A világűrbe jutott a SpaceShipTwo

A közösségi média és az űrkutatással foglalkozó oldalak ugyan a legtöbbször Elon Muskról és a SpaceX-ről írnak (mi is) – bár az utóbbi időben inkább Musk eléggé tébolyba hajló megnyilvánulásai szolgáltattak csámcsogni valót -, ezúttal Sir Richard Branson cégéről, a Virgin Glacticról hoztunk hírt.

December 13-án a magáncég SpaceShipTwo névre keresztelt űrsiklója felszállt a kaliforniai Mojave sivatagból és elérte az űrhatárt. Ez volt az eszköz negyedik tesztje, de 2011 óta most először történt, hogy egy űrrepülőgép feljutott a világűrbe – ugyanis akkor állították le végleg a NASA űrsikló programját.

 

 

A SpaceShipTwo a két, külön részből álló egység neve. Az űrbe kijutó rész, tehát maga az űrsikló a VSS Unity nevet viseli és az alábbi képen látható:

 

 

A hordozórepülő neve – amelyre felszerelik a Unityt és a felszállás után kellő kezdősebességet biztosít az űrsiklónak – WhiteKnightTwo, vagy más néven VMS Eve.

 

 

A történelmi repülés során két pilóta ült a gépben, Mark Stucky és Frederick Sturckow. Nyolc órakor érték el a 13 ezer méteres magasságot, ekkor a VSS Unity leoldódott a hordozórepülőről, és begyújtotta a hajtóművét. A rakétameghajtás mindössze egy percig működik, ennyi idő alatt gyorsítja fel a járművet a hangsebesség csaknem háromszorosára.

A polgári utazásokra tervezett jármű a két pilóta mellett hat utast szállíthat majd, de a másfél órás repülésnek megkérik majd az árát: 250 ezer dollárba fog fájni a leendő űrturistáknak.