelenleg elsősorban az oktatásban használható robotok kereskedelmével, és felhasználásával foglalkozik. Ha valaki, akkor én tudom mennyire fontos a gyakorlat, mivel 12 éve tervezek, de úgy éreztem az elméleti tudás is szükséges lesz a továbblépéshez, ezért elvégeztem még egy mérnökinformatikus szakot is levelezőn.

 

Scifi.hu: A robotikán belül milyen területen dolgozol? Mi a szakterületed?

Miklós: Gépészmérnökként a robotok felhasználása a fő szempont, mérnökinformatikusként a robotok programozásába is belekóstoltam, ám igazán ütőképesen a két terült ötvözésével lehet dolgozni. Az előrejelzések szerint a szerviz robotok térnyerése már a küszöbön van, ehhez kapcsolódóan jelenleg is a saját robotjaimat fejlesztem kisebb-nagyobb intenzitással. Ezek mellett az MI egy külön területével, a szakértői rendszerekkel foglalkozom, melyek lényege, hogy szakértői tudást felhasználva adott feladatot oldjanak meg belátható idő alatt, és lehetőleg indoklást is adjanak mellé. Én ezt a koncepciót a tervezésben használom fel, gyakorlatilag egy keret-programot készítek amivel a gépész tervezői munka fog gyorsulni és egyszerűsödni.

 

 

Scifi.hu: A mesterséges intelligencia az egyik legnépszerűbb, örök sci-fi téma, ráadásul a valóságban is itt van a küszöbön ez a technológia. Véleményed szerint mely területeket fogja először meghódítani az MI?

Miklós: Igen, ahogy mondod, egy sci-fi filmet sem tudok elképzelni MI nélkül, és gyakran kulcs szerep is jut nekik. Ami azt illeti a küszöböt már át is lépte a technológia, persze ehhez célszerű megfogalmazni azt is, hogy mi az ami már MI és mi az ami még nem. Nincs is igazán éles határ, de egy önvezető autó, vagy egy szinkron tolmácsgép egyértelműen MI. Egy beszéd vagy képfelismerő algoritmust is annak vehetünk, és ilyenek már vannak szép számmal, ezeket a területeket már részben elfoglalta. Ez ugye kapcsolódik a robotikához is, hiszen egy robot által közvetített képet egy felhő alapú MI dolgoz fel, és adja az utasítás a robotnak, pl. szemétszedésnél, vagy a mezőgazdaságban. Ami amúgy is egy olyan terület ahol az önvezető traktorok és kombájnok látványosan teret hódítanak, a permetező drónokról már nem is beszélve. Igazából az a kérdés, hogy mely területeken lesz valóban nagyméretű gyakorlati jelentősége az MI és a robotika alkalmazásának, és a mezőgazdaság most egy ilyen területnek látszik. Utána természetesen az önvezető autók lehet a következő nagy áttörés, már ami az elterjedésüket illeti. A robotporszívók és fűnyírók tőlünk nyugatabbra már jórészt birtokba is vették lakásainkat, kertjeinket, és észrevétlen teszik a dolgukat.

 

Scifi.hu: A jóslatok mindig bizonytalanok, mégis hogy saccolod, mennyi idő, mire a Roombától eljuthatunk “Data-ig”? Egyáltalán elképzelhető ennek a szintnek – az emberével egyenértékű intelligenciának és érzéseknek – az elérése a valóságban?

Miklós: Szerintem túl nagy a csodavárás ezen a területen is. A fejlődés elképesztő mértékű, de nélkülözi az alázatot. Nem az MI fogja megváltani a világunkat, azt már megtették 2000 évvel ezelőtt. Lehet értelmezni érzéseket egy robotnál? Szerintem nem. Egyenértékű lesz-e valaha az emberrel? Soha. Egyszerűen mi emberek szeretnénk “teremtőként” tetszelegni, holott ha körbenézünk leírhatatlan pusztítást végzünk mind a természetben, mind az emberi lelkekben. És ha megteremtjük Data-t akkor mi van? Tudjuk majd emberszámba venni? Adunk neki jogokat mint Sophiának? Azt el tudom képzelni, hogy építünk olyan robotot ami emberszerűen cselekszik, de azt nem, hogy lelkesedni is tudna egy saját ötletéért, úgy ahogyan mi emberek.

 

Scifi.hu: A science-fiction alkotások közül szerinted melyik ábrázolta leghitelesebben egy fejlett mesterséges intelligencia viselkedését, gondolkodásmódját?

