Csillagok nyomában – a National Geographic az űrkutatásra helyezi a hangsúlyt új programsorozatában

Az Apollo holdra szállásának 50. évfordulója alkalmából a National Geographic az elkövetkező évben kiemelten foglalkozik a világűrrel, bemutatva az űrkutatás múltját, jelenét és jövőjét.

A National Geographic bejelentette, hogy az elkövetkező évben minden felületén kiemelten foglalkozik az űrkutatás témájával. A tematika a National Geographic tévécsatorna tudományos-ismeretterjesztő műsoraiban is megjelenik.

A programsorozat hazánkban 2018. november 18-án, vasárnap veszi kezdetét, ekkor a csatorna egész estés űrutazásra invitálja a nézőket: 20 órától az Űrrepülőgép-program: Győzelem és tragédia című kétrészes minisorozat első epizódja kerül bemutatásra, amely a NASA Space Shuttle programjának történetébe enged bepillantást. Ezt követi a Curiosity: Egy Mars-jármű élete című film, amely a Mars-kutatás legfrissebb eredményeiről számol be.

Vasárnaponként 22 órától a Mars – Utunk a vörös bolygóra sorozat második évadja lesz látható. A nagyszabású sorozat a Mars meghódításának lehetőségét vizsgálja, hogy vajon képes lehet-e az ember a bolygó kolonizálására. A műsorban a fikciós történetelemeket dokumentumfilmes szegmensek és szakértői megszólalások váltják. A sorozatot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, egy közel háromszáz fős stáb az etyeki Korda Stúdiót változtatta Mars-bázissá.

 

Five years have passed since we last saw the Olympus Town settlement. Launch pads dot the Martian surface and solar panels work to provide the colony with energy.(National Geographic)

 

Az első epizódot követően az Utunk a Marsra a SpaceX-szel című film kerül bemutatásra, melyben az Elon Musk alapította, egy leendő marsi misszió előkészítésén dolgozó SpaceX vállalat működésébe nyerhetünk bepillantást és vadonatúj felvételeket láthatunk a forradalmi Falcon Heavy rakétáról.

 

Cape Canaveral, FL – Falcon Heavy at KSC Launchpad 39A on February 6, 2018, the day of its maiden launch. (SPACEX)

 

November 21-én debütál a Misszió a Naphoz című film, amely egy aktuális és fontos témát dolgoz fel: a Parker Solar Probe nevű űrszondát 2018. augusztus 12-én indította útnak a NASA a Nap légkörének tanulmányozására. A tervek szerint a szonda minden eddiginél közelebb kerül a Naphoz, és a kutatás számos új adatot és információt szolgáltat majd számunkra a létünket biztosító égitestről.

 

The United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket launches NASA’s Parker Solar Probe to touch the Sun, Sunday, Aug. 12, 2018 from Launch Complex 37 at Cape Canaveral Air Force Station, Florida. Parker Solar Probe is humanity’s first-ever mission into a part of the Sun’s atmosphere called the corona. Here it will directly explore solar processes that are key to understanding and forecasting space weather events that can impact life on Earth. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

 

A National Geographic űrkutatással kapcsolatos programsorozatának részeként az elkövetkező hónapokban számos további műsor kerül bemutatásra. Ilyen a 2019 márciusában debütáló Kozmosz: Történetek a világegyetemről második évada, melynek műsorvezetője Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus. A műsor Carl Sagan mára ikonikussá vált sorozatának utódjaként az univerzumot a legújabb kutatási eredmények fényében mutatja be. 2019 júliusában a holdra szállás ötvenedik évfordulója kapcsán pedig egy egész hetet szentel majd a tévécsatorna az Apollo űrprogramnak.