Beszámoló az Írószövetség 2018. december 12-i rendezvényéről

Pasztler Ágota beszámolója az Írószövetség decemberi rendezvényéről.


 

 

A rendezvény első részében Német Attila beszélgetett Orosz Adéllal és Jobbágy Tiborral az újonnan megjelent SF Galaxis című kiadványról. Az SF Galaxist Tibor szerkesztette, Adél volt a műszaki mindenes.

Attila: Tulajdonképpen mi is az SF Galaxis?

Tibor: A kiadvány elődje az Új Galaxis volt, ami 25 számot ért meg.

Attila: Mit kell tudni róla?

Tibor: Ebben a lapban pályázati novellák jelennek meg, amiket háromtagú zsűri válogat össze. A következő megjelenésben a Preyer Hugó pályázat nyerteseit fogjuk kiadni.

Attila: Melyik évből datálódnak ezek?

Tibor: Három év elmaradásunk van, ezt igyekezzük behozni.

Adél: Reméljük, hogy az áprilisi könyvfesztiválra sikerül megjelentetnünk.

Attila: Milyen a munkamegosztás a szerkesztők között?

Adél: Én vagyok a tördelő, a műszaki szerkesztő, és a grafikák nyomdai ellenőre, időnként a tervezője is, mert ebben van gyakorlatom. Néhány hét alatt lefutott, de nagy hajrá volt!

Attila: Ezeket el is bíráltad?

Adél: A szövegeket nem. Ezek ugyan első műves szerzők, de az írásaik jók.

Attila: Mi az Új Galaxis története?

Tibor: 2000 környékén indult, eleinte a szerzők dobták össze a megjelenés díját.

Attila: Gerillavállalkozás volt.

Tibor: Eleinte Ambrus Attila szerkesztette, majd ezt Bódi Ildikó vette át, a 12-es számtól az Avana tagjai. Antal József is szerkesztette, Minden évben két szám jött ki.

Attila: Most kimaradt két év.

Adél: Egy megjelent az év elején, majd kimaradt másfél év.

Attila. Úgy látom, az új számban nincs képregény.

Tibor: Nem volt ilyen pályázat, de lesz.

Attila: Novellapályázat volt?

Tibor: Igen, volt, meghatározott témákra.

Adél: Most kimaradt, de lesz, és grafikai illusztráció is. A borítót felkért fiatal emberek fogják tervezni.

Attila: További tervek?

Tibor: A Preyer pályázatra beküldött novellákat válogatjuk, néhány esetben apróbb javításra van szükség.

Attila: Mi a zsűri véleménye?

Tibor: Az első három helyezett megjelenik, a többinél válogatás lesz.

Attila: Mi a zsűri véleménye, mi jó és mi nem?

Tibor: A bírálást elölről kell kezdeni.

Attila: Ez az Avana kiadványa vagy a tied?

Tibor: Az Avana tagok közös munkája.

Attila: Milyen az arány a meghívott és a pályázati munka között?

Tibor: Nem nagyon van meghívásos pályázat.

Attila: Feltétel volt, hogy a szerzőnek még ne legyen megjelent írása.

Adél: Sajnos, előfordult, hogy a csúszás miatt a szerzőnek már megjelent az írása. Ilyen szempontból a magánkiadás nem számít.

Tibor: A pályázat idején még megfelelt ennek a feltételnek.

Attila: Milyen az illusztrátor?

Adél: Elég nehezen megnyerhetők, itt pénzre megy a dolog. Persze van, aki szívesen adja, mert örül a megjelenésnek.

Attila: Ez mennyire tervezhető?

Adél: Nehezen! Ha az illusztrátor megkérdi, mikorra kell, én meg azt mondom, hogy két hét múlva, nem mindig vállalja. Akad olyan is, aki frissen került ki az iskolából, ő viszont örül annak, hogy máris dolgozhat.

Attila: Hogy állunk a saját írásokkal?

Tibor: A sajátomat általában nem rakom bele. Viszont van, hogy helykitöltőnek kell.

Attila: Adél, te szereted az álneveket.

Adél: Ha férfi nézőpontból írom a történetet, ahhoz illik a férfinév.