Miklós: Ez egy nagyon nehéz kérdés, tudod? Ha csak az utóbbi pár évben megfilmesített alkotásokat nézem, a Transzcendes nagyon is reális ábrázolásnak tűnik. A “Feledés”-ben megismert MI elképesztően gonosz a mi fogalmaink szerint. Will Smith nem a megfelelő MI-re vadászott az “Én a robot”-ban. Mind a háromban megfigyelhető az a céltudatosság ami a gépeket és a szoftvereket is jellemzi. Nem érez, nem gondolkodik, csak cselekedetek láncolatát fűzi össze, ezekből kidolgoz számtalan (valójában számos) variációt, és ezekből választja ki a számára legkedvezőbbet. A legújabb “mélytanulásos” technikákat alkalmazó MI rendszerek ettől már részben eltérnek, hiszen itt mintákat ismernek fel, és ezeket tanulják meg. Számomra a legfélelmetesebb az Amerika kapitány második részében látott rendszer volt, amely a közösségi hálón és az interneten hagyott nyomaink alapján megállapította a profilunkat, majd eldöntötte, hogy veszélyesek vagyunk-e és így elpusztítandók. Azért is elképesztő ez a felfogás, mert Stuart Russel is pont ez ellen emelte fel a szavát és készített egy figyelemfelkeltő filmet. Ez a technológia már szinte készen áll a használatra, és a rossz szándékú felhasználást szeretné megakadályozni. Na ettől tényleg kiráz a hideg. De a legfontosabb, hogy az ember fogja ezeket a rendszereket felhasználni. Russel-re és az ezzel kapcsolatos gondolatmenetére az előadásban is ki fogok térni.

 

 

Scifi.hu: A néhai Stephen Hawking és Elon Musk rendszeresen figyelmeztették az emberiséget az MI jelentette veszélyekre, míg mások, mint Mark Zuckerberg épp az ellenkező oldalon állnak ebben a kérdésben. Szerinted jogosan aggódott Hawking?

Miklós: Mint említettem a fejlődés megállíthatatlan, és ma még elképzelni sem tudjuk meddig tart majd. Szatmári Sándor “Gépvilág” c. művében már jóval előre szaladt, és a vezérgép által vezetett emberiség sorsát mutatja be, sőt még tovább is megy. A novellában az emberek önként adták át a hatalmat a gépnek. Már vannak ilyen pedzegetések, hogy mennyire fogadnának el egy MI-t vezetőnek. Optimálisan szervezné az életünket, mindenkinek jutna mindenből elég. Mi meg hátra dőlve élveznénk a semmittevést. Ez is csodavárás, és sokan ezt is várják majd 20-50 év múlva az MI-től. Szerintem ez az, ami miatt igazán aggódnunk kéne. Sokan már legszívesebben a Marsra költöznének, csak ne kelljen szembenézni a Földi problémákkal. Pedig a feladatunk és a felelősségünk itt van. Miért nem hallunk arról, hogy az MI megoldotta a hulladékkezelést? Miért nincs egy olyan közeljövőben játszódó film amiben az MI miatt a termelés és a logisztika a föld összes lakóját tudja táplálni? Ez a Star Trek-ben már ugye így van, de tényleg annyit kéne rá várnunk? Szerintem az MI nem fog elszabadulni, egyszerűen nem látom be, miért lenne célja egy apokaliptikus világ, ahol vadászna az emberiség maradékára, mint a terminátorban.

Scifi.hu: Köszönjük szépen az interjút, és nagyon várjuk az előadást a HungaroConon!

 


 

További információ:

www.hungarocon.hu

Jegyvásárlás:

https://www.hungarocon.hu/jegyvasarlas/

  • TÉRÍTÉSMENTES – 12 ÉVES KOR ALATT, ILLETVE ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ SORÁN IGÉNYELT SAJTÓJEGGYEL (HA SAJTÓJEGYET SZERETNÉL, ÍRJ A KAPCSOLAT@AVANA.HU CÍMRE).
  • JUNIOR 2500 FT  – JUNIOR JEGY 16 ÉVES KORIG, ELŐVÉTELBEN ÉS A HELYSZÍNEN. (OKTÓBER 21-IG VÁSÁROLT ELŐVÉTELES JEGYBŐL 500 FORINT LEVÁSÁROLHATÓ.)
  • FELNŐTT 3000 FT  – FELNŐTT JEGY 16 ÉVES KOR FELETT, ELŐVÉTELBEN ÉS A HELYSZÍNEN. (OKTÓBER 21-IG VÁSÁROLT ELŐVÉTELES JEGYBŐL 500 FORINT LEVÁSÁROLHATÓ.)
  • VIP 5000 FT  – VIP JEGY, OKTÓBER 21-IG CSAK ELŐVÉTELBEN, KORLÁTOZOTT SZÁMBAN. A HELYSZÍNEN NEM KAPHATÓ. A JEGY ÁRÁBÓL 500 FT LEVÁSÁROLHATÓ A RENDEZVÉNYEN + VR JÁTÉK A HELYSZÍNEN + HUNGAROCON AJÁNDÉK.

 

Event:

https://www.facebook.com/events/247355226078002/