HUNGAROCON / Hétköznapi szuperhősök

A sci-fi egy komoly műfaj – volt. A kezdetek kezdetén elképzelhetetlen volt, hogy egy tudományos-fikciós műben a humor is helyet kapjon. Idővel azonban rájöttek az alkotók is, hogy egy-egy vicces beszólás, helyzetkomikum megfelelően tudja oldani a feszültséget és valójában éppen a humor az ami emberivé tesz bennünket.

A ’70-es évektől a filmipar is felfedezte magának a műfaj humoros oldalát és ennek köszönhetjük a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés, az Űrgolyhók és a Támad a Mars című komédiákat.

Idén úgy döntöttünk, hogy a sok komoly és elgondolkodtató előadás mellé valami könnyedebb, szórakoztatóbb, de mégis témába vágó előadást is felveszünk a programok közé. A népszerű stand-up műfajában fogja elébünk tárni a népszerű humorista, Felméri Péter (Dumaszínház), hogy milyen nehéz is a szuperhősök élete és milyen kihívásokkal kell megbirkózniuk.

Az előadás kapcsán kerestük meg Felméri Pétert és kérdeztük meg arról, hogy hogyan készül fel egy sci-fi tematikájú estre és mennyire áll közel hozzá a sci-fi mint műfaj.

Felméri Péter

Scifi.hu: Miért éppen a stand up-ot választottad, mint karrierlehetőséget? Kik voltak rád hatással, kik inspiráltak?

Felméri Péter: Kipróbáltam és megtetszett. A haverok is biztattak, vicces voltam a suliban és azon kívül is. Kezdetben amerikai előadók kerültek elém majd az Esti Showderben láttam fellépni magyar humoristákat akik nagy hatással voltak rám. Nem mondanék neveket, összességében a műfaj tetszett meg.

Scifi.hu: A tematikus estek, mint amilyen pl. a HungaroCon-on lévő előadásod is lesz, milyen kihívások elé állítanak?

Felméri Péter: A tematikus estek sajátja, hogy adott eseményre, adott érdeklődési körre készülnek és mint ilyen, nem sokszor kerülnek előadásra. Ezért mindig rizikós, hogy az éppen kitalált, friss dolgok mennyire működnek jól. Míg egy hagyományos stand up előadásban elhangzó poénokat sok helyen le tudom próbálni, egy tematikus est esetében erre nincs lehetőség. Így rizikós, hogy mi működik majd és mi nem. De bízok az ösztöneimben, remélem minden nagyon vicces lesz.

Scifi.hu: Felkészülésnél, amikor felépíted az est “gerincét”, ahogy azt egy másik interjúdban mondtad, akkor mérföldköveket állítasz fel, vagy az egészet átveszed poénról-poénra?

Felméri Péter: Az én munka módszerem neve a “varázslatos összevisszaság” lehetne, ami egyben le is írná a módszer lényegét. Összevisszaság, mert az ötletek mikor jönnek mikor nem, ezt nem tudom szabályozni és varázslatos, mert néha engem is meglep, hogy mi minden sül ki egy-egy gondolatból.

Scifi.hu: Ha jól tudom, informatikát tanultál, és egy regényed is megjelent “A három ufó” címmel. Sőt, Lajka kutyát is “beépítetted” az egyik estedbe. Mondhatjuk, hogy a sci-fi közel áll a szívedhez?

Felméri Péter: Igen, a sci-fi közel áll a szívemhez, a műfajt egész korán megszerettem. Édesapám is nagy rajongója, rengeteg ilyen regényünk volt otthon, volt miből válogatni. Az Alapítvánnyal kezdtem Asimovtól és onnan nem volt megállás.

Felméri

Scifi.hu: Miből könnyebb viccet csinálni? A szuperhősökből (Marvel/DC), a klasszikus sci-fi toposzokból vagy a fejlődő technológiából? És miért?

Felméri Péter: Én most a HungaroConra egy a szuperhősös anyaggal készülök. Szerencsére újra fellendülőben van a képregényes világ Magyarországon, rengeteg kiadvány jelenik meg hónapról-hónapra, van honnan inspirálódni. De ha beleásom magam egy témába, akkor azt gondolom bármiből ki tudnám facsarni a poént.

Scifi.hu: Melyik a kedvenc sci-fi regényed (vagy filmed)? Ebből szoktál viccet csinálni, vagy tabunak számít?

Felméri Péter: Az Én, a robot-ot nagyon szerettem, habár az nem regény, hanem novelláskötet. Illetve az Alapítvány sorozat is nagyon tetszett és elgondolkodtatott. Aki még nem olvasta, annak csak ajánlani tudom. Filmekből örök kedvenc a Mátrix és a Csillagok Háborúja. Nem számítanak tabunak, lehet velük viccelni, de eddig még csak kevéssé építettem be őket a műsoromba.

Scifi.hu: Jól tudjuk, hogy a sci-fivel nem lehet viccelni! Készen állsz a kihívásra?

Felméri Péter: Mindennel lehet viccelni, csak meg kell találni, hogy hogyan.

Scifi.hu: Köszönjük szépen az interjút, és nagyon várjuk az előadást a HungaroConon!