Tibor: Nekem is van írói álnevem, a Marco Caldera.

Attila: Mi lesz a következő téma?

Tibor: Az még titok, de pályázat lesz.

Attila: Áprilisban lesz kihirdetve a pályázat, a Hungarocon alkalmából fog megjelenni.

Ezzel a rendezvény első fele véget is ért, következett a 2018 második félévben megjelent sci-fi és fantasy művek felsorolása. Noha szorgosan jegyzeteltem, gyanítom, hogy egy-két könyvet nem írtam fel, vagy felírtam, de nem tudtam elolvasni mit is írtam, ezért elnézést kérek. Viszont a legtöbb könyvet sikerült felsorolnom.

Ebben az idényben is három kiadó jelentette meg a legtöbb ilyen művet, éspedig az Agave, a Metropolis és a Szukits. A Főnix is jelentős részt vállalt ebben.

Most pedig következnek a könyvek, sorrendben.

Acsai Roland: Csonthavazás. Az elképzelt város elképzelt emberei nem tudják, miért hullnak csontok az égből.

Babits Mihály: Gólyakalifa. 26.-ik kiadás.

Bene Zoltán: Áramszünet. A technikai civilizáció az elektromosságon alapul. Mi lenne, ha ez megszűnne? Disztópia.

Bessenyei Gábor: Az első Csók és Egyéb Démonok. Patrik 16 éves, és nem várt kalandokba bonyolódik, amiben szerepel egy kutya szelleme, egy boszorkány osztálytárs, szellemek, átkok.

Eszes Rita: Rókatündér. Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit.

A 2018 év magyar sci-fi és fantasy novellái.

Fazekas Endre: Vámpírok és farkasok. Seattle ugyanolyan város, mint bármelyik, de csak azoknak, akik nem ismerik a titkát. Faith egy hétköznapi fiatal lány, nemrég költözött a nagyvárosba, hogy saját lábára álljon. Egy nap új szomszédok érkeznek a házba, és Faith még csak nem is sejti, hogy ezzel minden megváltozik körülötte.

Győrfi-Kiss József (John Cure): A boszorkány hagyatéka. Misztikus thriller. 2018 tavaszán egy szegedi kollégiumból négy fiatal tűnik el nyomtalanul. Az egyik holttest a Boszorkányszigetről kerül elő.

Allan Dave Darel: A Rothadó Hold fiai. Csak megnéztem még egyszer – hadarta Haragvó Villám. Vörös Szem még mindig nem szólt. – A hullát – folytatta nagy sokára testvére. – Meg akartam érteni.- Mit? – kérdezte Vörös Szem. – Azt, hogy miért mi lettünk kvazárok. Miért vagyunk méltóbbak az istenek kegyeire, mint ők, Első könyv. Szerzői kiadás.

Horváth Viktor: Möbion. Magvető, második kiadás. Disztópia. Dante nyomdokain.

Keszi Csaba: Három perce még éltem. Magánkiadás. Világháborús eszközöket keresve az ember időnként az életével játszik. Ezúttal azonban egy különös lelet került elő, aminek sem eredetét, sem funkcióját nem tudták meghatározni.

Kirsch Ákos: Kolónia. Anarchia kiadó. A szerző eddig krimiket írt, ez a regény is erre az alapra épül. Gyilkossági nyomozás Thalassa Cityben. Az áldozat egy biológus, aki fontos felfedezést tett.

Kiss Márton: Vér a vasra. Magánkiadás. Történet néhány elszánt allúriai zsoldosról.

Mandy Kristóf: Végzetes átváltozás. Fantasy. Szerzői kiadás. Legszívesebben elfutottam volna, hátra se nézve. Ugyanakkor tudásvágyam és kíváncsiságom vitt előre. Közelebb léptem, hogy a fáklyák fényében jobban szemügyre vegyem a foglyot. Testét ezernyi karcolás és seb borította.

Kuruc Attila: Árnyak könyve. Horror. Ad librum kiadó. Ha a sötétség megtalál minket és csontunkig hatoló fájdalmat kapunk tőle, akkor azt el kell fogadnunk, mint egy ajándékot.

Kurucz Ágnes: Az utolsó.

