Lehetségessé válhat élelmiszer előállítása a levegőből

Ha nem csábít az a gondolat, hogy a belátható jövőben eltölthetsz néhány hónapot szigorú űrbéli körülmények között, és kizárólag liofilizált ételeken élhetsz, akkor a marsi utazás nem neked való. Ugyanakkor komoly fejtörést okoz egy-egy ilyen küldetés előkészítőinek, hogy egy maréknyi asztronauta részére elegendő ellátmányt biztosítsanak a Vörös Bolygóra szóló körút idejére.

 

 

Hogyan pakolnál be elég kaját ahhoz, hogy mindenkinek elegendő legyen legalább egy évre, ha az utasok nem hagyatkozhatnak arra, hogy a marsi talajban termesztett burgonyával egészítsétek ki az étrendjüket? Nem mintha a ritka levegőből elő lehetne állítani a szükséges tápanyagokat, ugye? Nos, úgy fest, hogy mégis. A Solar Foods, egy finn cég éppen egy olyan szerkezeten dolgozik, ami pontosan ezt teszi: szó szerint proteint nyer ki a ritka levegőből.

Egy minireaktor, ami egy kicsit úgy néz ki, mint egy csúcstechnológiás viharlámpa, egy Soleinnek nevezett proteint állít elő szén-dioxidból, vízből, kis mennyiségű nyomelemből és elektromosságból.

 

 

Ez egy teljesen természetes erjesztési folyamat, a végeredmény pedig ízre és állagra is összetéveszthető a búzaliszttel. És a legjobb, hogy méretezhető, nem fogy el, és bármilyen étrendbe beilleszthető.

A legjobb dolog a Solein előállításában, hogy nem függ az időjárástól, sem a talaj minőségétől, és még öntözésre sincs szükség: a készülék felfogja a vízmolekulákat, amikből kinyeri a hidrogént, meghinti némi tápanyaggal és a levegőből kinyert szén-dioxiddal, majd mikróbákkal eteti fel: így áll elő a protein.

Az elektrolízishez (a víz alkotóelemeinek szétválasztásához) szükséges elektromosság bármilyen forrásból jöhet. Ha épp nincs a közelben konnektor, akkor a napelemek is elegendőek akár az űrhajón, akár egy állványra rögzítve a sivatag közepén. Tökéletes megoldás lehet nem csak a Marson, de ezen a bolygón is mindenhol, ahol növekszik az élelemhiány.

 

 

A Solein nem csak a hagyományos gyártási technológiák által kibocsájtott szén-dioxid mennyiségét csökkentené – az üvegházhatás durván egyötödéért az élelmiszergyártás a felelős –, de megújuló energiát is használ. Ez már-már túl tökéletesnek tűnhet.

„A Solar Foods protein-előállítási eljárása abból fakad, hogy a szokásosnál környezet-barátiabb módszerekkel, termőföld használata nélkül akartunk élelmiszert előállítani. A koncepció nem függ sem a mezőgazdaságtól, sem a klímától: lehetővé teszi a hatékony és olcsó élelmiszertermelést bárhol, ahol a napenergia elérhető.” – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója.

A cég a NASA űrprogramjából született, és később a Technical Research Centre of Finland Ltd (Finn Technológiai Kutatóközpont) és a Lappeenranta University of Technology (Lappeenranta Műszaki Egyetem) alatt fejlődött, az elmúlt évben kétmillió eurónyi tőkét szerzett kockázati befektetőktől és a finn kormányügynökségtől (Business Finland), és a bárhol előállítható proteinnel felkeltették az Európai Űrügynökség figyelmét is.

Jelenleg az űrügynökség üzleti inkubációs programjának (Business Incubation Programme, BIC) keretében megvalósíthatósági tanulmányon résztvevő Solein a legfontosabb élelmiszer-kiegészítő lehet a Marshoz kapcsolódó küldetésekben.

„A Mars-kolóniák körülményei nagyban különböznek a Földétől, de ott is van napsütés és nagymennyiségű szén-dioxid a bolygó atmoszférájában.” – mondta Kimmo Isbjörnssund, az ESA Business Incubation Centre Finland (Európai Űrügynökség Finnországi Üzleti Inkubációs Központja) menedzsere. „A Solar Foods úttörő technológiája az élelmiszer-előállítás egy új módját teszi lehetővé még zárt helyeken is.”

 


Kerry Hebden írása

Fordította: Bódis Éva

Forrás: https://room.eu.com/news/growing-food-from-thin-air-to-feed-astronauts