Indul az utasszállító Dragon tesztje!

A SpaceX újabb mérföldkőhöz érkezett: március 2-án lesz a Dragon utasszállító változatának tesztje.

A Dragon (valójában Crew Dragon 2 – “legénységi” Dragon 2) a SpaceX által tervezett és épített emberes űrrepülésre szolgáló űreszköz, a Dragon teherűrhajó utódja. 2014-ben a NASA a SpaceX tervei mellett tette le a voksát a Boeing Starliner koncepciójával szemben, mivel Musk-ék olcsóbb megoldást tudtak javasolni a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátására. A Dragon hét személy szállítására alkalmas, 3,7 méter átmérőjű, 8,1 méter magas, és 9,5 tonna saját tömegű. 3,3 tonnát képes az űrállomásra juttatni, és 2,5 tonnát vissza a Földre.

 

 

A szombatra tervezett start során próbálják ki először a Dragont – egyelőre utasok nélkül -, és ha sikeres lesz, júliusban következhet az emberes próba. Ez azért jelentőségteljes esemény, mert az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta nem bocsátottak fel asztronautákat az Egyesült Államok területéről – azóta a Roszkozmoszra kénytelenek hagyatkozni ez ügyben, amit az orosz fél rendesen ki is használ.

A tesztrepülés a floridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásáról indul egy szintén SpaceX tervezésű Falcon-9 rakétával, magyar idő szerint reggel 8:48-kor. A tesztrepülés a tervek szerint 27 óráig fog tartani, magyar idő szerint vasárnap 11:55-kor csatlakozhat a Nemzetközi Űrállomáshoz. A próba során 180 kg ellátmányt visz az űrállomásra.

 

 

A nyári emberes repülésre már kiválasztották a legénységet: Bob Behnken és Doug Hurley, tapasztalt űrhajósok utaznak majd az ISS-re, hogy néhány hetet eltöltsenek ott. Ha ez a teszt is sikeres lesz, a Dragon rendszeres szolgálatba állhat. Gazdaságosságához nem férhet kétség, hiszen tíz repülést követően kell felújítani.