Lőrincz László: Óriások. Stúdium kiadó. Két kötet, a Vijjogók folytatása. Longo őrmester megtalálja az óriások csontvázait Szardínián, de ellopják őket; felbukkan a titokzatos Santarcangeli atya, aki sejteni véli, kik az óriások és a vijjogók.

Markovics Botond: Isten gépei. A második kiadás, + néhány novella.

Mátrai Tamás: K’eyush. 2026. január 1-jén meteor robban fel az alaszkai Kodiak-sziget felett. Bár a hatóságok igyekeznek mindenkit kitelepíteni a szigetről, egyvalaki mégis ott marad: Ila, a 12 éves árva inuit lány.

Nemere István: A babiloni biblia. Jézus tizedik küldetése.

Nemes István (John Caldwell): A Káosz démonai. Cherubion kiadó. Három, már megjelent novella. Amikor Alejka Gavaj a megátkozott ork nőstény megtalálja a különös faragású botot az elhagyott wyramfészekben, nem sejti, hogy ezzel a világ sorsát változtatja meg.

Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk. Második kiadás. Móra kiadó. Mentünk, láttunk, hazamennénk. Négy iskolás, egy töritanár meg egy vizsla. Mit keresnek ők valamennyien 1514-ben?

Nógrádi Gábor: Petepite. Kilencedik kiadás.

Réti László: Budapest boulevard. Magyarország, a következő évtized elején. A kormányzó erő a választásokra készül, ám kezd számára roppant kellemetlenné válni a milliárdos költséggel felállított, de érdemi tevékenységet nem végző új terrorelhárító egység.

Sasvári Vivien: Forgandó szerencse. A sorozat 6. kötete.

SF Galaxis. Novellagyűjtemény.

Szabó Borbála: Szülői értekezlet. Drámák. A harmadik b osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű tanítást.

Szélesi Sándor: Az Excalibur keresése II. A kard lovagjai. Második kiadás.

Szélesi Sándor: Menekülés egy tökéletes világból. Két nyelven megjelent kisregény, ami 2062-ben, Budapesten játszódik.

Szép Zsolt: Kárpát walzer. Osztrák-Magyar Monarchia, Budapest, 1873 ősze. Egy nevelőnő elvállal egy veszélytelennek tűnő feladatot, de ez nagyon nem olyan, mint amilyennek hitte.

Kitty Bich Thuy Ta: A varázsecset és az elvarázsolt festmények. A szerző vietnami, a könyv magyar nyelvű, a műfaja meseregény. A könyv eredetileg forgatókönyvnek készült egy filmes iskola diplomamunkájaként.

Tábori Zoltán (La Champer): Reset. (Újraindítás). Európa könyvkiadó. A nagybácsi feltámadt. Bogota légterében lezuhant a gépe, a katasztrófát csak ő élte túl, de 96 percig ő is halott volt. Aztán visszatért, ami megihletett néhány kutatót. Mi lenne, ha az életet is újra lehetne indítani?

Tóth Hajnalka: Tanulmányút a Pokolba. Artemisz és Hesztia kiadó. A fiú csupán eladta a lelkét az Ördögnek. A lány istent akar játszani.

Varga Kitti: Amikor lejár az idő. K und K kiadó. Mit tennél, ha egy olyan világba születnél, ahol minden ember egyformán látja a saját és mások halálának időpontját?

Duncan Shelley: Amer és a játszmák. Luke arról kérdezte Amert, hogyan lehetne a lélek gyógyításával a testet is meggyógyítani. Nem értette, hogy lehetne ez, hiszen neki inkább új gerincre lenne szüksége. A könyv egy sorozat egyik része.

Michael Walden: Eshtar. III. könyv.

Zelnik Péter (Ronil Caine): Rémteremtő. Metropolis Média kiadó. Ha egy technológia lehetővé tenné, hogy valósággá változtasd a gondolataidat, mihez kezdenél?

Zsoldos Pétert: A holtak nem vetnek árnyékot.

Ezzel a rendezvény véget is ért. Vancsó Éva megemlítette, hogy januárban is lesz előadás, csak éppen a Pázmány Péter egyetemen. Ha tehetem, ott leszek!


Pasztler Ágota