Ezzel a technológiával talán megmenthető a Föld!

A Royal Melbourne Institute of Technology kutatói kidolgoztak egy olcsó és hatékony megoldást arra, hogyan alakítsák át a légkörben felgyülemlett szén-dioxidot szilárd halmazállapotú szénné. A széndioxid megkötésére használható technológia kulcsfontosságú lehet abban, hogy csökkentsük az üvegházgázok koncentrációját.

A korábbi technológiák a szén-dioxidot cseppfolyós halmazállapotba alakították, majd a föld alá temették, azonban a kivitelezés bonyolult volt, továbbá fennállt a veszélye, hogy szivárogni kezd a tárolókból.

Az új eljárás fenntarthatóbbnak ígérkezik, és nem kell számolni a szivárgás veszélyével sem.

“Az időt ugyan nem tudjuk visszaforgatni, de az, hogy kőszénné alakítjuk vissza a szén-dioxidot, aztán visszatemetjük a talajba, mégis olyan, mintha visszapörgetnénk a környezetszennyezés óráját” – mondta Dr Torben Daeneke egy nyilatkozatban. “Eddig a CO2-t csak extrém hőmérsékleten alakították szilárd halmazállapotúvá, ami ipari méretekben előnytelen volt. Azzal, hogy folyékony fémet használunk katalizátorként, megmutattuk, hogy lehetséges a folyamat szoba hőmérsékleten is, egy hatékony és irányítható eljárással.”

A csapat gallium, indium, ón és cérium folyékony ötvözetét használta. A fémötvözetet egy üvegcsőben tárolták, amelyen egy vezeték futott keresztül. Az üvegcsőbe vizet juttattak, majd tiszta CO2-t töltöttek bele, miközben a vezeték áram alá került. Az ötvözet felszínén ekkor szén réteg rakódott le. Miután ezt eltávolították, újabb szénrétegeket lehetett megkötni. A folyamat mindössze ezt a szénréteget és tiszta oxigént termel ki, ráadásul a szén utána felhasználható szénszálas anyagokhoz is.

 

 

Az eljárás mellékhatása, hogy a szén elektromos töltését megőrzi, szuperkondenzátorrá válik, így értékes lehet a járműipar számára a jövőben – mondta Dr Dorna Esrafilzadeh.

A fejlesztés az első, nagy léptékben is használható megoldás a légköri szén szilárd tárolására. Az ipari forradalom óta 1300 milliárd tonna szén-dioxidot juttattunk az atmoszférába, amelynek harmadát 2000 után termeltük ki.

 


Forrás:

IFLScience

Nature